Să scuipăm medicii și polițiștii!

Să scuipăm medicii și polițiștii!

Să-i scuipăm pe cei care sunt în linia întâi, pe medici, asistente, polițiști. Să râdem și să ne batem joc de ei că au făcut o horă în curtea spitalului, pentru un pacient cu coronavirus, pe care îl scăpaseră de trei ori de la moarte.

Să râdem și să fim răutăcioși cu ei, pentru că au făcut o horă pentru pacientul respectiv, care privea de la geam. E un gest oribil să faci horă pentru un pacient! Să-i oferi un astfel de moment după ce a scăpat cu ajutorul tuturor celor prinși în horă, de trei ori, de la moarte. Medicii nu au respectat distanțarea socială! Nu le doresc celor care au scris asta să ajungă în spital, cu coronavirus și să implore medicii să nu-i trateze de la 1 metru și jumătate distanță. Și sunt convins că medicii nu o vor face, motiv pentru care mulți dintre ei s-au și îmbolnăvit de coronavirus. Dar ce contează pentru cei care stau acasă și nu ar avea curaj în viața vieților lor să intre în aceste zile într-un spital? Medicii sunt de vină! Ar trebui să stea închiși în spital, să facă ture peste ture, fără zi liberă, fără să-și vadă familia. De ce să facă horă pentru pacienți? O pagină Facebook pentru 18-25 de ani a scris chiar că medicii respectivi făceau hora în timp ce pacienții mor în spitale, când de fapt, medicii respectivi făceau hora pentru un pacient pe care-l salvaseră! Hora era pentru el! Pentru el făceau hora, el privea de la geam!

Dar nu au respectat regulile distanțării sociale. Se puteau infecta între ei. Aveau toți măști și purtau toți mânuși. Și erau în AER LIBER. Nu te poți infecta în aer liber, cu mască și mănuși, decât dacă cineva tușește sau te scuipă! Adică depune secreții pe masca ta. Cum s-a întâmplat în cazul individului care a scuipat un polițist. Iar noi ne-am supărat că polițistul i-a dat mai mulți pumni. Nu ne-am supărat că polițistul a fost scuipat și poate infectat (așa cum ne-am supărat că s-ar fi putut infectat medicii care jucau hora), ne-am supărat că polițistul i-a dat câțiva pumni respectivului după ce-l scuipase. Interesant, nu? Noi ne indignăm, noi cei care stăm în case și tresărim de frică și dacă bate o boare de vânt din direcția unui om care trece pe stradă. Dacă ne scuipa pe noi noaptea un om posibil infectat cu coronavirus? Îi călcam hainele? Aștept cu interes să văd asemenea manifestări de toleranță. Dar știu un lucru clar: dacă un om scuipa un polițist în Franța, Italia, Spania, SUA, UK, era pe caldarâm în două secunde, inconștient. Și făcea pușcărie. Dacă scuipa un polițist în vremuri de pandemie și carantină, în Franța Italia, Spania, SUA, UK, nu vreau să mă gândesc la ce se întâmpla…La noi…Certăm polițistul! Ne batem joc de medici. Adică exact de cei care ne apără! Atunci, o să ajungem să ne facem dreptate singuri, să ne apărăm singuri, să ne tratăm singuri. Acum 2 seri, la Lujerului, o bătrânică care ieșise să plimbe câinele, a fost agresată de doi oameni sub influența alcoolului, care îi cereau insistent bani. Nu era niciun polițist în zonă. Am salvat-o eu, cu riscul de a lua coronavirus. Avem nevoie de poliție, mai ales în aceste zile, în care oamenii buni stau în case, dar oamenii răi, nu? Avem. Sau ne cumpărăm toți arme, ca în SUA și Ungaria și ne întoarcem în junglă. Ai râs de medicii care au făcut horă? Mă întreb cum ai fi reacționat tu, cel care a râs, dacă ai fi fost gata să mori, de trei ori, bolnav de coronavirus, iar medicii și asistentele, de la mai multe specialități, ar fi făcut tot ce e omenește posibil ca să te scape. Iar între voi s-ar fi format acea legătură frumoasă care se formează între salvatori și victime. Iar la final, salvatorii, de bucurie că ai scăpat, ar fi făcut o horă în curtea spitalului, ca să o vezi tu de la geam, cel vindecat. Și ar fi sunat sirenele ambulanțelor pentru victoria tuturor. Pentru victoria tuturor. Cum te-ai fi simțit? Gândește-te 2 minute, tu cel care ai râs și ai fost rău cu ei. Și sper să nu ajungi niciodată în acea situație. Nici să te bați cu moartea, cum fac medicii și polițiștii, care nu stau în case, ci interacționează cu potențiali infectați în fiecare zi, nici ca pacient, bolnav de coronavirus.

Îți doresc să fii sănătos și luminos! Și amintește-ți că în țările civilizate, polițiștii (care sunt mai duri decât la noi) și medicii sunt aplaudați în fiecare seară la ora 20. Asta se întâmplă în țări civilizate.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca

8 comments

 1. Gabriela Constantin says:

  Din pacate, noi inca nu facem parte din randul tarilor civilizate, judecand dupa mentalitatea unor concetateni!

 2. Florin Badila says:

  Domnule Profesor această pandemie va da măsura fiecăruia dintre noi și de asemenea ce vom face fiecare dintre noi va da măsura poporului nostru. Sunt sigur că aceste cazuri sunt izolate, depinde de noi să luăm o poziție corectă față de aceste specimene.

  • horea says:

   Asa este. Depinde de fiecare dintre noi. Sper sa fim cat mai multi, cei care vom adopta atitudinea corecta. Eu am scris articolul pentru că am văzut foarte multe cazuri, nu doar unele izolate. Pagina Junimea a publicat un meme cu textul “pacientii mor in spitale, medicii joaca hora in curte”. Iar in cazul politistilor, am vazut, la fel, cum se extinde efectul negativ, de turma. De aceea am simtit nevoia sa intervin. Multumesc pentru comentariu

 3. Tnk laur says:

  Draga domnule Horea.. clanul politistiilor.si da chiar si majoritatea mediciilor merita soarta rea iar tu spui mai ales in acest moment ca asa trebuia… pai lumea care o sa te creada isi merita soarta;) la.randul nostru si noi ca na.. sunteti mai multi.. cum sa stati in case si sa nu va atinge.ti e uimitor.ce au ajuns sa va faca;) sper ca ai inteles ce vreau sa zic…fara imstigare sau ceva;) pur.si simplu lumea e prea manipulata si din alte subiecte uite defapt care e subiectul principal (manipularea) .

  • horea says:

   Cum puteti sa spuneti ca politistii si medicii isi merita soarta? Dumneavoastra chiar existati? Daca da, nu ar trebui sa existati in societatea noastra

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *