Lista jurnaliștilor care au luat mită de la guvern

Lista jurnaliștilor care au luat mită de la guvern

Guvernul a acordat 40 de milioane de euro pentru presă. Cu începere de pe 30 aprilie, timp de 4 luni. Ca să treacă mai ușor peste criza coronavirusului. Deși presa a trecut foarte ușor pentru că criza coronavirusului i-a ridicat audiențele la cer. Oamenii au stat lipiți de ecrane, televizoare sau telefoane și au urmărit permanent știri, înghețați de frică. Deci banii au avut alt scop. Ca presa să nu mai critice guvernul în această perioadă. Presa este câinele de pază al societății. Al societății, adică al oamenilor. Și latră guvernul. Dacă îi dai un cârnat nu mai latră.

Au luat încântați cârnații:

Alice Iacobescu, șefa știrilor Europa FM – cumva este de înțeles, ea a fost mereu de Dreapta, de aceea a și plecat de la Digi24, pentru că începuse să pactizeze cu PSD-ul. Deci a luat cu brațele deschise bani de la PNL, oricum asta a făcut mereu

Dragoș Pătraru, Starea Nației, Prima TV – el a fost când cu PSD, când cu PNL, după cum a bătut vântul. Mai mult a bătut dinspre PSD. Acum ne dăm seama și ce purta cu el vântul. Rafalele stârneau bancomatele. Dragos Pătraru spune, înduioșător: ”Sprijinul pentru presă trebuia să existe, atât la noi cât și la alții. Așa se întâmplă în situații de criză”. Ceea ce îl deranjează este că nu a primit banii în mână: ”Problema noastră este că s-a ales această modalitate prin care sunt ajutate niște corporații, niște firme, fără să se țină cont de alte criterii. Practic nu e nicio diferență între o companie de presă și un atelier de sculărie. Banii aceștia ajung la niște Societăți Comerciale, în loc să ajungă la niște jurnaliști”.

Cătălin Tolontan, Libertatea, Gazeta Sporturilor, jurnalist de investigație, echidistant, cică: „Intenția este bună, forma de publicitate este discutabilă” Pentru lămurire, pentru că banii nu se pot băga în buzunar, Guvernul a spus că acordă acest ajutor sub forma unei “campanii de informare publică privind măsurile de prevenire și limitare a răspândirii coronavirusului, precum și campanii de informare publică privind modul de reluare a activităților economice și sociale după încetarea stării de urgență”. Tolontan spune că va lua banii și va face tot ce vrea el. “Efectul va fi nul în cazul în care guvernul s-a gândit să obțină bunăvoință de la presă. Cine a fost pro Guvern va rămâne așa și cine a fost anti sau echidistant, cred că-și va păstra atitudinea. Nu am sentimentul că PNL va obține mare lucru din această campanie și e bine că nu va obține.”

Victor Ciutacu, realizator emisiune România TV – și el spune că va lua banii și va face ce vrea: ”Faptul că Guvernul decide să aloce niște bani, iar eu nu am nici cea mai mică umbră de simpatie pentru Guvernul acesta, mi se pare un act de curaj, dar și un act de interes (încearcă să-și obțină dacă nu favorabilitate, măcar neutralitatea presei, într-un an cu campanie electorală). Acest lucru nu o să-i iasă, dacă mă întrebi pe mine.” Mai spune: “E o variantă mult mai bună cu campania de comunicare, decât să faci contracte pe blat cu ministerele, așa-zis contracte de PR, și, de fapt, să te comporți ca și cum ai practica o taxă de protecție, nu dăm pe post, cât nu-l atacăm pe ministrul X”

Mihai Dobrovolschi, Radio Guerilla – “Este o măsură discutabilă, dar nu e neapărat rea”. Urmăriți justificarea prostituatului: “Presa, dacă moare cu dreptatea în mână, nu a făcut nimic pentru dreptate”. Deci decât să faci dreptate și să mori de foame, mai bine iei bani și nu mai faci dreptate. Bravo, Dobrovolschi! Ascultă Radio Guerilla!

Au refuzat cârnații:

Site-ul de știri recorder.ro. Aici explicația redacției . Este interesant, pentru că site-ul recorder.ro a fost mereu un site de Dreapta. E interesant că refuză banii de la PNL. De urmărit ce va face în continuare

Site-ul de știri și anchete pressone.ro. Aici explică redacția de ce refuză banii de la Guvern

Publicația Newsweek România. ”Este mai importantă credibilitatea în fața cititorilor, decât situația financiară”, spune Sabin Orcan. De acord!!!

Site-ul de opinii g4media.ro.Este interesant că au refuzat banii de la PNL. Și site-ul g4media.ro a fost mereu un site de Dreapta. De urmărit ce va face în continuare.

Înainte să ne grăbim să-i aplaudăm pe cei care au refuzat, site-uri și publicații tipărite, să observăm că site-urile și publicațiile tipărite ar fi primit cei mai puțini bani de la guvern (30.000, respectiv 10.000 de euro pe luna – cei mai mulți bani erau destinați televiziunilor). Cu toate acestea, cei care au refuzat banii de la Guvern merită toate aplauzele. Bravo!

 

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca