Se va închide și Bucureștiul, după modelul Parisului, înainte de Paști?

Ieșirile din Paris au fost blocate de filtre și baraje de poliție pentru a-i împiedica pe parizieni să plece din Capitală, cu o săptămână înainte de Paștele Catolic, care se sărbătorește duminica viitoare, pe 12 aprilie. Se va întâmpla la fel și la București?

Să sperăm că nu. Măsurile se iau gradual, în funcție de amploarea focarelor de infecție. Așa cum ați văzut și până acum, măsurile s-au luat gradual, inclusiv pentru a nu speria populația: mai întâi au fost interdicții noaptea și recomandări ziua, apoi interdicțiile din timpul nopții s-au transferat și pe timpul zile. Asta nu s-a întâmplat direct, ci gradual, pentru ca populația să se obișnuiască. Închiderea unor orașe mai mici, cum sunt Suceava și Țăndărei poate fi un astfel de gest și un avertisment: dacă nu stăm în case, acesta este următorul pas. Deci să stăm în case și să respectăm întocmai intrucțiunile autorităților. Nu pentru că închiderea orașului va însemna vreo schimbare față de viața pe care o ducem acum, ci pentru că va aplifica starea de panică și de claustrofobie resimțită deja de mulți. Așa cum ați văzut, mașinile de poliție s-au mai rărit pe străzi și nu mai sunt așa de agresive, tocmai pentru a face mai suportabilă perioada de distanțare socială, care va fi destul de lungă. Deci închiderea capitalei nu ar avea niciun efect practic, întrucât magazinele ar rămâne deschise, dar efectul ar fi psihologic, destul de neplăcut. Deci să rămânem în case, momentul Sărbătorilor de Paști este unul psihologic. Dacă îl depășim cu bine, va fi exact ca atingerea plafonului de zbor pentru cei cărora le e frică de avion: de la plafonul de zbor nu urmează decât aterizarea. După Paști va urma aterizarea, mai lină sau mai rapidă, dar oricum vom ști că fiecare zi ne apropie de aeroport. Dacă vom ieși din case de Paști, dacă ne vom vizita rudele, plafonul de zbor va fi mult mai sus, va fi atins repede, avionul va urca ca o rachetă, ceea ce va genera rău de avion tuturor, foarte mulți vor muri și vom ajunge pe aeroport mult mai târziu, în iulie. Și mult mai puțini. Ceea ce ar fi păcat. Să rămânem împreună. La distanță. Distanța ne va duce pe toți rapid la aeroport.

P.S. Iar apropo de articolul ”Gata cu spaima!” în care scriam că este nevoie de testare extinsă și spuneam, de asemenea, că ne avantajează vârsta medie a populației din România, vă invit să citiți acest articol publicat azi de Hotnews (preluare din New York Times): Testarea masivă, vârstele pacienţilor, capacităţile sistemului medical şi încrederea în Guvernul Angela Merkel sunt factorii care ar putea explica rata scăzută a mortalităţii în Germania în cazul epidemiei de coronavirus, notează cotidianul The New York Times.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca