Coronavirusul este mai blând cu românii. De ce?

Coronavirusul este mai blând cu românii. De ce?

Datorită structurii genelor noastre. Particulele cu coronavirus sunt inhalate și intră în contact cu celulele care acoperă gâtul și laringele. Aceste celule au un număr mare de receptori – cunoscuți ca receptori Ace-2 – pe suprafețele lor.

Receptorii celulari joacă un rol cheie în pătrunderea substanțelor chimice în celule și în declanșarea semnalelor între celule. Acest virus are o proteină de suprafață care se lipește de acel receptor și își introduce ARN-ul în celulă”, spune profesorul Jonathan Ballde la Universitatea Nottingham. Odată ajuns în interior, acel ARN se introduce în aparatul de înmulțire a celulelor și face mai multe copii ale virusului. Acestea ies din celulă și infecția se răspândește. Profesor universitar doctor Olga Simionescu, de la Universitatea de Medicină Carol Davila, din București, a scris pe contul ei de Facebook și a fost citată de Ziarul Financiar, că agresivitatea virusului este determinată și de ”susceptibilitatea genetică a populaţiei, virusul nou corona intrând în celula omului prin receptorul ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei). . Anticorpii generați de sistemul imunitar al organismului vizează în cele din urmă virusul și, în cele mai multe cazuri, opresc înaintarea acestuia”. Ceea ce spunea, în traducere liberă, ar fi că, răspunsul imunitar ar putea fi generat și de codurile genetice, ceea ce ar explica de ce în România sunt mai puține cazuri, cu mai puțini morți (o rată a mortalității de 5% față de 15% în Franța), de ce în SUA mor de coronavirus tineri, iar în România, nu etc. Întrucât m-a interesat foarte mult subiectul și am scris pe contul meu de Facebook, zilele trecute m-a contactat unul dintre cei mai buni specialisti din România, care mi-a spus că, citez integral:

”Buna Horea! In Romania nu exista un alt virus, cu mutatie. Ei nu vorbesc despre mutatii ci despre o varianta genetica a receptorului pentru virus. ACE2 nu este o celula, este o enzima, o proteina care se gaseste la nivelul membranei unor tipuri de celule epiteliale”.

I-am răspuns: ”Ok, multumesc 🙂 Si felul care receptam noi, cu genele noastre, e diferit de al altora?”

Mi-a răspuns: ”da, pentru ca acea proteina este altfel organizata. Probabil ca aceasta diferenta de structura face ca la noi nr de cazuri sa fie mai mic si, uitatndu-ma pe statistici, domeniul de varsta al celor confirmati este altul”

Deci, pentru că proteina din varianta genetică a receptorului organismului românesc este altfel organizată, noi facem alte forme ale infecției cu COVID 19, mai ușoare. De aceea la noi sunt mult mai puțini morți, de aceea nu au fost sufocate secțiile de Terapie Intensivă. Sunt mulți bolnavi, dar au forme ușoare.

Răspunsul nostru genetic diferit mai ridică o problemă, aceea că nu orice tip de vaccin va funcționa pentru noi, ci numai unul făcut special. Redau din spusele specialistului, care mi-a cerut să-i protejez identitatea. Dar îl cunosc bine, este cel mai bun specialist în domeniu. Sunt mândru că mi-a scris

”De aceea si atunci cand vorbim de vaccinuri, noi trebuie sa fim vaccinati cu un vaccin produs pe asa zisele „șușe” specifice populationale”

Cam atât. Bine că suntem români 🙂

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca