Ce să faci în continuare

Ce să faci în continuare

Trăiește-ți viața ca înainte. Ca înainte de coronavirus. Cu precauții, bineînțeles. Acum avem foarte multe informații despre coronavirus, la început nu aveam. Deci informează-te cât mai bine, dacă ești bine informat poți să trăiești cât de cât normal, chiar dacă epidemia este încă în toi. Și va mai fi doi ani.

Cuvânt de ordine: înțelepciune. Înțelepciune, nu frică. Cu frica sunt mânate animalele, ele ascultă de frică. Noi suntem oameni. Și știm multe despre coronavirus. Deci mergi mai departe, continuă-ți viața și ține cont de următoarele reguli:

  1. Oamenii nu sunt învăluiți în nori de coronavirus pe stradă. Este adevărat că virusul rezistă în aer, dar studiile s-au făcut în laborator, deci în spații închise. Oamenii care stau în stații de autobuz nu sunt învăluiți în nori de coronavirus cu care te contaminează când treci pe lângă ei. Coronavirusul se transmite prin picături de salivă sau alte fluide transmise prin tuse sau strănut. Ultimele studii arată că se transmite și dacă cineva vorbește cu voce tare sau râde, ceea ce este normal, iar în vorbirea populară se numește: “râs cu precipitații”. Da, toate precipitațiile pot conține coronavirus, de aceea e obligatoriu să porți mască în spațiile închise (ca să nu dai precipitații!) dar în spațiile deschise, chiar dacă cineva plouă prin gură, stropii respectivi sunt luați de vânt, nu rezistă în atmosferă, deci dacă stai la 1.5 metri distanță nu au cum să ajungă la tine. Au cum să ajungă la tine în spații închise, dar în aer liber, nu. Nici dacă treci pe lângă cineva, dacă alergi pe lângă cineva….de aceea sunt extrem de penibili cei care aleargă cu mască. Virusul nu face jogging. De asemenea, virusul este foarte virulent, la 4 grade Celsius. Pe măsură ce crește temperatura, devine inactiv. Adică acum sunt 30 de grade ziua, în București. Chiar dacă zboară pe salivă și ajunge în ochiul tău, pentru că tu te uiți cu atenție în gura celui care vorbește, nu mai face nimic, e inactiv. De asemenea, sunt mai puține șanse să te infecteze o persoană asimptomatică, față de una cu simptome (care are febră, tușește etc – dar eu te întreb, o persoană care are febră ar ieși la 30 de grade din casă?).
  2. În spațiile închise porți mască ca să îi protejezi pe ceilalți, nu pe tine! Degeaba porți mască, dacă celălalt nu poartă, pentru că virusul pătrunde în organism și prin ochi, prin mucoasă, deci dacă crezi că ești apărat cu masca, crezi degeaba. Îi aperi pe ceilalți, pentru că nu mai poți să le transmiți salive și alte lucruri mai mult sau mai puțin dezgustătoare – pentru că rămân prinse în mască! Deci tu pui mască, ca să-i protejezi pe ceilalți, ceilalți pun mască ca să te protejeze pe tine. Marele pericol de infectare este în spațiile închise. Deci ieși liniștit, plimbă-te, nu sunt nori de viruși pe stradă, ai grijă în spațiile închise. Acolo rezistă  trei ore virusul în aer (în funcție, bineînțeles, de temperatură, umiditate etc). Și el nu rămâne agățat deasupra casei de marcat. Zboară prin aer, ajunge în filtrele aparatelor de aer condiționat și acolo moare. Hipermarketul nu e un spital, nu e plin cu oameni bolnavi. Sunt câțiva, unul-doi, care respiră și ei săracii. Dacă au mască, totul e perfect. Dacă nu au, nu e. Dar dacă nu au, nu mai au acces în incintă, așa că revenim la antepenultima frază: totul e perfect.
  3. De ce ți-e frică? Îți spun eu: pentru că ai început să te îmbolnăvești mintal. OMS a anunțat că al doilea pericol după coronovirus este pandemia bolilor mintale. De ce? Pentru că se iau. Vine nebunul la tine, îți povestește cu ochi bulbucați cum s-a luptat cu croconavirusul toată noaptea și îți lasă și ție un croconavirus în cap. Pe urmă începi să-l simți, când te uiți în oglindă, îl și vezi. E aproape de ochi, unde e săpunul? Oamenii s-au îmbolnăvit singuri, pentru că au început o cruciadă cu dezinfectante, spirt, clor etc împotriva inamicului și cruciada asta i-a adus în ultimul hal cu nervii, nu virusul în sine. E momentul să reflectați. Când ați început cruciada, nu se știau multe despre viruși. Acum se știu. Vă amintiți că primăriile dezinfectau străzile și toată lumea era încântată? Hahahaha. Bun, să mergem mai departe
  4. Virusul se ia foarte mult de pe suprafețe. De aceea sunt atât de speriate autoritățile. Ei/ele știu că chiar dacă purtăm toți măști, chiar dacă păstrăm distanță socială, tot se vor mai îmbolnăvi oameni, pentru că virusul se ia, în principal de pe suprafețe. Deci. Mâinile sunt caca. Până le spălați. Ele merg pe teritoriul virusului. Ele fac, dreg lucruri, păstrați distanțarea fizică. Nu față de nefericitul care face jogging, ci față de propriile mâini! Până le spălați. Apoi nu mai sunt caca. Cum e normal. E o conduită simplă. Singurul motiv pentru care ar trebui să vă fie frică în acest moment, este dacă uitați să vă spălați pe mâini! Atât! Uitați să vă spălați pe mâini? Stați în casă! Și mângâiați numai propriile suprafețe. Afară au ce căuta numai cei care știu ce fac cu mâinile. Fără conotații :))

Și cam atât. Soarele omoară virușii, oamenii din Peru, de exemplu, își expun cariile la soare, trag de gingii și stau cu dinții la soare, pentru că soarele omoară bacteriile. Vrei să omori viruși? Ieși la soare! Soarele îți dezinfectează hainele, dezinfectează tot. Coronavirusul e un virus, nu fostul sau fosta iubită. Deci nu are mari puteri.

Cam atât. Bucurați-vă de aceste zile. Cu precauție, inteligență și înțelepciune. Suntem specia numărul unu pe planetă. Pentru că nu am murit de foame în peșteri când a apărut primul virus. Am mers mai departe și l-am învins. Acum ne cumpărăm mașini :))

Atenție le condus, Doamne. Acolo se vede cât a stat omul închis în bibliotecă. Uf!

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca