Eu cred că restricțiile ar trebui aplicate și ridicate local, nu național

Eu cred că restricțiile ar trebui aplicate și ridicate local, nu național

Ministrul Sănătăţii a anunțat că relaxarea restricţiilor va avea loc după 15-20 mai sau 1 iunie. Eu cred că relaxarea și impunerea restricțiilor ar trebui să se facă local și în ritmuri diferite. Nu ar trebui să existe același tip de restricții într-o zonă unde nu există niciun caz de infectare, ca într-o zonă unde este un focar mare, cum este Suceava. Să nu uităm că în toată China nu au fost aplicate aceleași tipuri de restricții, ca la Wuhan. Să nu confundăm China, țara, cu Wuhan, orașul. Wuhan a fost închis, provincia Hubei, la fel, celelalte orașe din China, nu.

Da, se naște un focar, aplici restricții, nu există focar sau s-a stins, le ridici. Testezi toate persoanele cu simptome și identifici din timp focarul. Te miști suplu și eficient, nu mastodontic și greoi. Bun, la noi s-a închis o țară întreagă. Câte cazuri sunt în București? Justifică continuarea restricțiilor? Dar la Caracal? Dar la Buziaș? Dar la Mangalia? Sunt toate aceste orașe în situația Sucevei? Cred că situația ar trebui să fie tratată dinamic, în funcție de amploarea focarului și de viteza de răspândire. Focarele ar trebui închise, ca să nu mai plece nimeni din ele. Orașele cu coronavirus și transmitere intracomunitară ar trebui închise. Oamenii în case. Orașele fără, deschise (în interior). Dar să nu intre nimeni, din alte orașe, decât pentru alimentare etc. Italia și Franța au intrat în întregime în lockdown, dintr-un singur motiv: că oamenii fugeau dintr-o parte într-alta în masă. Transhumanță. Cu virus cu tot. Când s-a anunțat că se închide Lombardia, zeci de mii de oameni au fugit in seara și în noaptea de dinaintea interdicției, în sud. Și au infectat sudul. Francezii, la fel, călătoresc, fug în masă. Eu nu cred că modovenii ar fugi in Oltenia sau oltenii în Ardeal, ca să scape de o zonă infectată. În primul rând, că nu avem autostrăzi, pe care să fugi. Și acum, în România, dacă intri într-un oraș mic cu numere de alt județ, te fugăresc localnicii până înapoi la tine acasă. De la distanță, dar te fugăresc. Deci, măsuri locale. Dinamice, suple. Părerea mea. Dacă sunteți de acord sau nu, aștept părerile voastre în comentarii. Suntem într-o situație nouă, fiecare părere este binevenită.

P.S. Și cred că nu ar trebui să mai copiem alte țări. Mi se pare că noi acum copiem la indigo Franța, unde Macron a anunțat că restricțiile rămân în vigoare până pe 15 mai. Hop și noi, că restricțiile rămân în vigoare până pe 15 mai. Numai că în Franța sunt peste 10.000 de morți! La noi sunt…314!!!! Dar avem aceleași restricții ca în Franța.

P.S. În plus, opinia aceasta că scade curba și scade de tot, e falsă. Așteptăm ca proștii să scadă definitiv. Ea va scădea și va crește mereu. Acum, în China, începe a doua curbă. Repet, acum în China, începe a doua curbă. Deci să stăm închiși în case, în speranța că urcă prima curbă și apoi coboară definitiv, este o prostie. Va veni a doua curbă. Și atunci? Stăm tot așa, închiși național în case?

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca