Categories
Coronavirus

S-a terminat (II)

Prima dată am scris că s-a terminat, pe 21 aprilie. Am scris atunci că vârful curbei a fost pe 11 aprilie și nu va mai fi niciun vârf, nici după Paște, nici dupa 1 mai. Am avut dreptate. 

Acum vă spun: s-a terminat, curba epidemică se stinge, iar acest lucru se întâmplă în toată Europa, citez ”Curba noilor infectări şi a deceselor s-a aplatizat constant în ultimele două săptămâni în Europa, mai ales în principalele sale focare, Italia şi Spania. Sistemele sanitare au început să îşi revină în condiţiile în care nu mai sunt copleşite de numărul mare de pacienţi, iar dacă temutul nou val nu va veni, atunci pandemia ar putea stagna complet în decurs de o lună”.

Nu va mai veni niciun al doilea val. Virusul s’esouffle, cum spun francezii, a ajuns la capătul puterilor. Din octombrie – noiembrie, de când este printre noi, a trecut prin peste 200 de mutații, a devenit din ce în ce mai virulent, a urcat pe curba epidemică, ca orice virus, ca virusul gripei spaniole, iar acum, tot ca orice virus, ca virusul gripal, de exemplu, este la capătul puterilor, coboară pe curba epidemică, nu mai are puteri, își încheie primul ciclu de viață.

Există temeri că va avea al doilea ciclu, în toamnă sau în iarnă, dar nu se va întâmpla. Vom vorbi despre asta atunci, când veți vedea că am avut dreptate, cum am avut dreptate și când am scris în prima zi de Paști, pe 14 aprilie, că nu va mai fi niciun vârf, că s-a terminat. Și de când am spus că s-a terminat, tot coborâm.

Asta nu înseamnă că trebuie să relaxați măsurile de prudență și de siguranță. Purtați în continuare măști în spațiile închise (chiar și în cele deschise, dacă sunt aglomerate), spălați-vă des pe mâini, nu duceți mâinile la față etc, pentru că ce se poate întâmpla nu este să izbucnească un nou val, să urce iar curba epidemică, ci să reizbucnească focare cu virusul acesta obosit și asta înseamnă că vom amâna momentul când va dispărea de tot. El e obosit, noi suntem prudenți, este combinația ideală ca să-l scoatem definitiv din viețile noastre. Deci continuați toate măsurile de protecție cerute de autorități pe durata perioadei de alertă și fiți liniștiți: s-a terminat. Furtuna se retrage. Sunt ultimii stropi de ploaie. Apoi va ieși soarele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *