Unde te muți?

Unde te muți?

Faptul că foarte multe companii vor schimba strategia după coronavirus și te vor lăsa să lucrezi de acasă, face să apară o întrebare: unde te muți? NU mai este nevoie să locuiești în orașul în care lucrezi. Mulți, în ultimele două luni, au lucrat de pe laptopuri puse în grădinile caselor de la țară sau de la munte.

Deci? Ce rost are să locuiești în București, în poluare și printre prețuri mari, când poți să locuiești într-un oraș mic de la munte și să lucrezi pentru firma din București?

Eu, de exemplu, am făcut asta. Locuiam și predam în Franța și făceam consultanță PR Social Media, pentru clienți din București. Din Nisa. Am și condus un ziar online, din Nisa.

Ceea ce înainte erau cazuri izolate, va deveni normă. Nu va mai fi nevoie să locuiești în orașul în care lucrezi (bineințeles, cu excepțiile de rigoare). Scopul în viață nu va mai fi să îți cumperi o casă, casa va fi un mormânt pentru că te va îngropa într-un singur loc, cu aceiași oameni, aceleași obiceiuri etc. Te vei muta unde vrei. Trei într-un oraș, trei ani în alt oraș. Locuri noi, oameni noi, senzații și experiențe noi. În Vest nimeni nu-și cumpără casă. Doar românii. Românii îi uimesc pe vestici, pentru că trag cu dinții să-și cumpere case. Vesticii nu fac asta. Plătesc chirii de 900-1500 de euro, dar nu-și iau case. Pentru că sunt mobili. Pentru că viața este o continuă ascensiune și asta presupune mobilitate. NU vei munci în orașul în care te-ai născut. Nu vei muri în orașul în care te-ai născut. Lucrezi la Nisa, stai cu chirie, pleci la Cannes, la un job mai bun, apoi pleci la Paris, stai cu chirie, apoi pleci în Canada, la un job mult mai bun și o viață mult mai bună. Asta e ceva normal în Vest, asta e norma. Noi încă avem mentalitatea aceea de sat, nu sunt autostrăzi, să mergi cu avionul e un lux, unde să mergi? Îți sapi groapa cât mai adâncă, fostul bordei și stai în ea. Așa cum am stat două luni. Noi stăm cuminți în bordei. Că așa suntem obișnuiți. Alții, nu, că ei sunt obișnuiți, să se miște să fie mobili. Și închei: în Franta tinerii nu au pisici. Numai bătrânele au. Pentru că în Franța tinerii nu stau acasă. Lucrează, învață, stau foarte mult la bibliotecă și când prind un moment liber, pfiuuu, au fugit. În Italia, la Amsterdam, să tragă un cui, în Spania, că e mai ieftin. Totul 🙂 Cine să stea cu pisica acasă. La noi, faptul că atâta lume are pisici te face să-ți dai seama ce tristă e viața în România.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *