Când va fi al doilea vârf

Când va fi al doilea vârf

Oricând, imediat ce se vor ridica restricțiile. Dacă nu se vor respecta regulile distanțării sociale și/sau vor veni persoane din străinătate infectate, cum s-a întâmplat în China, va fi al doilea vârf de îmbolnăviri. Al doilea vârf de îmbolnăviri a început în China, s-a terminat deja în Hong Kong, este așteptat în Germania și este temut în Franța. Trebuie înțeles un lucru foarte simplu: virusul nu va dispărea cu desăvârșire, va rămâne cu noi doi ani. Și în acești doi ani, ca să putem conviețui cu el, va trebui să respectăm mereu reguli de distanțare socială. În restaurante se vor monta despărțitoare de plexiglas, cum se întâmplă deja în Italia, va trebui mereu să evităm aglomerațiile (ziarele din Constanța scriu că au început rezervările pentru la vară, dar se rezervă mai ales apartamente), măștile vor fi obligatorii în spații închise, inclusiv în mijloacele de transport în comun… Coronavirusul va fi concetățeanul nostru doi ani. Dacă vom avea grijă, nu va fi un concetățean turbulent. Dacă nu, va fi turbulent. Nu ai cum să ții oamenii în izolare mai mult de două luni. Înnebunesc, încep revolte și se duce economia de râpă. Trebuie să-i lași să iasă din case și să-i educi cât mai bine cu privire la regulile distanțării sociale astfel încât să nu izbucnească al doilea vârf după ce închid ușa în urma lor.

Imunizarea este o iluzie. Studiile făcute pe focare de infecție din Franța și din Statele Unite arată că doar 11-12% dintre cei infectați dezvoltă anticorpi împotriva SARS-CoV-2, ceea ce este prea puțin față de 60-70% pragul necesar pentru a stopa epidemia.

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca