Ghid de supraviețuire post-primul val coronavirus

Ghid de supraviețuire post-primul val coronavirus

Obișnuiește-te cu ideea că te-ai putea îmbolnăvi. Și asta nu va însemna chinuri în spital neapărat. 80% dintre cei infectați au simptome ușoare sau sunt asimptomatici. Va veni valul doi, imediat după primul, apoi altul la toamnă, altul la iarnă. Dacă te agăți de ideea că stai în casă până trece și apoi ieși într-o lume curată, o vei lua razna, pentru că nu va fi așa

Învață online. Intră pe TikTok. Viețile noastre se vor transfera integral în online, o trecere pe care coronavirusul doar a grăbit-o. Vrei să supraviețuiești? Transformă-te în cetățean digital.

Învață să supraviețuiești mental și nu numai, în grupuri mici. Tu și ea, tu și el. Tu și 2-3 persoane maximum. Așa se va trăi în următorii 2-3 ani, în care tot ce depășește grupul de 2-3 persoane va fi considerat potențial periculos.

Nu mai visa la ce a fost înainte. Nu se va mai întoarce, așa cum nu se va mai întoarce copilăria. Vei fi în fiecare zi deprimat că nu mai ești copil?

Nu lăsa grăsimea și prostia să te scufunde. Grăsimea, pentru că mănânci mult și nu mai faci mișcare, prostia, pentru că, purtat de depresie, consumi produse facile, gen seriale fără sfârșit sau TikTok fără sfârșit și în acest timp creierul șomează, se atrofiază. Consumă din fiecare câte puțin. Consumă mâncare sănătoasă regulat, atât pentru trup, cât și pentru creier. Fă mișcare, atât pentru corp cât și pentru creier. Dacă ești un român clasic, nu alergi. Acum ai voie să alergi. Aleargă. Starea de urgență te poate stimula să începi o viață sănătoasă. Apucă-te de alergat. Ai voie să alergi, este foarte indicat să alergi, nu iei viruși dacă alergi. Deci nu pune masca pe față în timp ce alergi, că ești penibil și pari extrem de prost.

Nu lăsa tulburările mentale să te scufunde. Lucidizează-te. Informează-te corect. Dacă în prima etapă dezinfectai tot din casă, pentru că nu se știau multe despre virus, acum se știu. Nu rezistă pe suprafețe mai multe zile decât în condiții de laborator. Altfel, rezistă patru zile. Nu se ia dacă treci pe lângă un om pe stradă. Decât dacă te scuipă sau îți tușește în față, pentru că se transmite prin picături de salivă. Acum majoritatea oamenilor poartă măști, deci sunt șanse mici să ajungă stropii lor de salivă pe fața ta. Fii atent în continuare în spații închise și ia distanță preventiv, tot în spații închise, dar în rest dă-ți seama că multe spaime sunt doar în capul tău. Și pentru că capul tău colcăie de spaime, la un moment dat o vei lua razna. Spală-te pe mâini tot timpul. Ai grijă să nu duci mâna la gură. E suficient.

Păstrează-te într-o stare care să-ți permită să te întorci în societate, la muncă și printre oameni. Să nu te transformi într-o sferă  de grăsime care se rostogolește sau într-un țicnit care moare de frică trei zile pentru că a suflat vântul dinspre cineva pe stradă. Păstrează-te sănătos. Mental, în primul rând. Dacă ai peste 65 de ani sau comorbități, ferește-te ca și cum în aer ar fi SIDA. Dacă nu, fii adult. E un bun moment când poți să începi să fii adult (orice vârstă ai avea, apropo de asta, am văzut că, exact ca la gripă, cei mai speriați sunt bărbații, nu femeile)

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca