Vin vremuri grele

Vin vremuri grele

Despre asta m-am gândit toată ziua să scriu și apoi am văzut că a zis și ministrul Vela.

Vor veni vremuri grele, de ce? Pentru că vom ieși din case și vom vedea ca nu a dispărut coronavirusul. Pentru că s-ar putea ca ieșirea din case să ducă la ceea ce se numește valul doi, deși e tot primul val. Coronavirusul rămâne foarte mult timp în organism, până la două luni, deci oamenii îl poartă mult timp, îl dau mult timp mai departe. Va dispărea foarte încet. Calculele arată că în România curba se va încheia pe 24 august. Mai puteți până atunci? Mai puteți trăi trei luni terorizați de ideea infecției? Vă veți putea face concediul printre viruși? Veți rezista?

Din păcate, cele două luni de stat în case ne-au epuizat. Părerea mea este că a fost o strategie total greșită, iar răspândirea virusului se putea stopa prin obligativitatea măștii. Mască obligatorie și ne continuăm viețile. Lucru de care autoritățile își dau seama foarte târziu, abia acum. Eu vă întreb așa: dacă acum suntem pe platou, deci încă nu a coborât curba, de ce putem ieși din case? E simplu. Pentru că nu mai poți să ții oamenii în case. Dar până acum ai putut? Ce suntem noi, niște jucării, le pui în case, le scoți din case? Cobai, masă de manevră? Asta am fost și nu numai noi, ci toți cetățenii, în fața unor guverne care nu prea au știut cum să acționeze. Și au reacționat exact ca în vremurile preistorice, în fața primejdiei: ne-au băgat în peșteri și au tras pietroaie, Până dispar pterodactilii. Dar pterodactilii nu dispar. Suntem încă pe platou. Dar putem ieși din case. Înseamnă că puteam ieși din case și acum o lună, că eram tot pe platou. Înseamnă că puteam ieși  de la început din case, cu mască obligatorie, dar știți ce? NU s-a gândit nimeni la soluția asta. Atunci. Au acționat toți exact ca niște oi. Ce a făcut China? Facem și noi. Ce a făcut Italia? Facem și noi? Cum mă cheamă pe mine, cel care vă conduc? Oaia. Eu nu prea gândesc, eu mă uit mereu ce fac vecinii. Și îi copiez.

Cam așa. Niște oi ne-au transformat și pe noi în oi și ne-au băgat în staul. Cam atât de inteligenți sunt cei care ne conduc. Nu-l vezi pe unul să zică: stați așa măi, că eu am avut 10 pe linie la școală, nu trebuie să copiez de la colegul din Italia, pot să rezolv ecuația asta singur. Nimeni. Toți au copiat. Toată clasa a copiat. Am copiat în liceu și am trecut, am copiat la facultate și am trecut, am fost ales președinte, am copiat și…zbaaang. Ai băgat milioane de oameni în casă pe degeaba. Că puteai să-i lași afară cu măști, cum faci acum după două luni, când numărul de îmbolnăviri zilnice este același ca atunci când ne-ai mânat în staul. Zbaaang. Asta e problema cu cei care copiază. Se vor descurca mereu în situații medii și vor fi neajutorați în situații ieșite din comun. Copiatul = mediocritate. Creativitatea = elită. NU ne conduc elite, trebuia să mai demonstrăm asta? Și, în aceste zile am plătit scump faptul că mereu ne-am complăcut cu ideea că politica trebuie să o facă alții, că în politică nu trebuie să intru și eu, că în politică nu trebuie să fie cei mai buni…Ei bine și aceste zile, aceasta filosofie ne-a pălit ca un bumerang, profesorul de fizică, medicul urgentist și posibilul stareț s-au luat de mână speriați și…au copiat. Și ne-au închis în case. Cei pe care i-am ales ne-au închis în case. Ar trebui să reflectăm puțin la puterea pe care le-o dăm. Au puterea să ne închidă în case. Și atunci vrei să-i dai puterea de a te închide în case mediocrului, celui care copiază? Poate este un moment de reflecție despre elite și rolul lor în România. Și cât am fost de proști și delăsători că nu ne-am gândit până acum la asta. Sincer, nici eu nu prea m-am gândit. Până acum, când am văzut că o oaie mă împinge în grajd și închide ușa în urma mea pentru două luni.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca