Categories
Coronavirus

Despre cei care poartă mască în mașină

Ei spun că o poartă pentru că o pun acasă, cu mâinile proaspăt dezinfectate și nu vor să o dea jos și să o pună la loc, cu mâinile murdare. Asta arată mai multe lucruri:

  1. Că ei pun mâna pe mască. Pe mască nu se pune mâna. Se pun mâinile pe elasticele laterale (sau ațe sau ce sunt) care se pun după urechi. NU pe mască! Să duci mâna la mască înseamnă să bagi viruși în gură. Eu îmi iau frumos cutia cu 50 de măști, o pun pe bancheta din dreapta și după ce parchez la intrarea în hipermarket, îmi pun frumos masca pe față fără să o ating, așa cum am scris mai sus. Și când ies din hipermarket o dau jos
  2. Dacă ții mult timp masca pe față, îți umpli plămânii cu ceea ce scoți din ei, adică cu dioxid de carbon. Expiri, o mică parte din dioxidul de carbon iese prin mască, o parte nu, inspiri, inspiri tot dioxidul de carbon plus puțin oxigen care a intrat prin țesătura măștii sau prin lateral. Foarte puțin, comparativ cu dioxidul de carbon pe care îl inspiri, că nu faci pauze între respirații, ca să se aerisească masca. Dacă faci asta mult timp este ca și cum, păstrând proporțiile, ai băga fața în toba de eșapament a mașinii, la ralanti. Că asta e ce scoți din plămâni: partea de care organismul tău nu mai are nevoie. Și tu o bagi înapoi. Și iar și iar. În mașină ventilația e deficitară, că nu-ți suflă vântul în față. Deci bagi dioxid de carbon continuu în organism iar efectele sale ar trebui să le cunoști, dacă nu ai făcut clasa a doișpea în timpul pandemiei, adică nu ai învățat nimic.
  3. Masca este de unică folosință! Ce înseamnă asta? O pui pe față, o dai jos, o arunci, pui alta. Să ții mult timp masca pe față este ca și cum ai folosi de mai multe ori o seringă de ultimă folosință. Poți să faci asta, dacă ești needucat. Dacă ești educat, știi că te expui la riscuri. Fiecare minut pe care îl petrece masca pe fața ta îi reduce eficacitatea. Se umezește, din acel moment aspiri pur și simplu în gură virușii care sunt pe suprafața ei și trec prin cele trei straturi (coronavirusul trăiește în mediu umed, nu uscat), prin frecare îți transferă bacteriile pe care le aveai pe față, în gură, (Bucureștiul este o hazna de bacterii și virusuri, iar toate acestea se depun pe față – înainte să pui masca pe față te speli pe mâini, dar te speli cu săpun și pe față? Ups, de asta am uitat, trebuie să vină un alt virus, ca să ne învețe să ne curățăm des fețele, mai ales dacă trăim în București) etc

În concluzie, eu am scris că masca este noul prezervativ și trebuie purtată. Într-adevăr, scade riscul de infectare. Dar nu fii prost. Nu fii paranoic. Și prezervativul poți să-l porți toată seara prin casă înaintea actului sexual, dar ai părea puțin nebun, nu? Da!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *