Virusul s’essoufle

Virusul s’essoufle

Așa cum am scris aici, încă din 21 mai, virusul s’essoufle, este la capătul puterilor, la capătul curbei epidemiologice. Cantitățile de virus prelevate din căile respiratorii în ultimele 10 zile sunt infinitezimale în raport cu cele prelevate acum o lună sau două.

În această perioadă este extrem de dificil să identifici informațiile și studiile corecte. Să luăm, ca exmplu informațiile despre hidroclorură. Didier Raoult, celebrul medic francez a indicat-o ca tratatement pentru COVID 19. A spus că companiile farmaceutice vor declanșa un război de discreditare a tratamentului, pentru că este prea ieftin și accesibil. Ziarele din Franța, din Marea Britanie și din SUA au început să scrie articole anti-hidroclorură, în prestigioasa revistă științifică medicală, Le Lancet, a fost publicat un studiu care arată că hidroclorura nu are niciun efect în tratamentul coronavirusului, ci din contră, produce grave efecte secundare, OMS a anunțat că hidroclorina nu are efect, Franța a interzis tratamentul cu hidroclorură, apoi zeci de oameni de știință din Franța au contrazis public studiul din Le Lancet, apoi OMS a revenit și a spus că hidroclorură este indicată în tratamentul COVID 19, cum hidroclorură reintră în tratamentul COVID 19. Update!!! Trei dintre cei patru autori care au invalidat folosirea hidroclorurii ca medicament pentru tratatea Covid 19, în studiul publicat în Le Lancet, RETRACTEAZĂ!!! 

Cam așa stau lucrurile, cam așa circulă informațiile pe piață și în publicistica medicală științifică și în presă. Este incredibil de greu să discerni informația corectă.

Acum OMS spune că nu s-a înmuiat virusul. Cei trei medici din Italia spun că da, medicii din Franța spun că da. Probabil va reveni, așa cum a revenit cu hidroclorura.

Eu, pe baza analizei extrem de riguroase a tuturor informațiilor de pe piață, spun că da. Virusul s’essoufle. Ne apropiem de final.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca