Vin vremuri grele

Vin vremuri grele

Despre asta m-am gândit toată ziua să scriu și apoi am văzut că a zis și ministrul Vela.

Vor veni vremuri grele, de ce? Pentru că vom ieși din case și vom vedea ca nu a dispărut coronavirusul. Pentru că s-ar putea ca ieșirea din case să ducă la ceea ce se numește valul doi, deși e tot primul val. Coronavirusul rămâne foarte mult timp în organism, până la două luni, deci oamenii îl poartă mult timp, îl dau mult timp mai departe. Va dispărea foarte încet. Calculele arată că în România curba se va încheia pe 24 august. Mai puteți până atunci? Mai puteți trăi trei luni terorizați de ideea infecției? Vă veți putea face concediul printre viruși? Veți rezista?

Din păcate, cele două luni de stat în case ne-au epuizat. Părerea mea este că a fost o strategie total greșită, iar răspândirea virusului se putea stopa prin obligativitatea măștii. Mască obligatorie și ne continuăm viețile. Lucru de care autoritățile își dau seama foarte târziu, abia acum. Eu vă întreb așa: dacă acum suntem pe platou, deci încă nu a coborât curba, de ce putem ieși din case? E simplu. Pentru că nu mai poți să ții oamenii în case. Dar până acum ai putut? Ce suntem noi, niște jucării, le pui în case, le scoți din case? Cobai, masă de manevră? Asta am fost și nu numai noi, ci toți cetățenii, în fața unor guverne care nu prea au știut cum să acționeze. Și au reacționat exact ca în vremurile preistorice, în fața primejdiei: ne-au băgat în peșteri și au tras pietroaie, Până dispar pterodactilii. Dar pterodactilii nu dispar. Suntem încă pe platou. Dar putem ieși din case. Înseamnă că puteam ieși din case și acum o lună, că eram tot pe platou. Înseamnă că puteam ieși  de la început din case, cu mască obligatorie, dar știți ce? NU s-a gândit nimeni la soluția asta. Atunci. Au acționat toți exact ca niște oi. Ce a făcut China? Facem și noi. Ce a făcut Italia? Facem și noi? Cum mă cheamă pe mine, cel care vă conduc? Oaia. Eu nu prea gândesc, eu mă uit mereu ce fac vecinii. Și îi copiez.

Cam așa. Niște oi ne-au transformat și pe noi în oi și ne-au băgat în staul. Cam atât de inteligenți sunt cei care ne conduc. Nu-l vezi pe unul să zică: stați așa măi, că eu am avut 10 pe linie la școală, nu trebuie să copiez de la colegul din Italia, pot să rezolv ecuația asta singur. Nimeni. Toți au copiat. Toată clasa a copiat. Am copiat în liceu și am trecut, am copiat la facultate și am trecut, am fost ales președinte, am copiat și…zbaaang. Ai băgat milioane de oameni în casă pe degeaba. Că puteai să-i lași afară cu măști, cum faci acum după două luni, când numărul de îmbolnăviri zilnice este același ca atunci când ne-ai mânat în staul. Zbaaang. Asta e problema cu cei care copiază. Se vor descurca mereu în situații medii și vor fi neajutorați în situații ieșite din comun. Copiatul = mediocritate. Creativitatea = elită. NU ne conduc elite, trebuia să mai demonstrăm asta? Și, în aceste zile am plătit scump faptul că mereu ne-am complăcut cu ideea că politica trebuie să o facă alții, că în politică nu trebuie să intru și eu, că în politică nu trebuie să fie cei mai buni…Ei bine și aceste zile, aceasta filosofie ne-a pălit ca un bumerang, profesorul de fizică, medicul urgentist și posibilul stareț s-au luat de mână speriați și…au copiat. Și ne-au închis în case. Cei pe care i-am ales ne-au închis în case. Ar trebui să reflectăm puțin la puterea pe care le-o dăm. Au puterea să ne închidă în case. Și atunci vrei să-i dai puterea de a te închide în case mediocrului, celui care copiază? Poate este un moment de reflecție despre elite și rolul lor în România. Și cât am fost de proști și delăsători că nu ne-am gândit până acum la asta. Sincer, nici eu nu prea m-am gândit. Până acum, când am văzut că o oaie mă împinge în grajd și închide ușa în urma mea pentru două luni.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca

5 comments

 1. Claudiu V. says:

  Partial adevarat ceea ce afirmati, dle conferentiar, insa dupa razboi multi viteji se arata. Este facil sa indicam acum ce AM FI PUTUT face si cum AM FI PUTUT gestiona totul. Insa este absolut normal si natural sa urmezi modelul celui care s’a confruntat cu problema inaintea ta. Nu sunt convins ca romanii ar fi umblat teleleu cu masca pe strada daca situatia din spitalele noastre ar fi fost similara cu cea din Italia la apogeul ei (nestiind, desigur ca s’ar putea ajunge acolo). Nu este chiar atat de simplu, chiar daca poate dv ati intuit absolut corect anumite aspecte, sa actionezi in gestionarea maselor de oameni imprevizibile la intalnirea cu un microorganism nou. V’ati fi asumat dv toate aceste decizii si actiuni despre care vorbiti de atata timp? Daca da, permiteti’mi sa va intreb: ce ATI FI facut daca ati fi realizat ca totul decurge de 10 ori mai grav?
  Parerea mea este, deci, ca da, am stat mult in case, insa consider ca a fost o masura absolut necesara si bine venita pentru siguranta personala.
  Va salut si va citesc cu respect!

  • Horea Badau says:

   Stimate domn, ori nu ati citit cu atentie ce am scris, ori ati raspuns in graba. Eu am recunoscut ca am gresit ca mi-am dat seama abia acum ca nu a fost aleasa solutia cea buna. Altii recunosc ca au gresit? Nu este normal si natural sa urmezi modelul celui de dinaintea ta. Este normal si natural daca esti oaie. Asta am scris si in articol. Constat si la dumneavoastra complexe legate de conditia romanilor, de disciplina, responsabilitatea lor…Le constat cu tristete. Va invit sa cititi acest text din Le Monde, despre parizienii care se bulucesc la RER pe 11 mai, fara sa tina cont de distantarea fizica sau de masti ”Paris, le 11 Mai 2020 : Une foule d’usagers se pressent pour essayer de monter dans le RER D (déjà plein a son arrivée en Gare du Nord) en direction de Corbeil Essonne. Aucune distance avec les autres usagers n’est possible, tout le monde se tassent pour monter dans le train. © Benjamin Girette”. Chiar este trist sa aveti o parerea proasta despre poporul din care faceti parte. Mai ales ca aceasta parere proasta nu este reala. Da, sunt de acord ca nu este simplu sa gasesti raspuns in fata noului. De aceea este nevoie de creativitate si de inteligenta, nu mai reiau ce am scris in articol. La intrebarea daca eu mi-as fi asumat, ajungem la principala problema a celor care ne conduc: frica de responsabilitate. Asa cum am scris in acest articol (https://horeabadau.ro/2020/05/03/propun-sa-stam-in-case-doi-ani/), au ales cea mai buna solutie PENTRU EI. Ei nu stau la bloc, ci in vile cu gradini de 1 hectar. Pe noi ne-au inghesuit in blocuri, iar ei se plimba in gradini. Au ales cea mai comoda solutie pentru a-si pastra scaunele. Ca de aceea intri in politica, nu?, pentru a sta pe un scaun confortabil, cat mai mult timp, fara sa faci mare efort. Astept de la cei care ne conduc curaj si creativitate. Pentru ca ei ne reprezinta. Nu ma reprezinta mediocri care copiaza. La intrebarea ce as fi facut daca ar fi fost de 10 ori mai grav? Raspunsul e simplu: NU AR FI FOST DE 10 ORI MAI GRAV. In Romania, spre deosebire de Islanda si de alte tari, nu s-a investigat deloc pista genetica a virusului, mai exact raspunsul sau legat de structura genetica a populatiilor pe care le infecteaza. In Romania nu s-a mers deloc pe aceasta pista, care ar fi aratat ca infectiile nu ar fi evoluat ca in Italia sau in Franta, pentru ca virusul raspunde diferit in functie de genele populatiei in care se raspandeste. Am scris pe larg aici: https://horeabadau.ro/2020/04/19/virusul-este-mai-bland-cu-romanii-de-ce/ si aici https://horeabadau.ro/2020/04/26/de-ce-mor-mai-multi-oameni-in-tarile-bogate-si-mai-putini-in-tarile-sarace/. Eu sunt om de stiinta, imi bazez mereu afirmatiile pe fapte si cercetari. Sper ca si dvs.
   Daca ma citeati, asa cum spuneti, nu era nevoie sa fac trimitere la alte articole de pe blogul meu. Sper sa va fie de ajutor. Si o intrebare: daca credeti ca a fost de ajutor ca am stat in case, ce vom face in continuare? In Germania a reizbucnit epidemia dupa relaxarea restrictiilor: https://www.lefigaro.fr/flash-actu/coronavirus-plus-de-350-cas-supplementaires-en-allemagne-20200511?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR0sVIIWTtLd4juX2ojdywRSwEtOlE6NahBSOlwjGXDT_euzCWV0_JBKoKk#Echobox=1589266441. Si in Coreea de Sud si in Wuhan. Deci, ce facem, ne intoarcem in case inca doua luni? Sau doi ani? Va ascult, domnule

 2. Luminița Zemlin says:

  Italia si Spania au luat masurile carantinizarii oamenilor ceva mai tarziu decat Austria si Germania. Se observă asta in numarul imbolnavarilor si deceselor. Atat de multe incat sistemul sanitar a colapsat.
  In Germania am avut si noi 7 săptămâni carantină.
  De ce? Ca sa nu se infecteze prea multi o data și sa nu fie depășită capacitatea de a salva cazurile grave. Astfel acum după 2 luni, foarte multi au făcut boala, s-au vindecat iar riscul de a transmite este zero. Aceasta a fost strategia. Și în plus este vorba de factorul R, de reproducție. Aici a ajuns sub 1, de asta s-au luat masuri de relaxare. Factorul de reproducție înseamnă : câți oameni a îmbolnăvit o persoană în timp de 2 săptămâni? Sunt statistici și se fac calcule și prognoze…
  Factorul a fost înainte de relaxarea masurilor, adică în carantină 0,8… După ce s-au redeschis toate magazinele, a fost permisă întâlnirea altor persoane, etc… a crescut imediat la 1,1. ( Chiar dacă masca era obligatorie)
  Eu consider bine ca am stat în carantină 2 luni. Masca este obligatorie doar în magazine, mijloace de transport în comun, saloane de coafura, etc.
  Nu cred ca ar fi fost posibil ca în toate tarile viata sa fi continuat fără carantină, doar cu mască. In primul rand nu există atâtea masti( unele trebuie schimbate la 4 ore- altfel nu mai sunt igienice), apoi măștile purtate permanent, spun medicii pot cauza alte probleme de sănătate…
  Domnul Bădau elogiază Suedia? A citit oare despre raportul decese pe cap de locuitor al Suediei? 🤔 La peste 26000 de cazuri, au avut peste 3000 morți.
  In comparație Germania : la peste 170000 de cazuri, a avut peste 7000 morți.
  E simplu de vorbit despre libertate, atâta timp cât nu aprofundăm o situație de ansamblu, complet noua, o situație dinamică. Nimeni nu a putut ști de la început cu ce viteza, în ce fel se va transmite acest virus.
  Acum s-a constatat ca virusul exista în Italia chiar din toamna trecută. Asta explică și dramatismul situației din anumite regiuni de acolo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *