Ce va urma (II)

Ce va urma (II)

Ce va urma după 15 mai, iunie, iulie, respectiv data la care se vor relaxa măsurile de carantină? Vom avea voie să ieșim din casă, să mergem în parc, de exemplu, dar alte măsuri vor rămâne în vigoare, pentru că virusul nu va dispărea, doar că va fi mai puțin agresiv, în ton cu capacitatea sistemului medical.

Deci vom putea ieși din casă, dar vor fi interzise în continuare adunările, se vor anula concerte, oamenii nu vor mai merge în concedii ca până acum, pentru că, vei vrea să stai în hotel cu un potențial asimptomatic? Vei vrea să stai pe plajă lângă el? Cât poți să dezinfectezi într-un concediu (mai ales că acum urmează cursuri intensive, teoretice și practice, maniacii dezinfectării)?. Nu știu dacă ați văzut, dar valabilitatea voucerelor de vacanță de anul trecut a fost prelungită pentru tot anul acesta. De ce? Pentru că nu vom mai petrece concediile ca înainte. Și la datele de dinainte. Vom încerca să mergem în locuri cu puțină lume…la date când nu merge nimeni, exact cum mergem acum la supermarket (dar unde ne vom înghesui toți în locuri cu puțină lume, în august, că așa se pleacă la noi, pleacă toată turma în august)? Cu ce va fi diferită atitudinea din concediu, de cea de acum, de la supermarket? Nu va fi cu mult diferită, pentru că virusul va continua să existe și să circule. La scară mai mică și toropit de căldură, dar va continua să circule. Ce vei face, vei sta tot concediul afară, în bătaia soarelui, ca să toropești virusul?

Lumea nu va mai ieși sau va ieși foarte puțin în restaurante, cluburi etc. Pe de o parte, pentru că s-a obișnuit să comande acasă, pe de altă parte, pentru că oamenilor le va fi frică de virus. Ok, nu mai sunt atât de mulți bolnavi ca înainte, dar oare aș vrea să risc să iau un virus de la chelner și să stau toată luna august horcăind? Nu aș vrea, deci petreceri în cluburi, baruri, mese la restaurante, foarte puțin și de domeniul trecutului.

Vei fi valoros dacă vei fi testat. Omenirea a trecut prin asta, cu SIDA, iar România în anii 90-2000. Prezervativul nu se folosea în principal pentru a nu face copii (deși și pentru asta), ci pentru a nu lua SIDA. Acum oarecum SIDA se tratează, deci a mai scăzut teama. Dar dacă cel cu care te întâlnești e infectat? Acum nu ne mai strângem mâinile. Sărut? Pupic? Cu cine? Cu maniacii dezinfectării? :)))) Glumesc. Dar gândiți-vă puțin. Sărutul va fi un act de sacrifiu și curaj, dacă celălalt nu s-a testat cu 24 de ore în urmă. Sau cu 12. Sau cu 2? Pe unde ai umblat înainte să ne vedem?

Acum lumea trăiește sub imperiul mai multor mituri. Unul este că vom avea vaccin repede. Altul este că după ce vom ieși din case se va termina cu virusul. Nu se va termina cu virusul. Va scădea curba îmbolnăvirilor, pentru că am stat în case, dar virusul va exista și va continua să îmbolnăvească, mai puțin, așa cum mai puțini fac gripe vara. Credeți că lumea va uita de virus și se va purta ca și cum există? Nu va uita deloc, pentru că mass-media va avea grijă să ne țină mereu în priză. Oamenii vor fi la fel de grijulii și de suspicioși și pe durata verii. Până în primăvara lui 2021 când vom avea vaccin. Abia atunci va începe să se termine cu adevărat.

Cei care termină facultatea acum vor găsi mai greu un loc de muncă. Firmele vor fi reticente în a face noi angajări. Are rost să angajăm acum, dacă în noiembrie crește iar curba? Și ce facem, îi angajăm acum și îi dăm afară în noiembrie, dacă stăm iar în case? Spaima se construiește rapid și se retrage greu…Soluția este, ca întotdeauna, adaptarea. Coronavirusul a adus toate societățile spre o societate în care ar fi intrat abia peste 10 ani: societatea digitală. I-a scos pe toți din inerție. I-a făcut să-și dea seama că a chema lumea la birou 8 ore pe zi, pentru a lucra pe calculator (de birou) nu este cea mai bună și rentabilă soluție. Firmele care nu se vor adapta societății digitale vor dispărea. Iar societatea digitală înseamnă individ însingurat în propriul său spațiu, cu partener dispozitivul (telefon, laptop), spațiu fizic care devine tot universul său. Mental. Pentru că societatea digitală este o societate în care oameni trăiesc mai mult mental și mai puțin fizic. Se deplasează mai puțin, fac mai puțin efort fizic, dar se întorc din ce în ce mai mult spre spațiul minții, unde locuiesc, unde se deplasează, virtual, unde iubesc. Unde fac tot. Sunt pregătite firmele pentru această nouă paradigmă? În care trebuie să-și găsească un loc în mintea individului? Dacă sunt pregătite, vor rezista. Dacă nu, nu. Le vom uita. Din minte. Delete. Restart.

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca