Vor veni sărăcie și foamete

Vor veni sărăcie și foamete

Acesta este adevărul. Noi încă trăim acum din ce s-a muncit în lunile ianuarie și februarie. Dar în curând vom trăi din ce s-a muncit în lunile martie – aprilie, adică din nimic. Seceta va face ca recolta să nu acopere necesarul intern, Rusia, cel mai mare exportator de produse agricole, a anunțat că suspendă exporturile de grâne până în iulie, ca să acopere necesarul intern, ceea ce este un semnal grav.

Observ că toată lumea se poartă ca și cum am sta pe roze și ne-am întoarce peste vară la o societatea plină cu de toate, ceea ce este fals. Salariile au scăzut deja și vor mai scădea, mulți sunt în șomaj tehnic și nu-și vor mai regăsi locurile de muncă, deci vor fi șomeri, economia se va contracta, deci nu se vor mai face angajări, tinerii care termină acum facultățile nu-și vor găsi un loc de muncă.

Ce se va întâmpla, pentru că noi ne comparăm mereu cu Franța? În acest moment, avem 11.978 de cazuri și 675 de morți dar ne comportăm exact ca Franța, care are 130.000 de cazuri, cu 23.660 de morți. Francezii relaxează măsurile pe 11 mai, noi le relaxăm pe 15 mai. Folosim mereu ceea ce se întâmplă în Franța ca exemplu. Este foarte bine să fim prudenți, este foarte ardelenesc să fim prudenți, dar lunile viitoare ce vom mânca? Este o întrebare simplă care nu se prea discută în spațiul public. Se vorbește despre vacanțe și concedii, ca și cum oamenii ar mai avea bani să meargă în vacanțe și concedii. Ei cred că vor avea, pentru că ei cred că banii pe care îi au acum în buzunar, sunt banii pe care îi vor avea în buzunar și peste două luni. Ceea ce este fals. Peste două luni buzunarul va fi gol. Asta nu se spune, dar ăsta e adevărul. Deci e bine să fim prudenți, dar poate că prudența nu însemnă să acționăm ca state care au 23.000 de morți, deși noi avem 600, pentru că de prea multă frică s-ar putea să ne trezim cu burta goală. Și atunci cel mai periculos nu va fi coronavirusul, ci celălalt, cel de lângă tine, care-ți va da în cap de foame. Prudența nu exclude inteligența, deci ar trebui să luăm în considerare și studiile genetice care arată că în România și în țările din Est, virusul nu este atât de virulent, iar rata mortalității nu este de 15%, ci de 5%. Deci ar trebui să luăm propriile noastre măsuri, adoptate specificului local, nu să copiem mot-a-mot state unde este cu totul alta situația, iar unul dintre motive este că răspunsul la virus are mare legătura cu structura genetică a populației în care acționează. 

Update: Zara a anunțat că închide 1.200 de magazine

Update: ONU anunță că omenirea se va confrunta cu cea mai gravă criză alimentară din ultimii 50 de ani

Update: 30% dintre șomerii francezi vor să se sinucidă

Update: Multinaționalele din România au anunțat că vor concedia 20% din personal în lunile septembrie și octombrie

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca