De ce sunt mai puține infecții după ridicarea restricțiilor decât în timpul lor?

De ce sunt mai puține infecții după ridicarea restricțiilor decât în timpul lor?

În timpul restricțiilor au fost 400- 500 de îmbolnăviri, cu vârf 523, pe 11 aprilie, iar după relaxarea restricțiilor, 100 – 200, cu vârf 213, dacă îl putem numi așa, acum două zile. De atunci scade iar, azi au fost 146 de cazuri.

De ce?

Din două motive:

1. Virusul s’essoufle, este la finalul ciclului său de viață, a atins maximumul curbei epidemiologice pe 11 aprilie și a început să scadă. Ar fi scăzut și dacă am fi ieșit mai devreme din case, cu măști pe față. Și dacă ieșeam din case după Paști cu măști pe față și distanțare fizică sanitară, scădea. Că ăsta a fost ciclul său de viață. Numai că autorităților le-a fost frică că nu se vor respecta regulile, (mereu le-a fost frică de asta și de Paști și de 1 mai, ceea ce arată încredere scăzută în cei care i-au ales sau conștiința faptului că nici ei nu le respectă) și atunci au băgat doze continue de frică, doze de elefant. Băgate pe degeaba, după cum s-a observat pentru că spitalele sunt goale. Măsura prelungirii restricțiilor până pe 15 mai a fost exagerată și inutilă. A fost pentru frica guvernanților, care s-au speriat poate chiar mai mult decât s-au speriat cei care i-au ales și cu siguranță s-au speriat mai mult decât ar trebui să se sperie comandanții de oști (dacă venea un război, ce făceam, stăteam două luni în tranșee, până nu mai auzeam niciun avion pe cer?)

2. Purtarea obligatorie a măștilor și respectarea distanței fizice sanitare ar fi oprit epidemia de la început. Numai că nimeni nu s-a gândit să facă asta. Și atunci am fost buluciți toți în case, ca vitele. Până s-a prins lumea cam care este treaba. Până când au început să se fabrice măști. Cam așa s-a acționat. Ca într-un film cu Stan și Bran. Am fost buluciți în case, s-a închis ușa în urma noastră cu o doză masivă de frică, pentru care presa a primit 40 de milioane de euro și apoi, oamenii au început să se gândească ce e de făcut. Ce se întâmplă acum, faptul că nu mai apar noi focare, arată că măsură purtării măștii și distanțarea fizică sanitară ar fi fost suficiente pentru stoparea epidemiei. Suficiente. Fără a se sta închiși în case (ceea ce a fos to mare păcăleală, că lumea oricum a ieșit la hipermarketuri etc, fără măști – și numărul de cazuri era mai mare decât acum, ceea ce arată, din nou, că de fapt, asta era soluția)

3. Că virusul nu va mai reveni la toamnă sau la iarnă. Își face curba epidemiologicî exact cum spunea medicul Didier Raoult. Noi ne agităm, batem din talăngi, punem girofaruri pe stradă și virusul pleacă liniștit. Cum au plecat SARS și MERS. Nu este un virus care ar fi trebuit să ne șteargă de pe fața pământului. E un virus care și-a cam făcut treaba și acum pleacă. Despre ce treabă și-a făcut, am scris deja trei articole pe blog 🙂 Se duce. Mai putem sta speriați o perioadă, dar se duce. Iar voi să nu uitați niciodată cât de tare ați fost speriați, cu vârfuri imaginare dupa Paște, 1 mai, după relaxarea restricțiilor. NU ai voie să te joci așa cu mintea oamenilor. Nu e o glumă. Nu e de iertat și de trecut cu vedere. Sunt injecții repetate cu frică. Sunt de neiertat la fel cum este de neiertat că iei un baros și să pocnești un om peste picioare și mâini, de mai multe ori. Noi nu suntem atenți și nu prea contează sănătatea psihică. De aceea violența domestică este privită cu indiferență. Dar sănătatea psihică, a creierului, este la fel de importantă ca sănătatea oricărui alt organ. Loviturile care se dau, prin frică sunt la fel de grave ca loviturile fizice. Și acum s-au aplicat pe degeaba. Pentru că cei care le-au aplicat erau îngrozitor de speriați. Dar asta nu e o scuză. Nu e o scuză că îl abuzezi pe celălalt, pentru că ești tu speriat. Dacă ești tu speriat, fă terapie, că altfel faci rău. Citiți și ce am scris aici, în articolul Gata cu spaima! de pe 29 martie. De atunci spaima a devenit inutilă, ca instrument de luptă cu coronavirusul. Și deși, de atunci, de pe 29 martie, a devenit inutilă, adică nu a mai ajutat cu nimic, pentru că oamenii erau deja închiși în case, tremurând de frică, a fost folosită în continuare, pe tot parcursul lunii aprilie și jumătate din luna mai. Lovituri continue cu barosul, continue, pe degeaba. E de acceptat un astfel de comportament? Nu. Nici față de animale nu este de acceptat un astfel de comportament. Dar parcă animalelor nu le-ai face asta. Celor care te-au votat, da. Că nu te-ai gândit nicio secundă că dacă intri în politică vei avea asemenea responsabilități. Și-atunci te-ai speriat rău și ai dat cu barosul în tot ce ai prins, pe degeaba.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca