Propun să stăm în case doi ani

Propun să stăm în case doi ani

Că atât va dura pandemia, doi ani. Să ne denumim casele bordeie și să citim în fiecare seară Miorița. Să ignorăm faptul că cehii au dat în judecată autoritățile, au câștigat, iar de azi s-au ridicat restricțiile. Citez: Tribunalul Administrativ din Praga a declarat restricţiile impuse ca fiind ilegale, ceea ce a determinat autorităţile să renunţe în doar câteva ore la îngrădirile libertăţii de mişcare şi să deschidă graniţele. Să ignorăm faptul că de azi austriecii au redeschis mall-urile, iar de pe 15 mai vor redeschide restaurantele 

Să ignorăm faptul că spaniolii au ieșit din case, după 49 de zile de izolare, cu 217.000 cazuri si 25.100 decese, iar noi, românii, vom ieși din case după 61 de zile de izolare, desi avem doar 13.163 cazuri si 780 de decese. Să ignorăm ceea ce a spus premierul spaniol Pedro Sanchez:  “Astăzi facem un nou pas pentru a relaxa izolarea, dar trebuie să acţionăm cu prudenţă şi responsabilitate. Virusul este încă aici” și să credem în continuare că trebuie să stăm în case până când virusul va dispărea de tot, deși nu va dispărea de tot niciodată. De aceea am zis să stăm în case doi ani. Pentru că pe noi ne-a speriat atât de tare mass-media, încât ne-a transformat într-o turmă de oi care s-a bulucit, îngrozită, în staul și nu va mai ieși veci pururi de acolo (până nu va dispărea virusul, iar virusul nu va dispărea niciodată). Deși afară economia se prăbușește, deși când vom ieși ne vom tăia și ne vom mânca între noi, de foame, noi stăm în staul și privim afară: 400 de cazuri pe zi, vai, vai, vai….Iar francezii au 400 de morți pe zi. Și deschid înaintea noastră, pe 11 mai. Chiar dacă au prelungit starea de urgență până pe 24 iulie. Și la noi se va prelungi. Pentru că starea de urgență dă puteri sporite guvernului și permite, de exemplu, închiderea, în continuare, a restaurantelor. Durata stării de urgență nu este identică cu durata izolării în case. Măsurile se pot relaxa și pe perioada stării de urgență, așa cum s-a relaxat măsura care le cerea oamenilor de peste 65 de ani să iasă din case numai între orele 11-13, iar acum au voie să iasă din casă mai mult. Măsurile se pot relaxa, dar cât timp oile stau cuminți în staul și nu își dau seama că le așteaptă foametea afară, poți să mai aștepți. Ca să nu riști. Ce? Scaunul tău. La noi nu se intră în politică pentru a fi în slujba oamenilor, ci pentru câțiva ani fără griji, de plimbare pe scaunul din spate, capitonat, al unei mașini de lux. Și vor să continue să stea pe scaunul din spate al limuzinei confortabile, nu să intre într-un rollercoaster. Nu sunt pregătiți pentru așa ceva, nu au intrat în politică pentru așa ceva, nu au intrat în politică pentru a fi în slujba oamenilor. Au intrat în politică pentru o viață ușoară. Si atunci ne țin în case ca sa stea ei liniștiți. Desi curba s-a dus, adio, am putea ieși liniștiți din case după 4 mai. Dar suntem ținuți în continuare, pentru că le e frică. Lor le e frică, nu nouă. Le e frică de nimic, le e frică că li se strică Mercedesul, le e frică că ar trebui să conducă Mecedesul!!! Și atunci ne țin pe toți în garaj. Cel mai simplu. Aș vrea conducători capabili să conducă țara. Nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă am fi avut peste 20.000 de morți în total și 400 de morți pe zi cum are Franța. Iar Franța relaxează restrictiile inaintea noastra, pe 11 mai. Pentru ca acolo sunt oameni de stat.

Și închei: mă întreb dacă nu cumva românilor le place să lenevească. Dacă le place să lenevească, vestea proastă este că atunci când se vor ridica de pe canapea, va fi bine să aibă kilograme în plus, pentru că din ele vor trăi în următoarele luni.

Citiți și ce se va întâmpla în alte țări europene, de luni:

Italia
De luni, italienii vor putea să își viziteze familiile și să se întâlnească în număr limitat. Parcurile se vor redeschide, menținând totodată distanțarea socială.
Sectorul industrial, sectorul construcțiilor și comerțul cu ridicata pentru aceste sectoare vor fi deschise. Barurile și restaurantele vor avea dreptul de a vinde la domiciliu. Redeschiderea lor completă va avea loc pe 1 iunie, la fel ca cea a saloanelor de înfrumusețare sau a frizeriilor.
Pe 18 mai, toate întreprinderile de retail vor putea redeschide, precum și muzeele, cinematografele sau bibliotecile.
Școlile vor rămâne închise până în septembrie.
Spania
De luni, oamenii au dreptul să circule liberi pe străzi, iar unele întreprinderi mici, precum frizeriile, pot primi clienți individual la programare.
Purtarea măştilor de protecţie va fi obligatorie în transportul public din ţară începând de luni, ca o primă măsură după relaxarea mai multor restricţii,.
În Insulele Baleare și Canare, majoritatea magazinelor, muzeelor ​​și teraselor, barurilor și restaurantelor li se va permite redeschiderea, dar cu capacitatea limitată, la fel ca și hotelurile care fac dovada unor condiții adecvate. În restul țării, aceste măsuri se vor aplica de pe 11 mai.
Cinematografele și teatrele se vor redeschide în mod normal două săptămâni mai târziu.
Germania
Majoritatea magazinelor cu mai puțin de 800 de metri pătrați s-au redeschis pe 20 aprilie.
De luni, școlile se vor redeschide treptat în unele landuri (Saarland, Saxonia-Anhalt, Bremen).
Saloanele de înfrumusețare se vor redeschide. Lăcașurile de cult, muzeele, memoriile, grădinile zoologice, zonele de joacă pot face acest lucru sau au făcut deja acest lucru.
Locurile culturale, barurile, restaurantele – cu excepția livrărilor -, locurile de joacă, terenurile de sport, rămân închise.
Adunările mari vor rămâne interzise până cel puțin 31 august. Totusi, au avut loc demonstrații de 1 Mai cu violențe la Berlin și în alte orașe germane sau sute de persoane au demonstrat în două oraşe împotriva izolării.
Austria
Viena a autorizat deja redeschiderea anumitor afaceri mai mici. Marile magazine alimentare, saloanele de înfrumusețare și terenurile de sport în aer liber (tenis, golf …) s-au redeschis în acest weekend.
Restricțiile de călătorie sunt ridicate, adunările publice permit până la 10 persoane, cu respectarea distanțării sociale, fapt care nu a putut împiedica proteste în capitala împotriva carantinării.
Luni, elevii din ultimul an care vor da examenul de bacalaureat vor reveni la școală într-un mediu decontaminat și cu restricții, înainte de a se deschide treptat școala pentru ceilalți elevi.
Este de așteptat ca restaurantele să se redeschidă la jumătatea lunii mai.
Mască necesară în transport și magazine.
Belgia
Companiile care nu au contact cu publicul larg se pregătesc să-și reprimească angajații de luni, iar masca va deveni obligatorie în mijloacele de transport.
Majoritatea întreprinderilor se vor redeschide începând cu 11 mai, cu condiția să respecte distanțarea socială.
Unele clase se vor redeschide pe 18 mai, cu maximum 10 elevi pe clasă.
Redeschiderea progresivă a restaurantelor se va face începând cu 8 iunie.
Portugalia
Librăriile și centrele de vânzare auto se vor redeschide luni. Comerțul local, de până la 200 m2, cu vedere la stradă, se va putea redeschide, cu mască obligatorie. Saloanele de coafură și de înfrumusețare se pot redeschide programând individual clienții cu pauze de decontaminare între servicii.
Unele servicii publice, precum centrele fiscale, se vor redeschide prin programare, cu o mască obligatorie.
În transportul public, masca este obligatorie.
Sporturile individuale în aer liber sunt permise.
Liceele, muzeele, galeriile de artă, restaurantele și cafenele se vor redeschide pe 18 mai, iar teatrele și cinematografele la 1 iunie, cu reguli de distanțare socială.
Slovenia
De luni se redeschid terasele și restaurantele, saloanele de înfrumusețare, muzeele, librăriile.
Mască obligatorie în locuri publice închise, transport și magazine.
Ungaria
Cu excepția Budapestei, va avea loc redeschiderea cafenelelor și a teraselor restaurantelor, plajelor și băilor publice.
Reluarea pregătirii sportive profesionale.
Mască necesară în transport și magazine.
Polonia
Guvernul a anunțat luni deschiderea de hoteluri, centre comerciale, parte a instituțiilor culturale, inclusiv biblioteci și unele muzee.
De miercuri, creșele și grădinițele se pot redeschide, însă autoritățile locale de care depind au anunțat că majoritatea dintre acestea vor rămâne închise.
Croația
Unele magazine, muzee, biblioteci, precum și transportul public s-au redeschis săptămâna trecută. Adunările religioase sunt permise încă de sâmbătă.
Luni, serviciile care implică un contact strâns cu clientul, precum saloane de înfrumusețare, pot redeschide.
Pe 11 mai, va fi rândul teraselor, barurilor și restaurantelor. Se vor admite întruniri până la 10 persoane, iar grădinițele și școlile se vor redeschide voluntar.
Serbia
De luni se redeschid cafenele și restaurante cu distanțare socială, transport în comun, trenuri interurbane și autobuze pe distanțe lungi, cu purtarea obligatorie a unei măști.
Centrele comerciale se vor redeschide pe 8 mai, grădinițele pe 11 mai.
Bulgaria
De miercuri va fi ridicată starea de urgență, iar bulgarii vor călători liber. ”Trebuie să ne obişnuim să trăim cu virusul, acesta nu va dispărea într-un an sau doi”, a afirmat şeful guvernului de la Sofia, anunţând totodată că luni va fi pregătit proiectul de lege privind ridicarea stării de urgenţă care este valabilă până pe 13 mai.
Grecia
Aproape 10% din întreprinderile închise se vor putea redeschide luni: librării, saloane de infrumusețare, magazine de electronice și articole sportive, centre de horticultura si bricolaj.
Pe 11 mai, toate celelalte magazine vor putea redeschide, cu excepția centrelor comerciale, care sunt închise până la 1 iunie.
Islanda
Universitățile, muzeele și saloanele de infrumusetare se redeschid luni.
Danemarca și Norvegia
Au fost printre primele țări europene care și-au relaxat restricțiile, dar cu anumite restricții. Danezii au fost primii care s-au întors la școală pe 15 aprilie. (AFP)

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca

58 comments

 1. maria says:

  Tot ce era bun până acum, a devenit interzis.Tot ce era nociv, a devenit exces. Au idee alesii ce tragedie e să ții închis in casă un copil special a cărui singură șansă de a fi pus pe picioare este rutina, ce înseamnă să întrerupi terapiile timp de câteva luni? Știu ei ce înseamnă picioare de copil care nu aleargă liber luni de zile, ce înseamnă plămâni de copii care nu trag aer de pădure in piept luni de zile, ce înseamnă suflețele de copii in care se picură teroare luni de zile? Știu ei ce înseamnă ochișori de copii fixați in ecrane 10 ore pe zi? De fapt, de ce stau in casă copiii?

 2. Alexandra says:

  Coronavirus in Romania este folosita in momentul de fata ca o scuza pentru manipulare in masa.Cum
  poti face acest lucru decat prin frica iar aceasta pandemie a picat la tanc pentru “stimatii ” domni politicieni .Daca mai stam mult izolati se duce economia si asa mizera de rapa total ! Dar ce le pasa domnilor politicieni??!!!Normal ca nu… ca ei au oricum buzunaŕele pline din banii contribuabílor.Vai de capul nostru!!

  • Simona Burcin says:

   De ce românii nu stiu sa reactioneze la timp ca sa .si apere libertațile si demnitatea de Om, castigate cu sange de.a lungul secolelor, ultima data acum 30 ani?
   De ce românii se lasa atat de usor calcati in picioare, mințiti, folositi, mituiti, castigati cu mancare si cu distractii penibile ? De ce românii accepta atat de usor sa le fie anulate tot ce au mai sfant si drag: credinta, sarbatorile dumnezeiesti si traditia stramoseasca?…… Iata raspunsul pentru situatia in care ne aflam.

 3. Vlad says:

  Nu este posibil asa ceva. Daca ceilalti deschid, restrang restrictiile, asa ar trebui sa se intample si la noi. Raed Arafat a luat-ovrazna ca si Streinu si politicienii. Eu sunt curios cat castiga acestia in aceasta perioada nefasta noua?

 4. Cristi says:

  trei replici….
  ce se intampla cu copilul ala daca se imbolnavea? trebuia gasit pat ATI pentru el, nu? daca nu exista, fiind pline, cine era de vina? Statul!
  Apoi, care este mai exact manipularea in masa? Faptul ca nu s-au respectat masurile, ca oamenii au fost pe strazi, c la piata se suiau pe tine, ca au facut gratare si petreceri, ca au batut politia si le-au spart masinile, ca au devastat hotelurile unde au fost carantinati si hraniti pe banii statului…???
  Nu va mai uitati la altii, ca oamenii aia sunt altfel! nu sunt romani!

  • Horea Badau says:

   Ce masuri nu s-au respectat, domnule? Romanii au fost incredibil de cuminti si de Pasti si de 1 mai. De aceea nu a mai existat niciun varf, asa cum anuntau autoritatile. Autoritati care credeau ca romanii sunt cum ii vedeti dumneavoastra, altfel decat ceilalti. Sincer, mi-e jena de jena care ar trebui sa va fie dumneavoastra pentru ca va referiti astfel la poporul din care faceti parte. Da, ceilalti nu sunt romani. Romanii au stat in case, au fost cuminti, de aceea romanii sunt abuzati si sunt tinuti in case in continuare. Pentru ca sunt buni la suflet si de treaba.

   • Geta Pop says:

    Corect! Am fost placut surprinsă de modul la care s-au comportat marea majoritate a romanilor,inclusiv tinerii au fost incredibili. Din pacate, suntem usor de manipulat, usor de constrâns!

   • Maria stan says:

    Sigur ca da, numai eu cate rude de ale mele nu cunosc care au facut masa de paste si care s au si suparat ca eu gravida, nu merg, pentru ca vreau sa ma protejez…au facut masa si de pstele catolic si de cel ortodox, socrii mei cu fratii lor, cu bunicii si cu vecinii. Aaa in plus au mai facut si gratar de 1 mai(acasa) dar cu musafiri. Despre ce vorbim? Da sunt perfect de acord ca sunt oameni ca mine constienti de ce li se poate intampla, ca si colegii mei de munca (toti persoane tinere) dar doamne multi inconstienti care se cred f destepti sunt… Da, sa se dea drumul la fabrici sa fie organizati mai bine, program si pauze stricte, masuri de protectie… dar de restaurante si baruri nu e asa mare nevoie, eu in situatia de fata nu m-as duce cu placere sa beau o limonada cand cel din spatele meu stranuta…si nici la nunta nu m as duce cu 500 de persoane intr-o sala…poate poate reusesc sa pescuiesc ceva. Sa se deschida tot ce inseamna frizerie, coafor, alte tipuri de saloane…cu programare si spatieri intre programari…sa se permita oamenilor sa iasa la plimbare in padurea de langa localitate…ca la munca campului se putea si pana acum…si totusi sa nu ce comparam cu Austria, Franta, Germania…sunt mult mai civilizati ca noi si stiu sa respecte reguli….

   • ^^ says:

    Ca sa nu mai vorbim ca ieri a iesit dl Vilceanu de la PNL sa spuna ca “bombardierii” (am incheiat citatul) din Tandarei meritau amenzile alea mari pt ca au crescut riscul de imbolnavire. Aloo, pai cine a lasat “bombardierii” liberi cand au venit din focare si nu i-a bagat in carantina? Eu? I-au lasat liberi sa imprastie virusul ca sa aiba motiv sa ne tina in lesa si apoi le-au dat in cap.

 5. Marian Popescu says:

  Stimabile va admir pentru indraznetul articol, dar cred ca uitati unde locuiti. In Romania. Iar in Romania aproximativ 0.2% dintre cetateni poseda mai putin de 25% din cultura dumneavoastra. A devenit un obicei comparatul Romaniei cu alte tari civilizate. Uitam ca Romania se claseaza pe primele locuri la consum de alcool din lume putin dupa Rusia. vedeti ce scrie wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_alcohol_consumption_per_capita
  Normal ar fi ca autoritatile Române sa relaxeze conditiile doar pentru cei care poseda un anumit IQ , si un anumit grad de Cultura si Civilizatie. Dar aici intram in alte probleme.
  Asa ca nu cred ca avem ce face atat timp cat majoritatea este compusa din ” Stupid People ” vorba Dlui. Brucan.

  • Horea Badau says:

   Eu nu cred asta. Eu am incredere in romani. Cei care gandesc ca dumneavoastra, au crezut ca romanii vor iesi din case de Pasti. Si de 1 mai. Nu au iesit. Au aratat ca sunt inteligenti si de incredere. Deci nu ar mai trebui sa fie tratati ca niste animale, ca niste oi. Iar despre romanii care scriu de rau despre romani….Nu am ce sa comentez

 6. Kiki says:

  Pe bune? Pai la cat suntem noi de necivilizati chiar trebuie sa stam 2 ani in casa. Nu avem nicio treaba cu respectarea regulilor. Pe de alta parte sistemul de sanatate este praf. Inca 10.000 de cazuri si intram in vrie.

 7. Roxana says:

  Asa este! Eu sunt studenta In Iași, urmez cursurile în paralel a doua Facultati(Teologie Ortodoxă si Drept), am plecat de pe 12 martie din Iași în speranța că dacă vi respecta toate regulile si restrictiile va fi mai bine. Însă, din pacate suntem zilnic stresați, presați, pe lângă cele 20 si ceva de examene de semestru plus o licenta se dat în condiții de pandemie. Este o situație foarte dificilă, ne am supus tuturor restrictiilor în ideea de a fi bine oamenilor am stat acasa de Înviere, Marea Sărbătoare a omenirii, am stat acasa fara a merge la vreo slujba sau alta trebuință. Totul pentru a ne fi bine, dar, zilnic vad, oameni, restricții, stiri care în loc să ne ajute, ne slăbesc din puteri. Nu putem sta la nesfârșit în case. Da, este bine, confortabil, ma odihnesc mai mult, am timp 24/24 sa ma ocup de studiu, dar nu putem asa. Avem nevoie de sprijin…Si asteptam, dar el parca întârzie. Si, românii totusi n au murit după Înviere, căci tocmai aici este esenta pe care cei de la conducere nu au inteles o despre noi, ca noi ne am nascut creștini și Învierea este despre Învierea sufletelor noastre. Si romanii au stat cuminți în case, din respect pentru cei care au făcut asta le multumesc.

 8. D. I. says:

  Care economie ? Cine a stat in case, ca toti au umblat ca bezmeticii ????Sunt morti sau nu sunt morti ?Daca sunt , haideti sa le intrebam familiile ce parere au ?Daca nu sunt, de ce nu demonstrati ca e o minciuna ?

 9. Marian Stoian says:

  Domnul Badau, vă puneți prea mari speranțe în acest popor. Am multe exemple în jurul meu care vă contrazic. De exemplu, un vecin de al meu, care azi mi-a lovit mașina în parcare, nu știa că nu poate circula fără declarație pe timpul zilei și decât în anumite situații. Un alt exemplu este statul la rand. In iubita noastră țară, cel care stă în spatele meu la rând îmi suflă în ceafă acum când suntem în situație de pandemie. E drept, mai sunt și excepții 😃

 10. Adriana says:

  Eu am altă nelămurire: de ce ținem în spitale o grămadă de asimptomatici sau forme foarte ușoare covid pozitiv? Oameni care cu siguranță ar sta mult mai bine și mai ieftin acasă la ei? În niște spitale ce devin de multe ori focare de diferite boli. Mă tot întreb care e ideea?!

 11. alex says:

  Eu sunt de acord sa ne cerem drepturile inapoi pe lunile furate. SA se deschida de urgenta TOT, cei sanatosi sa iasi la lucru cu masti, cu ce “trebuie”, ca sa nu fac vreo aluzie la veridicitatea acestui virus.

  ASta trebuia facut de mult. Putem face actiune legala impotriva institutiilor de stat cum a facut Cehia, dac se continua inca, dar sa ne unim. Pare ca se declaseaza totusi toate postrarile cu privire la grupare si unire.

 12. Iuga Nuti says:

  Excelent articol.Si bine punctate toate aspectele.Va multumesc Domnule Profesor Horea Mihai Badau.Dumneavoastra oamenii bine pregatiti profesionali ,buni crestini ortodoxi si care reprezentati generatia tanara a tarii noastre trebuie sa iesiti in fata lumii si sa aparati valorile neamului romanesc.Va multumesc.Ne dati o speranta si mai mult un scop in viata.Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va sprijine lupta.

 13. Michael D says:

  Bunā ziua!
  Pot sā vā sugerez sā vā deschideti un cont pe Patreon? Pentru cei care nu locu im in țară ar fi o modalitate de a vă sustine activitatea dv.

   • Grig Mariana says:

    Stie, oare, ce-i cratima?!
    Articole excelente! Sustinere, dar si comentarii neavenite, iata dreptul la libera exprimare. Pt ca aici se poate scrie orice!

    • Horea Badau says:

     Va multumesc mult. Asa este, aveti dreptate. Multi m-au injurat pentru ca am spus ca romanii sunt inteligenti si au stat cuminti in case. Incredibil, nu am cuvinte…Inca o data, va multumesc

 14. Dragos says:

  Domnule Badau

  O să încerc să nu pun prea multă pasiune în scrisele mele. Nu sunt convins că îmi va reuși, așa că îmi cer scuze anticipat

  Eu unul cred că greșiți, într-o mare măsură

  Înțeleg că e fain să ai mase de followeri care aspiră vorbele și îți scriu titlurile cu litere mari că la doctorii ‘dumnezeiti’. Aș încerca totuși să nu va acuz de asta, dar cu umilință, sugerez să va uitați la comentariile pe care le aveți, că să știți cine va sunt cei ce va calcă pe urme.

  Revenind,

  Una din metodele clasice de manipulare, mai actuală că oricând, este tocmai alăturarea unor adevăruri, de niște informații mai puțîn reale, urmând că acestea din urmă să capete în acest fel valoare. Nu spun că o faceți în mod voit, dar mă gândesc că poate va aplecați asupra acestei idei, recitînd articolul și informațiile lui , fără pasiune și poate cu ceva mai multă diligență.

  Nici în Spania nici în Italia lucrurile nu stau cum spuneți dvs – un singur exemplu de adevăr/neadevărat:

  “De luni, oamenii au dreptul să circule liberi pe străzi, iar unele întreprinderi mici, precum frizeriile, pot primi clienți individual la programare”

  Greșit – dai de dracu dacă ieși în afară orarului impus și/sau dacă nu ai programare la frizer/etc sau dacă nu te duci la supermarketul apropiat…

  “Cinematografele și teatrele se vor redeschide în mod normal două săptămâni mai târziu”.

  Based on what, vorba lui Moromete ?

  Și va rog nu-l citați pe Sanchez, care este un amestec de prostie cu nerușinare cum numai în persoană numitului Puie Monta am mai văzut.

  România are o bafta teribilă – mult mai puține cazuri de îmbolnăviri decât ES și IT. Datorată și unei închideri ‘precoce’ a activității ( una e să închizi la 300 și altă la 3800). Și atât !

  Surorile latine, au ‘comis-o’, datorită unui stil de viață, tipic mediteranean în care contactul social se face într-o proporție covârșitoare în afară casei, cu distanțe interpersonale extrem de reduse. Proxemica tipică a acestor nații, un segment de populație 70-100 ani incredibil de mare, segment ce își petrece timpul afară pe terase, cu mult contact fizic, era firesc să dea tonul unor episoade pandemice.

  Că și România, cele 2 state au acealsi tipic balcanic – ignoră autoritatea și pot fi controlate bine doar prin diverse forme de pedeapsa. Unele mai inteligente, altele nu. Din păcate în RO există și o disoluție a puterii, în ultimii 30 de ani , disoluție care face că autoritatea să necesite forme autocratice, pentru a fi înțeleasă. Și iată că avem atât în RO cât și în ES și IT, zeci de mii de amenzi, arestări neobișnuit de mari, etc . Toate din același motiv. Ignorarea tipică a autorității cu diferența subliniată mai sus – ‘jemanfishismul’ în față autorității, prezent într-o măsură mult mai mare la români.

  În ciuda corului de bocitoare pro-deschidere, carantină românească nu a fost nici pe departe egală cu cea a celor 2 surori latine. Trecând peste zilele de început, forfota orașului a avut destulă consistentă. Practic cu o hârtie în mâna puteai să faci ce vrei și să te deplasezi între orașe, inclusiv. Multe business-uri au funcționat foarte bine, ‘telemunca’ la fel. Ba chiar aș spune că randamentul ‘telemuncii’ a fost unul mai ridicat decât al muncii cu care eram obișnuiți.

  Numărul de infecții a fost mai mic dar spitalele au gemut sub povara lor și sub povara lipsei crase de organizare, precum și a ordinelor care se băteau cap în cap, spre disperarea oricărei minime logici sau a bunului simt uman. Au murit oameni, mult mai mulți decât în scriptele oficiale dar totuși sistemul a supraviețuit, cum a putut, datorită și în mare parte unor medici dedicați și a unei societăți civile majoritar formată din generațiile Y și mai lax, X, care au pus umărul la sprijinul sistemului sanitar

  Că atare orice tip de relaxare trebuie privită prin prisma mijloacelor pe care le avem la dispoziție. Aici intră atât economia, sistemul sanitar, transporturile cât și – extrem de important – factorul uman.

  Vrem să dăm drumul la economie că în țările cu mult mai multă apă caldă și cu o reziliența formată de zeci sau sute de ani de încredere în organismele statale ? Nu suntem cam idealiști ?

  Sau pur și simplu pendulăm între idealism și fatalitate ?

  Avem mijloacele de a controla și educa o masă de oameni cu deficiențe vădite în acest sens, dpdv pandemic ? Avem resurse și un sistem de sănătate care nu ar imploda în cazul în care am pierde acest avantaj ( care nu se datorează unui guvern înțelept ci unui mimetism de conjunctură) ?

  Franța a anunțat că va păstra starea de urgență până pe 24 iulie. România prin diverse voci persuasive, ( inclusiv a dvs), citând diverse teorii proprii și/sau conspiraționiste, dorește să se elibereze de ‘jugul’ carantinei și să apese pedala la fund. Fără benzină în rezervor, doar sprijinită cu cotul pe capotă.

  Pedala asta are tăiș dublu, după părerea mea. Și nu cred că beneficiile economice vor putea să susțînă pierderile umane, pierderi pe care acum încă le ignorăm fiindcă părinții noștri nu au ajuns, încă, să ne fie model de ‘așa nu’ . Pentru că noi doar așa funcționăm, atunci când suntem direct afectați.

  Recitesc acum, comentariile articolului dvs. Mă lasă rece emoțiile și înduioșarea și frustrările exprimate. Cred că puteți fi un ‘influencer’ mai bun de atât. Mă lasă rece atacurile la persoană, protocronismul polimorf de care da dovadă cetățeanul român în retorică carantinei. Nu cred că din inteligență a stat acasă cetățeanul de Paște ci de frică amenzii. Amendă care a putut fi ușor depășită printr-o declarație pe proprie răspundere prea puțîn verificabilă. Dând încă o dată tonul încercării de disoluție a legii. Nimic nou, nimic nebalcanic, merge și așa.

  Nu văd nici o manipulare în starea de urgență/alarmă. Doar un model importat de la state mai puternice ca al nostru, model care ar trebui să fie urmat nu printr-o simplă traducere ci prin adaptare

  Adaptare care ar trebui să țină seama de lungul nasului nostru

  Cu respect

  • Horea Badau says:

   Buna ziua, eu sunt profesor si cercetator, nu-mi extrag satisfactiile din numarul urmaritorilor, ci din rezultatele cercetarilor mele. Va supun atentiei cateva: https://horeabadau.ro/2017/05/24/teorii-social-media/. Ati scris foarte emotional si este de inteles, izolarea produce asemenea efecte. Si nu o spun ironic. Cifrele pe care le-am prezentat (din tarile la care faceti referire) au fost preluate si de Hotnews si sunt reale. Va astept sa mai reveniti pe blog dupa ce se termina pandemia. In incheiere, va invit sa aveti o parere mai buna despre poporul roman. Ca si mine. Francezii s-au batut cu politia si la ei se face puscarie pentru incalcarea restrictiilor. Romanii au stat in case. Romanii sunt foarte cuminti, exact acesta este termenul. Ma inclin in fata lor. Chiar inchei: Franta prelungeste starea de urgenta sanitara pana pe 24 iulie, nu starea de urgenta. Documentati-va. Francezii vor iesi pe strazi liberi pe 11 mai si se vor redeschide scolile. Se va prelungi starea de urgenta sanitara pentru a se permite alte masuri, cum ar fi inchiderea restaurantelor etc. Pe curand.

 15. LN says:

  Nu e chiar asa. Nu sunt intru totul de acord. Romanii sunt salbatici. Ei nu stiu ce inseamna civilizatia, nu stiu ce inseamna respectarea unor reguli de bun simt, pentru ca tie si celui de langa tine sa iti fie mai bine. Va pastra cineva distanta in locurile publice? Nu se vor mai urca unii peste altii in metrouri si in autobuze? Nu vor mai face gratare, cu manele si cu 50 de tovarasi? Nu… Romanilor trebuie sa li se impuna regulile, pentru ca nu au educatia sa le respecte singuri. In perioada starii de urgenta, cu atatea atentionari oamenii fugeau din izolare si se duceau la rude, minteau ca sa nu fie bagati in carantina, se plimbau linistiti prin parcuri. Si-au imbolnavit rude, parinti, copii… pentru ca s-au crezut mai presus decat virusul si au vrut sa demonstreze ca nu legea ii face pe ei, ci ei fac legea. Noi nu avem educatia italienilor, francezilor si altor popoare civilizate cand vine vorba de respectarea legii si respectarea celor de langa tine. Cu biciul suntem noi invatati si doar asa putem.

  • Horea Badau says:

   Nu sunt de acord cu dumneavoastra. Romanii nu sunt salbatici. Traiti in mituri despre civilizatia vestica, mituri care nu mai sunt demult valabile. Germanii au iesit la proteste fata de restrictii si s-au batut cu politia (va vine sa credeti ca au facut asa ceva germanii?) https://www.facebook.com/watch/?v=494628797948596 francezii la fel, italienii din Napoli la fel, in Milano au ignorat restrictiile si au iesit pe strazi…Lucrurile nu stau cum spuneti dumneavoastra. Romanii au fost extrem de cuminti si de responsabili, iar acest lucru a fost spus si de autoritatile romane si de cancelariile vestice. Vesticii sunt chiar mirati de cat de cuminti sunt romanii. M-as bucura sa aveti o parere mai buna despre poporul din care faceti parte. Ar insemna ca aveti o parere buna si despre dumneavoastra. Sau, vom fi si veti fi tratati in continuare ca niste animale.

 16. Roxana says:

  Nu cumva numarul mic de infectari si decese se datoreaza si faptului ca in general s-a stat in casa?
  Si in afara de faptul ca intr-adevar, sunt ingradite libertati, etc, ce-i asa de ingroziror in a sta acasa cu familia, cu copiii? Poate pentru unii este o perioada unica, minunata de timp petrecut cu cei mai dragi oameni fara presiunea “libertatilor” de zi cu zi.

 17. Emi says:

  In sfarsit vocea ratiunii. Eu am stat in casa si dearece este izolare pt toti nu am comandat absolut nimic – cumparaturile esentiale sa le lasam celor batrani care au nevoie.
  La blocul meu veneau zilnic 5-7 curieri cu diverse cutii si cutioare – lumea a mutat shopping-ul in online – desi ei interactioneaza cu sute de oameni pe zi nu s-au imbolnavit.
  La fel livratorii Bringo – fara masca, relaxati la supermarket, sanatosi.
  Casieritele la fel – ma bucur din inima pt ei ar fi trebuit sa ia primii virusul.

  Poate nu e asa de rau cum ni se spune – dar tv a creat o panica masiva, imensa.

 18. Mimi Ionescu says:

  O alegere buna. Desi, regret ca nu ai ales totusi “libertatea cuvantului” de care, ai observat, sunt atat de puternic atasata. Mi-ar fi placut sa stiu ca ti-ai insusit pana la capat principiul acesta atat de important… de dragul principiilor corecte, care ne fac sa trecem prin viata cu fruntea sus si coloana vertebrala tapana, in pozitie verticala.
  Apreciez insa reactia si promptitudinea.

  • Horea Badau says:

   As aprecia, daca nu m-ati hartui sub diverse conturi false, asa cum ati recunoscut ca faceti in comentarii. Libera exprimare pe blogul meu este incurajata conform regulamentului publicat pe site: https://horeabadau.ro/sustine-acest-blog/. Asa cum am spus, nu permit hartuirea si publicarea de insulte sub conturi false, cum ati facut dvs. Pentru care veti raspunde in fata legii, va asigur. Din donatii am strans 150 de lei, care nu acopera nici macar hostingul. Astept sa ne cunoastem si sper ca se va intampla curand. Eu am coloana vertebrala, dvs, nu. Eu nu hartuiesc oameni fara niciun motiv, dvs, da. Veti constata ce fel de om sunt cand ne vom cunoaste. Si cand veti asuma toate jignirile din comentarii si hartuirea. Public, pentru ca voi scrie totul pe blog

 19. Cornel Dusan says:

  Ce scrieti este un punct de vedere. Celalalt punct de vedere este ca autoritatile noastre au condus destul de bine lucrurile, mai putini infectati, mai putine decese, cu mult mai putine resurse decat cei pe care ii dati de exemplu. Doar ca azi guvernul suedez si-a cerut scuze pentru cum a condus lupta impotriva pandemiei, cu numar mare de morti la milionul de locuitori. Mai tineti seama ca multe gospodarii romanesti sunt sub asanumitul regim economic de prosum, oamenii isi produc singuri o mare parte din ce au nevoie. Nu va fie teama ca murim de foame. Poate ati auzit conceptul de antifragilitate al lui Nicholas Taleb. Ei la noi chiar se aplica. Apoi mai tineti seama ca din cauza politicilor stangiste cu rezultate economice slabe, multe familii au ajuns sa locuiasca ccate 2 sau chiar 3 generatii in aceiasi locuinta. Cand in mod traditional se intampla acest lucru, de secole, daca nu de milenii in satul romanesc, nu era nicio problema, de multe ori era chiar bine, doar ca acum acest lucru se intampla pe scara larga in chitimiile de blocuri construite de comunisti si in
  timpul regimului care i-au urmat pe acestia.
  De asemenea avem mari probleme de educatie si de ne asezare sociala, tot mostenire de la comunisti si de la jalnicii lor epigoni.
  Asa ca judecati situatia in complexitatea si in caracterul sau concret, nu transpuneti in mod neomarxist realitati din alte parti pe care le doriti calchiate aici. Toate cazurile cu care exemplificati, nu prea potrivesc prin optica pe care v-am infatisat-o. Cine mai are prosum? Cine are o baza sanitara comparativa cu a noastra? Cat este sectorul horeca la noi, fata de exemplele Dvs? Luati-le pe rand si veti revizui singur
  Asa ca judeca

  • Horea Badau says:

   Sunt de acord, chiar au condus foarte bine. Acum e timpul sa se opreasca, atat. Adica sa ridice restrictiile. In rest, au facut foarte bine ce au facut. V-ati fi apreciat comentariul daca nu ati fi luat-o pe aratura cu termenii. Nici macar nu stiti ce inseamna neomarxist. Nu va mai jucati cu ce nu stiti. Si daca tot aveti o parere proasta despre tara in care locuiti si sistemul ei sanitar, Bulgaria a anulat starea de urgenta si a dat drumul cetatenilor

   • Cornel Dusan says:

    Nuanta neomarxista este data de solutia “internationalista” , sa facem cum fac altii ca sa fie peste tot la fel: ridica toti restrictiile, sa le ridicam si noi, zor nevoie. Nu e adevarat ca nu stiu ce este neomarxismul, am citit despre Scoala de la Frankfurt, despre Felix Adorno etc si vad incercarea de a fi pus in practica de catre Ciolos, Barna…
    Nu am parere proasta despre tara, dimpotriva sunt mandru de poporul ei, “cuminte” cum ii ziceti Dvs. In plus detectez o usoara nuanta ceausista cand ziceti ca daca cineva se plange de sistemul politic si de lipsa sa de realizari, se plange de tara…”Dai in mine?! Dai in fabrici si uzine!” Asta vreti sa spuneti?
    In alta ordine de idei, poate ar fi bine pentru blogul Dvs sa aveti un moderator independent. Vad ca tindeti sa deveniti agresiv in raspunsurile catre cei care nu sunt de acord cu Dvs. De dragul obiectivitatii ar trebui “moderata” fiecare din cele doua parti, Dvs si cititorul, nu credeti? Va urez succes!

    • Horea Badau says:

     Blogul este, prin definitie, un jurnal personal, deci subiectiv 🙂 Nu sunt de acord cu ce ati scris. Cred ca bateti campii, deci nu am sa va raspund 🙂

   • Corneliu Dusan says:

    Ha, ha , nu e corect sa nu publicati un comentariu critic, dar scris decent. Puteti sa nu raspundeti, dar daca nu contine injurii si este doar in contra opiniilor dumneavoastra care devin destul de agresive cateodata in raspunsuri de felul “ Nu va jucati cu ce nu stiti!” ( Uite ca stiu, de exemplu) , atunci este corect sa fie publicat comentariul. Mai reglam putin etica? Daca sunteti “pudic” puteti scrie pa mail. E pe bune!

    • Horea Badau says:

     Pentru paranoia depistata in stadii incipiente exista tratament. Nu am scris toata ziua pe blog, am avut alte treburi, era usor sa observati. Dar, bineinteles, cel mai important era sa va raspund dvs 🙂 Iar daca nu am intrat pe blog, deci nu v-am raspuns rapid, ati reactionat ca un om cu tulburari. Recomand terapie

 20. Corneliu Dusan says:

  https://adevarul.ro/international/europa/rata-transmiterii-virusului-depasit-1-germania-doar-cateva-zile-relaxarea-partiala-restrictiilor-mii-nemti-iesit-strada-1_5eb89e6d5163ec4271a7bb0d/index.html
  Fiul meu este medic in Germania si a semnalat aceasta evolutie acum cateva zile. Ne sfatuieste sa fim foarte precauti dupa 15 mai. La ei autoritatile locale au cautat sa se opuna guvernului federal, dar “boborul” nu a vrut sa tina seama de niciun avertisment si consecintele nu au intarziat sa apara. Asa ca dle Badau nu faceti ca in Caragiale, daca revizuiti, schimbati totusi cate ceva.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *