Societatea fricii

Societatea fricii

Cei care au pompat multă frică în spațiul public, din motive utilitariste, nu și-au dat seama de un lucru: că frica este foarte greu de luat înapoi. Iar frica va avea două consecințe:

  1. Va da naștere unor oameni care vor acumula zilnic frustrări, la fiecare ieșire din casă – gândiți-vă că noi suntem animale sociale, trăim din aprecierea celorlalți, iar în următorul an de zile când vei ieși din casă vei fi respins de toți din jur, practic, vei vedea că toți se feresc din calea ta, ceea ce va conota neacceptare, respingere, deci oamenii se vor întoarce acasă cu acest bagaj trist în fiecare zi. În fiecare zi. În fiecare zi zeci de respingeri, zeci de oameni care s-au ferit din calea ta. Uitați-vă cât de importante sunt like-urile pe Facebook. Oamenii șterg postări dacă nu primesc like-uri. Vei ieși pe stradă și vei primi dislike-uri. Toată lumea va primi asta. Și va reveni în casă, ca într-un refugiu. Izolare, distantare, alienare. Acum cei care stau cu cei dragi, cred că vor reveni la lumea normală și vor primi reacții ca de la cei dragi. Greșit. Oamenii vor fi respinși, distanțați social, susceptibilitatea și paranoia vor înlocui acceptarea și toleranța. Rezultat:
  2. Va porni mânia. Oamenii frustrați, neacceptați, vor fi mânioși. Se vor simți ca minoritățile neacceptate în societate. Cam cum se simt romii. De ce ajung multe persoană de etnie romă la violență? Ca răspuns la neacceptare, la non-incluziune. Asta se va întâmpla cu fiecare persoană în parte în societatea de mâine. Fiecare se va simți non-inclus. Deci va deveni mânios, va deveni violent. Se va răzbuna pe cei care nu îl acceptă. Va fi un fenomen societal. Răzbunarea poate lua diverse forme, o persoană se poate răzbuna pe sine, se poate răzbuna pe ceilalți…
  3. Rezolvarea? Dragoste în vremea holerei. Trebuie să-l îmbrățișezi pe celălalt, chiar dacă are holeră. Să înveți și să te obișnuiești cu ideea de a trăi cu coronavirusul. Primul val a fost dur, al doilea va fi mai puțin dur. Oamenii dârdâie acum în case la 500 de victime. Și e bine. Dar vor trebui să se ridice, să prindă curaj și să treacă peste. Repet să treacă peste. Peste tot molozul care s-a abătut peste ei în ultimele două luni. Pentru că altfel vor pierde cel mai de preț lucru. Umanitatea. De teamă că vor tuși, cum este cazul celor sub 30 de ani, de exemplu, se vor trezi într-o societate în care nu vor mai putea respira. Nu o văd acum. dar ea crește. Și va crește sub mască și sub traseul pe care îl urmezi ca să-l ocolești pe celălalt.
  4. Vă este frică de coronavirus? Zilele acestea au fost împușcați doi oameni. Este numai începutul. Cei mai slabi au cedat. Suntem după o lună. Imaginați-vă după un an de măști și de respingere. Păstrați măștile. Dar păstrați și umanitatea. Virusul nu se ia dacă îl iei pe celălalt de mână. Și tu și el aveți mască, nu vă scuipați în față. Puteți să vă luați de mână. Nu vei mai vedea zâmbete. Sub mască. Zâmbește cu ochii. Ajută. Nu te teme că-ți dă virus dacă poartă mască și tu porți mască și e la mai puțin de metru de tine, în aer liber, pe stradă. Când porți mască la jogging, uită-te în oglindă și îngrozește-te. Zâmbește cât mai mult. Fii bun cât mai mult. Liniștește-l pe celălalt. Cu cât îi vei liniști mai mult pe ceilalți, te vei liniști pe tine. Pentru că cei neliniștiți, la un moment-dat vor lua foarfeci, așa cum a făcut cel care a rănit polițistul. Și le vor înfige în stânga și în dreapta, în cei care nu-i acceptă. Exact așa cum adolescenții deschideau focul la întâmplare, la școală și omorau colegi și profesorii. Pentru că nu erau acceptați. Nu lăsa masca și distanța să conoteze numai respingere. Virusul nu e atât de îngrozitor. E mic. Ura socială e oribilă. Și e purtată de ființe mai mari de un metru. Oamenii.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *