Cum ne-a îmbolnăvit și ne va îmbolnăvi din nou Diaspora

Cum ne-a îmbolnăvit și ne va îmbolnăvi din nou Diaspora

Primele cazuri de coronavirus au fost aduse în România de români din Italia. Nu este problemă că au venit în România. Problema este că și-au bătut joc de România. Cum? Iată ce spune Poliţia de Frontieră: ”de pe data de 26 februarie, când s-a înregistrat primul caz de infectare cu noul coronavirus în România, peste 2.146.000 de persoane au intrat în ţară. Dintre aceştia, mai puţin de jumătate au respectat măsurile de carantinare sau izolare la domiciliu’‘. Mai puțin de jumătate au respectat măsurile de carantinare sau izolare la domiciliu!! Că ce este România asta, decât o imensă toaletă, la care vii numai când ai nevoie și o tratezi ca pe o toaletă publică dintr-o haltă din Bărăgan, o umpli de mizerie fără să-ți pese? Apoi te cureți și pleci înapoi, în lumea minunată de unde ai venit, fără să-ți pese de ce ai lăsat în urma ta. Mulți români care lucrează peste hotare, lucrează cinstit. Dar foarte mulți, nu. România este cel mai mare exportator european de infracționalitate. 80% din infracțiunile cu violență din Italia sunt comise de români. 90% din cerșetorii care umplu străzile, tramvaiele și trenurile din Franța, sunt români. Mulți dintre ei, romi. În ultimii doi ani, este o modă, atât la Nisa, cât și la Paris: cerșetoarele rome se deghizează în musulmane (își pun și pancarte cu refugie), iar oamenii le dau bani fără să știe că musulmancele nu cerșesc niciodată în stradă și, mai ales, nu cerșesc cu copii, ca româncele noastre. Pentru noi sunt toți români. Și îi primim pe toți cu brațele deschise când vin în România din care au fugit definitiv, pentru că nu le plăcea deloc. Și apoi, tot din cauza lor, stăm două luni în case. Ok, am stat două luni în case, pentru că ei și-au bătut joc de noi, au venit și ne-au umplut de mizerie, ca pe o toaletă publică dintr-o haltă a Bărăganului. Dar eu nu mai vreau să stau în casă încă două luni pentru ei. Pe 15 mai au intrat încă 50.000 de români în țară, în mare parte, din Marea Britanie, cel mai mare focar de coronavirus din Europa, netestați, fără triaj epidemiologic, la înghesuială. În ultimele 24 de ore au intrat încă 20.000!!!.

Și nu s-au întors oamenii cinstiți și muncitori, care și-au făcut un rost acolo, au asigurări medicale etc. S-au întors cei care, din nou, nu vor sta în casele lor, în izolare 14 zile, așa cum prevede legea, pentru că ei așa au fost învățați, să se descurce, să eludeze legile, să plece în dubă și să vină pe jos, să lucreze la negru, să facă rost de bani cum pot, să păcălească poliția (e un titlu de glorie să păcălească poliția). Deci în aceste zile, ei umplu din nou România de coronavirus, de această dată cu o tulpină din Marea Britanie (care este mult mai agresivă decât cea din Italia – Marea Britanie este încă în lockdown!!), iar eu nu mai vreau să stau din nou în casă 2 luni pentru ei! Și e timpul să vorbim deschis! Diaspora nu reprezintă cei mai buni dintre români! 50% sunt extraordinari, oameni deosebiti, harnici, apreciați acolo unde lucrează. Dar 50% sunt pleavă, care au plecat la mica ciupeală, la șmen la etc. Ei se întorc acum în țară. Și închei cu două amintiri: pe podul care leagă Turnul Eiffel de Trocadero e plin de români, din 5 în 5 metri cu alba-neagra. Tot timpul, în toate sezoanele. La Bordeaux, unde am fost singurul român invitat să-și prezinte cercetările la cea mai importantă conferință despre Inteligența Artificială din Europa, așteptam autobuzul, în fața gării. Trei romi s-au ridicat de jos, de unde cerșeau și au zis (i-am auzit): chemăm taxiul, ca la Paris, da? Și au chemat taxiul, ca la Paris. Ei se întorc în țară, că nu-i primește nimeni la spital acolo. Vin și ne bagă pe noi în spital. Să fim corecți și sinceri. Că ceea ce fac ei, noi plătim, prin boală și stat în casă.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca