Am câștigat prima bătălie, vom pierde războiul?

Am câștigat prima bătălie, vom pierde războiul?

Am câștigat prima bătălie. Prima curbă se duce în jos. Se va duce în jos și a doua? Pentru a doua curbă, care începe imediat ce se relaxează restricțiile, cum am scris aici, nu mai avem arme. Nu mai pot fi băgați oamenii în case, că se revoltă și se ajunge la anarhie. Nu poți să-l supraveghezi pe fiecare dacă și-a pus masca sau nu, dacă a schimbat-o la timp, dacă o ține numai pe gură sau și pe nas sau numai pe bărbie (ca vânzătoarea de la non-stop azi). Și atunci în a doua bătălie cu virusul, care rezistă în organism până la 2 luni, intrăm cu foarte puține arme. Nu știu dacă vă dați seama, dar este un război care va dura doi ani. NU este o bătălie, sunt multe. Vom trăi, cum s-a trăit în al Doilea Război Mondial. Va veni foamea, vor crește pierderile umane și materiale…Trebuie să fim pregătiți. Trebuie să ne dozăm forțele. Nu trebuie să ne punem speranțele într-o singură bătălie. Inamicul este încă pe câmpul de luptă și acum urmează atacul la baionetă. Va lupta fiecare cum trebuie? Va folosi masca, îl va feri pe celălalt? Asta știe fiecare. Finalul e departe, iar previziunile sunt pesimiste.

L-ați văzut pe ministrul de Interne în această seară? Era extrem de speriat. A spus de două ori cuvântul uimit, a spus că virusul a uimit medicii și că i-a uimit și pe ei. A spus de patru ori ca este agresiv și de 3 ori că este foarte periculos. Și a încheiat cu cuvintele: Dumnezeu să ne aibă în Pază. Știți de ce? Știe ce va urma. A vorbit ca un om care știe ce va urma. Nu poate să spună mai mult, dar știe. 

Nu știu dacă vă dați seama în ce situație ne aflăm. Suntem la finalul unei prime bătălii, trecem la a doua. Individuală. Până pe 24 august, când ar trebui să coboare curba. Apoi vor mai fi sau nu vor mai fi bătălii. Chiar dacă virusul va dispărea, ne vom confrunta cu altele…Ca la război. Sunteți pregătiți? Suntem pregătiți?

Nu am știu niciodată ce au simțit bunicii noștri în al Doilea Război Mondial. Știm acum, vom continua să știm în lunile și în anii care urmează. A fost doar o primă bătălie. Mai urmează. Al Treilea Război Mondial va fi mai crâncen decât primele două. NU vă culcați pe o ureche. Acum, de baioneta fiecăruia depinde dacă vom învinge sau nu acest dușman. A cărui miză e mare. Voi scrie despre asta curând.

Până acum am stat în tranșee, am fost oarecum feriți. De pe 15 mai, vom ieși la baionetă. Nu scapă cine poate, ci eu mă bazez pe tine, tu te bazezi pe mine, eu mă bazez pe celălalt și așa. Mergem înainte. Uniți vom învinge.

Vin vremuri grele, dragii mei. Și vestea proastă este că vor fi din ce în ce mai grele. Din ce în ce mai grele, doi ani. Apoi, vom respira aer curat. Ne vom opri, ne vom da jos măștile, care sunt baionete în lupta cu virusul, vom privi în urmă la lumea pe care am reușit să o salvăm și vom aprecia la adevărata valoare o îmbrățișare. Un zâmbet. Pe care îl vezi și pe buze și în ochi.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca