Ce este acest virus?

Ce este acest virus?

Nu are nimeni curaj să o spună, o spun eu: este o armă în mâinile unei grupări teroriste. Atunci când două avioane de linie au lovit Turnurile Gemene din New York, apărarea antiaeriană și avioanele de luptă au fost ineficace. Atunci când un virus de trei ori mai contagios decât gripa se răspândește în lume, arsenalul nuclear este inutil. Acest virus este o armă a unei grupări teroriste, așa acționează teroriștii, cu lovituri de masă, mediatice, care ocolesc arsenalele și modul clasic de luptă, care provoacă moarte, frică, teroare. În rândul oamenilor nevinovați. Teroarea, frica sunt armele teroriștilor. Și folosesc foarte foarte mult mass-media ca instrument de luptă, ca instrument de multiplicare a terorii. La atentatele din 9-11 septembrie între momentul în care primul avion a lovit primul Turn și momentul în care al doilea avion a lovit al doilea Turn, a fost un moment de pauză. Acel moment necesar pentru ca jurnaliștii să ajungă la fața locului cu carele de transmisie și să transmită atentatul în direct, live. Să multiplice cu miliarde de telespectatori momentul brutal și inuman prin care teroriștii au împrăștiat teamă. Frica de coronavirus a fost amplificată enorm de mult de mass-media. Din nou, teroriștii au folosit mass-media, fără ca jurnaliștii să aibă vreo vină, doar pentru că îi cunosc foarte bine mecanismele de funcționare. Teama de coronavirus s-a propagat pe tot mapamondul. A speriat chiar și guvernele, a speriat medicii. Teama își face treaba. Și este abia la început. Va produce sau nu efectul dorit de teroriști? Suntem abia la prima curbă, la primul val, la prima bătălie. La primul avion. Nu s-a terminat. Ne-am redresat, sperăm să învingem și în a doua bătălie, deși am cam rămas fără arme. Voi reveni asupra acestui subiect.

Cum a apărut coronavirusul? Într-o piață de animale din Wuhan, în luna decembrie. Vă dați seama că acum ne-am putea tăvăli de râs amintindu-ne cu câtă îndârjire se susținea acea ipoteză? Cu pangolinul, cu liliacul…Apoi s-a dovedit că a apărut din noiembrie, apoi s-a aflat că primii europeni s-au infectat la o competiție sportivă militară de la Wuhan. A scris presa italiană, a scris presa franceză, apoi prestigiosul cotidian Le Monde a făcut o anchetă pe acest subiect, ale cărei rezultate au fost publicate ieri și traduse de Radio France Internationale România, azi. Ce au aflat jurnaliștii de la Le Monde? Că sportivilor care au vorbit despre coronavirus li s-a spus să tacă. Li s-a spus să tacă. Probabil nu este ceva obișnuit să umble lilieci la competiții militare. Și să te scuipe, ca să te contamineze.

În Italia, primele pneumonii atipice au fost raportate în noiembrie. NU se știa ce sunt atunci. Acum se știe, era coronavirus. La fel și în Suedia, primul caz s-a înregistrat în noiembrie. 

Coronavirusul se tratează cu retrovirale, este un virus care conține  bucăți de HIV. De aceea se tratează cu retrovirale și se transmite inclusiv prin lichidul seminal. O spune cel care a luat premiul Nobel pentru că a descoperit virusul HIV (precum și mulți alți medici, încă din februarie, când au început să folosească retrovirale, inclusiv la Matei Balș). Nu sunt de luat în seamă. Nici pe mine nu ar trebui să mă luați în seamă și, în general, ar trebui să vă îngrijoreze zdravăn modul în care vocile care spun că este un virus construit în laborator sunt ocultate, evitate, defăimate. Ajungi să te întrebi dacă guvernanților le este mai frică de virus sau de cei care l-au produs?

Pentru că toată lumea pe mapamond trăiește cu un fel de dat, virusul e un fel de dat, a picat din cer și acum trebuie să trăim cu el, asta e. Da și bomba atomică a picat peste Hiroshima și lumea a trăit cu ea, dar s-au pus și niște întrebări. Nu au zis, uite a bâzâit ceva pe cer, a fost o lumină puternică și ne-am prăjit. Un pangolin mai nervos.

În continuare, deși poate nu observați acum, noi trăim al Treilea Război Mondial. Nici cei care au trăit al Doilea Război Mondial nu și-au dat seama că a început războiul. Cancelariile occidentale au avut același mod de abordare ca acum, au ocultat, evitat explicațiile alarmiste, l-au considerat mereu pe Hitler un partener de dialog. Și după ce a invadat Cehia, Hitler era partener de dialog. Și cu virusul la fel…coexistăm cu el, în doi ani pleacă…Dar lumea începe să transpire. Am băgat oamenii în case, am rezolvat cumva prima curba, dar virusul nu pleacă (OMS a anunțat că va rămâne cu noi pentru totdeauna, ca HIV). Ce ne facem? Și-și șterg fruntea de transpirație. Hitler atacă Polonia. Ce ne facem?

Păi ce ne facem? Că virusul a trecut deja prin 200 de mutații, devine din ce în ce mai agresiv și scopul lui nu a fost doar să ne bage în case. Acesta a fost doar primul pas. Mai urmează mulți pași. A anexat Cehia. Am ieșit in case zâmbind, că poate se oprește. Nu se oprește. Și atunci?

Nimeni nu are răspuns. Frica începe să roadă zdravăn la temelie. Dacă frica roade temelia, gruparea teroristă care a lansat acest virus a câștigat, pentru că frica roade și surpă temelia civilizației în care trăim, civilizație construită cu mari eforturi în multe generații.

Deci să nu ne fie teamă. Au fost doborâte Turnurile Gemene din New-York. Ok, le reconstruim. Virusul e încă afară și e din ce în ce mai agresiv. Ok, purtăm toți măști. Este o luptă individuală, trebuie să o ducem toți. NU ne pot apăra armate, NATO. Fiecare. E luptă corp la corp. Trebuie să câștigăm și a doua bătălie, că nu mai putem să stăm în case. Apoi va urma a treia bătălie. Și apoi, la un moment dat, vom afla ce a fost. Cine a fost. Sper că voi mai fi aici când vom afla. Dacă voi mai fi aici, voi da link la acest articol, cum fac de obicei și voi spune, am avut dreptate 🙂

Cu drag, Horea

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca