Care este problema cu coronavirusul

Care este problema cu coronavirusul

Că rămâne foarte mult în organism. Rămâne chiar și două luni, cum este cazul fotomodelului români din Italia, Bianca Dobroiu, care a avut coronavirus timp de 2 luni, fără simptome.

Mult timp după ce trec simptomele, coronavirusul rămâne în organism. Și poate fi dat mai departe. Aceasta este problema, de aceea va începe ceea ce se numește valul doi, imediat ce se vor relaxa restricțiile. Au reînceput focarele la Wuhan, în Coreea de Sud, în Germania…Umblă pe străzi oameni care s-au vindecat, dar încă au coronavirusul. Este un virus foarte ciudat. Primele infectări cu coronavirus au avut loc în Europa, după ce sportivi din Italia și Franța au participat la o competiție sportivă militară la Wuhan, așa cum scriam aici, primele cazuri de pneumonie cu cauze neidentificate au fost semnalate în Italia în noiembrie. Octombrie – noiembrie…Suntem în mai. Deci va trebui să învățăm să coexistăm cu virusul. Iar soluția, așa cum scriam aici, este purtarea măștii. Eu scriam ieri că va scădea curba abia după ce se vor ridica restricțiile, pentru că va fi obligatorie masca, iar Alexandru Rafila a spus azi că masca va face să scadă curba și să se oprească infectările. Adică exact ce spuneam eu. Nu vom scăpa de virus stând închiși în case, așa cum se vede mai jos, curba din Suedia arată mai bine decât curba din România, deși românii au stat în case, iar suedezii, nu.

Curba din Suedia

Curba din România

Trebuie să ieșim din case și să trăim într-un mod anti-virus: cu măști și distanțare fizică. Să trăim cu virusul. E ca și cum am locui la Băile Herculane, într-un ținut populat cu vipere. Putem sta în case non-stop, ca să nu ne muște viperele sau putem să învățăm să trăim cu ele. Nu avem de ales decât a doua variantă.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca