Ce este cu acest virus (II)

Ce este cu acest virus (II)

19 țări au cerut Chinei, la ultima reuniune OMS să dea detalii cu privire la proveniența virusului. China nu știe. Caută. Virusul a apărut în octombrie la o competiție militară din Wuhan. Ultimele studii arată că exista în Franța din noiembrie. Dar era cuminte și tăcut. Apoi a accelerat brusc și a băgat mapamondul în haos și în case.

Un pangolin?

Se spune că natura se răzbună, că ne pedepsește acum pentru că am intrat prea mult pe teritoriul ei. Să vedem cum se răzbună natura și care sunt țintele ei:

  1. Încurajează tendințele autoritariste și dictatoriale la nivel de stat (frica este un instrument vechi pentru autoritarism), iar oamenii nu se opun, pentru că le este frică. Asta face natura în primul rând. Ajută, deschide calea pentru reinstaurarea regimurilor dictatoriale. Ce mai face natura:
  2. Scoate Biserica din viețile oamenilor. Biserica, cu bune și cu rele, ca orice instituție în care activează oameni, era un reper în viața societății. Acuzată că este hrăpăreață, politizată etc, Biserica le dădea multor oameni speranță și îi învăța să facă bine și să fie buni. Biserica dispare. Este caricaturizată: un preot trage cu pistolul cu apă sfințită în enoriași, altul face Sărbătoarea Paștelui la Înălțare, după ce la una din slujbe dansa o enoriașă tulburată….Biserica este dată la o parte. Dispare un reper. Sigur, vor spune mulți încruntați, e foarte bine, că nu făcea decât să înghită bani și să se acopere în aur. Poate e adevărat. Dar să știți că mulți oameni găseau sprijin psihic și spiritual. Mulți oameni au plecat de la slujbe cu liniște în suflet și dorința de face bine și de a fi mai buni. Acum acest reper dispare. Ce mai face natura, cum se mai răzbună pangolinul pe noi, pentru că i-am invadat teritoriul?
  3. Ne ține departe unii de alții. Dispare liantul social, dispare solidaritatea. Dar dispare cel mai important lucru: informarea nemediată. Acea informare, din gură în gură, care apărea atunci când oamenii se întâlneau și vorbeau între ei. Nemediat. Acum se întâlnesc doar câte trei. În rest, vorbesc mediat. Pe platforme. Și da, vorbesc în trei, unde al treilea interlocutor, tăcut și ascultător, este platforma. Să nu uităm că platforma decide ce vedem în newsfeed-ul nostru. Nu vedem ce spun prietenii noștri. Vedem ce a decis platforma să ne afișeze din ce spun prietenii noștri. NU vedem toate punctele de vedere. Vedem punctele de vedere care întrunesc consens. Și consensul dorit în aceste zile este frica. Deci este mai probabil să vedem frica în conturile noastre, decât altceva. Iar frica orbește, obliterează, izolează. Vulnerabilizează. Asta vrea pangolinul supărat pe noi, că i-am intrat în teritoriu. Mie mi-e frică, ia tu decizii în locul meu. Tot ce nu-ți convine ție este în regulă, pentru că tu mă aperi de frică. Trec trei berze roșii pe cer? Sunt verzi, dacă spui tu, că tu spui că daca ar fi roșii, ne-am îmbolnăvi. Și atunci sunt verzi, ca să nu mai îmi fie frică. Și ajungem la următorul punct dorit de natură care se răzbună pe noi:
  4. Începem să avem încredere în toți mincinoșii. Să-i enumerăm? Începem să avem încredere în presa din România. Scuze, dar m-a pufnit râsul când am scris asta. E fascinant, nu? Am început să avem încredere în presă. NU mai contează, Digi, Antena 3, toți spun adevărul. Brusc am început să avem încredere în cei care sunt intrumentele de manipulare din spațiul public. Că asta este presa, nu numai în România, un instrument de manipulare al unor diverse grupuri de interese (dacă avem încredere în instituțiilor de presă, crește puterea grupurilor din spatele lor – unele sunt bune, pozitive, altele sunt rele, negative). Unii pangolini se spală însuflețiți pe dinți cu Aquafresh în trei culori, te curăță de trei ori. Se numește spălare pe creier. Și funcționează așa: a venit coronavirusul. E adevărat. Sunt 300 de îmbolnăviri pe zi. E adevărat. Au murit oameni pe 31 aprilie. E adevărat. Trebuie să te speli pe mâini. E adevărat. Ups, ziua de 31 aprilie nu există, dar s-au raportat morți în acea zi. Cam așa funcționează. Informație reală, reală, falsă, reală. Totul e real. Sub vraja fricii. Frumos, nu? Mă sună pangolinul, numai puțin.
  5. Să continuăm. Cu natura asta care se răzbună că i-am încălcat teritoriul. Eu cred și spun asta cu riscul de a fi călcat de un pangolin de o tonă, că gruparea teroristă de care vorbeam aici este formată din mai multe grupuri, la nivelul mai multor state, grupuri de putere, care au nostalgia unor vremuri în care statul avea putere deplină în fața cetățeanului, iar cetățeanul nu prea avea drepturi. Pot să fie grupuri din diverse zone de putere ale statului (atenție e vorba de grupări izolate, nu de instituții în ansamblu), să nu uităm că coronavirusul a apărut prima oară după o competiție sportivă internațională militară de la Wuhan. Iar atleților care s-au infectat, li s-a spus să tacă din gură, conform unei anchete realizate de cotidianul Le Monde. Și difuzată în România de Radio France Internationale. Și atât. Este o prăjitură apetisantă să ai multă putere. Să deții controlul absolut. Să se uite lumea la tine ca la Dumnezeu când vorbești. Și atunci, ce faci: îl scoți pe Dumnezeu din spațiul public, ca să nu mai ai rival, iar frica să domine liniștită, fără speranță, fără bine, slăbești economiile, pentru că un stat slăbit, este un stat care ajunge mai repede la dictatură (caz de manual Germania anului 1933), omori oameni cu un inamic invizibil ca să-i sperie atât de mult încât să fie dispuși să renunțe singuri la drepturile lor. Pangolin style. Și acum uitați-vă puțin. Am stat în case două luni. Curba scade. Pe mapamond sunt două voci. Una care spune: va continua, va continua, va fi fără sfârșit. Acest coronavirus. Și alta care spune: nu va fi fără sfârșit, se va termina. La un moment-dat (si aici nu vorbim de nebuni si de lunatici). Cea care spune că e fără sfârșit vrea să vă sperie. Să continue frica. Cea care spune că se va termina la un moment dat, luptă cu frica. Și știți ce e interesant? Că dacă ești șef de stat, de exemplu, s-ar putea ca exact cel de lângă tine să-ți bage frica în sânge. El să fie pangolinul. Iar tu nici să nu știi. Să acționezi, crezi tu, bine, pentru binele națiunii. Să dai mai departe frica pentru că așa crezi că e bine. Iar pangolinul se spală seara încântat în fiecare seară cu Aquafresh în trei culori. În fiecare stat este câte un pangolin. Sau sunt doi. Și ei de acolo încearcă să ne ducă într-o direcție în care nu am vrea să mergem. Nu sunt șefi de state. Sunt în pozițiile 2-3. 3-4. Ar vrea să ajungă șefi de stat. Și să aibă puterea absolută. Dar asta se va întâmpla, numai dacă va continua frica, mult timp, la intensitate mare. Atunci vom spune: faceți ce vreți, numai să se termine odată! Iar pangolinul își va lua virusul înapoi, iar natura se va răzbuna pe noi, pentru că i-am luat prea mult teritoriu.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca