Haideți să spunem lucrurilor tare pe nume!

Haideți să spunem lucrurilor tare pe nume!

Scandalul ăsta cu vloggerul Colo sau cum se numește, care nu a făcut decât să-i crească celebritatea, cum s-a întâmplat și cu Vulpița și Costel sau cum îl cheamă, a căror audiență s-a dublat după petiția pentru interzicerea lor (eu nici nu știam că există acest individ până azi, nici de Vulpe nu știam până la petiție) a aruncat pe piață mai multe teme importante. Haideți să le aruncăm chiar pe toate. Și pe cele care nu au fost aruncate.

Ceea ce a zis individul, Colo, este oribil, ab0minabil.

Dar haideți să vorbim și despre (și vă spun la final de ce):

1.Tații care-și înșală soțiile. Sau soțiile care-și înșală soții. Haideți să vorbim despre instituția AMANTEI, despre care copiii știu. Tata sau mama nu știu. Copilul știe, pentru că este mai prezent în viața mamei decât tatăl și invers. Copilul își ia în posesie părinții și știe când e înșelat. Și el. De ce? Pentru că sexul e important. Pentru că mami cea grasă a fost părăsită pentru tanti cea subțire. Pe care copilul o vede când îl ia tati. Ce, credeți că copilul nu vede cu cine a fost înlocuită mami? Sau tati? Și nu înțelege? Ba da, înțelege. Înțelege că sexul e important. Că sexul poate distruge o familie și jurăminte. Înțelege preeminența sexului. 

2.Haideți să vorbim despre încălcarea jurămintelor de căsătorie, cel mai oribil lucru posibil. Vorbim despre asta? Voi fi alături de tine, până la adânci bătrâneți. Copilul se naște cu mamă și tată. Primiți de-a gata, la pachet, cu funduliță, pentru totdeauna. Apoi descoperă că asta nu e pentru totdeauna și mama, care jura că îl iubește pe tata, acum iubește pe altcineva și invers. Ce e asta, se întreabă copilul? Nu trebuie să fii moral? Nu trebuie să iubești o singură persoană? Poți să ai mai multe mame și mai mulți tați? Deci cam totul e relativ în viață.

3.Totul e relativ, un singur lucru e sigur: banul. Cel puțin în România, copilul observă că totul e de vânzare, totul are un preț. Vede cum se schimbă mami sau tati când e vorba de bani, văd cum își cocoșează spinarea și afișează zâmbete false la teancuri și atunci înțeleg că trădarea, minciuna și falsitatea se justifică în fața celui mai puternic: banul.

Apoi toate acestea apar sub formă de efecte. Uitați-vă la atitudinile, melodiile și sunetele cele mai mimetizate, cele mai repetate, cele mai cool pentru copiii de 15 ani de pe TikTok..

Să reluăm punctul 1: au învățat de la părinți că sexul poate desface jurăminte și că e important cum arăți. Sexul e cel mai important. Unul dintre cele mai mimetizate sunete pe TikTok este cel în care ea, minoră, spune: Sex? Da! Relație serioasă? Nu! Așa a învățat de la părinți. Care se înșală între ei și cărora li se scurg ochii pe stradă în decolteuri și piele. Un alt sunet îngrozitor, dar extrem de popular pe TikTok sună așa: ce vrea o fată de 15 ani? P….p…p… De trei ori. Cuvinte spuse cu zâmbetul pe buze de sute de fete de 15 ani (sunetul este o propoziție sau mai multe, spuse de cineva și repetate apoi de ceilalți).

Punctul 2: un alt sunet mimetizat, repetat mult pe TikTok, este cel în care fata de 15 are o relație cu un bărbat însurat. Asta e cool pe TikTok, dacă ești așa, ești apreciată pe TikTok! Unul dintre sunetele repetate cel mai mult este acesta: Cel mai bun bărbat este cel însurat. Și casa de bani este păzită! Un alt sunet popular este cel în care soția descoperă că e înșelată cu o fată de 14 ani. Și sună așa: mi-a scris o fată de 14 pe Facebook că i-am furat iubitul. Soțul meu. Joac-o p’asta!

Și ajungem la bani, punctul 3. Un alt sunet extrem de mimetizat pe TikTok de fetele de 15 an este: aici este p….mea și arată organul genital, dar costă. Cele mai de succes sunete de pe TitTok sunt cele în care fetele de 15 ani spun că au iubiți de 50 de ani pentru bani, că fac bani din sex, că sunt frumoase și asta costă. Oribila tragedia a Alexandrei Măceșanu este privită altfel pe TikTok: multe fete minore stau la marginea drumului și spun, așa e sunetul: aștept să mă ia Dincă. Unde aștept să mă ia Dincă înseamnă să vină cineva și să-mi dea 50 de lei pentru sex. Și nu e vorba de prostituate, ci de eleve de liceu. Atenție, noi trăim în București, dar TikTok este rețeaua de elecție a minorilor de la sate, din orașe mici, din zone sărace. 90% dintre mesajele acestor minori arată preeminența banului. Arată că pentru bani oferă orice. Inclusiv propriul trup.

Ești șocat de ce a zic Cool? E vârful aisbergului. Șocul tău arată că habar nu ai ce se întâmplă în societatea românească. Ai aflat abia acum, pentru că ceea ce a spus un vlogger a ajuns în presă. Intră pe TikTok. Unde nu intră nici poliția, nici părinții. S-ar putea să găsești copiii care te salută la intrarea în bloc și să ai un atac de cord (eu am avut șocul vieții mele acum câteva luni, când am intrat prima oară pe TikTok). Societatea românească s-a schimbat mult. În rău. Preeminența banului, ca valoare principală după anii 2000 și lipsa moralei în familie s-au răsfrânt asupra copiilor. Și știi cine e vinovat? Tu, cel care te iei cu mâinile de cap, cu ipocrizie. Tu, cel care ți-ai călcat jurămintele morale, tu cel care bagi bani în buzunare ilegal și copilul vede. Tu cel care nu respecți regulile și legile. De la tine a învățat copilul.

Și primele victime sunt cei cu educație precară, cum este lăcătușul mecanic ajuns vlogger, Cool și ceilalți copii din zone rurale, cu părinți săraci și vulnerabili moral.

Părinții sunt de vină pentru ce fac copiii, nu copiii. Știți ce e trist? Că ne enervăm și ne indignăm. Dar lucrurile se întâmplă în propria noastră curte. Morala noastră o vedem în cuvintele și acțiunile lor.

 

P.S. Coronavirusul a schimbat mult TikTok în bine. Pentru că au intrat foarte multi noi utilizatori, mare parte de pe Facebook si Instagram si au făcut rețeaua respirabilă. Dar este în continuare un loc unde copiii fac ceea ce au văzut la părinți, fără să fie văzuți de părinți.

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca