Categories
Lucruri faine

Ce va urma

Salariile vor scădea (deja scad) și prețurile vor crește. Deja cresc. Un kilogram de mandarine s-a scumpit cu un leu la comerciantul de cartier. Spune că nu găsește mai ieftin la depozit. Salariile au început să scadă pe piața liberă, vor scădea peste tot. Vor crește prețurile și vor scădea salariile. Va scădea calitatea vieții. Vom trăi mult mai prost ca înainte.

Se schimbă o paradigmă importantă în comportamentul consumatorului: oamenii nu vor mai căuta produse, produsele vor căuta oamenii. Așa cum rețelele sociale i-au făcut pe oameni să nu mai aibă comportament proactiv în relația cu informația, să nu mai tasteze adrese în browser, ci să aștepte să le vină în newsfeed informații relevante, oamenii nu vor mai căuta produse. Vor sta acasă, iar producătorii și distribuitorii se vor bate la ușile lor, ca să le aducă produsele sub nas, exact așa cum acum producătorii de informații se bat, ca să le afișeze știri în newsfeed. Cei care se vor adapta la acest tip de comportament al consumatorului, vor trăi, cei care nu, vor muri. Această bătălie va însemna și derapaje. Așa cum în presă, schimbarea comportamentului de consum informațional a dus la tabloidizare, clickbait și știri false. Nu vei mai știi dacă cel care i-a învins pe ceilalți și îți bate la ușă, îți oferă un produs care ți-e de folos sau unul care-ți speculează emoțiile și atât.

Pentru că emoțiile profunde pe care le trăim acum, nu vor mai pleca niciodată (și nu e vorba numai de frica de îmbolnăvire, e vorba și de frica celor care au fost bolnavi, de frica celor care au pierdut pe cineva…). După o sperietură groaznică, îți revii. Dar nu de tot. Decât dacă faci terapie. Câți vor face terapie după acest episod? Puțini. Deci mulți vor rămâne cu traume. Care, ca niște răni nevindecate corect, se vor deschide imediat, la orice apăsare. Și de asta vor profita toți cei care vor atenția, banii și voturile noastre. Comunicarea publică va fi preponderent emoțională, iar fricile oamenilor exploatate. Pentru că oamenilor le va fi, mult timp de acum înainte, frică. Din frică nu ieși atât de ușor cum ai intrat. Iar patologiile sunt complexe. Veți vedea asta mai târziu. Prima oară, în noiembrie, când va reveni virusul.

Vom deveni individualiști și se va strânge relația cu dispozitivul. Căsătoria cu telefonul mobil nu va avea loc peste 20 de ani, cum preziceam eu, ci peste 10. Fuziunea ordinatorului cu creierul nu va avea loc peste 10 ani, ci peste 3. Va fi accelerată tot de frică. Câți dintre cei care mă citesc acum iau deja pastile ca să se liniștească și să doarmă? Cipul implantat în cap va fi o pastilă care va liniști. Va fi un leac al fricii, fără de care viața va fi de neimaginat. Asistentul personal. Care ne păzește. Și nu are viruși. Frica de viruși va grăbi relația exclusivă cu telefonul, cu dispozitivul, cu asistentul personal. Acum toți au fugit acasă, la familie, famiiile s-au strâns. Este un reflex ancestral, uman. Dar când vei descoperi că cel care a venit acasă te-a îmbolnăvit? Dacă vei muri din cauza lui? Frica va sparge tipare comportamentale care conțin umanitatea noastră., esența noastră umană. Strângerea familiei în jurul mesei va deveni amenințare. Telefonul poate fi dezinfectat și este de încredere. Celălalt, nu.

Vor avea de câștigat în următoarea perioadă, cei care vor promova solidaritatea. Dacă vor exista. Ei vor fi salvatorii umanității. Pentru că, din ce în ce mai mult, în următoarea perioadă, constrânși de izolare, vom fi invitați să uităm să mai fim umani. Să ne ne apropiem din ce în ce mai mult de dispozitiv, fie că este telefon, laptop, Facebook, Instagram, TikTok etc. Dacă stai mult cu o pisică, pisica se umanizează, începe să aibă comportament uman. Dacă stai mult cu dispozitivul, fără oameni în jur (atenție, conturile din rețelele sociale nu sunt oameni), vei începe să te dispozitivezi. Vrei să știi ce înseamnă asta? Ceva ce nu ți-ar plăcea să știi acum. Deci nu-ți voi spune.

Și când se va termina totul, deși s-ar putea să nu se termine cu adevărat niciodată și vei fi invitat să te întorci la viața reală, o vei face? Unii s-ar putea să găsească mult mai comodă munca de acasă. Să se obișnuiască așa. Nu citiți asta cu scepticism. Sunteți dupa 10 zile de stat acasă. Vom sta 60-70. Te obișnuiești cu răul.  Obisnuința devine a doua natură. Vorbe din bătrâni. După ce vei sta acasă, vei lucra de acasă, te vei obișnui să-ți vină totul pe canapea, vei mai vrea să te întorci la trezit la 8 dimineața luni și plecat la serviciu, 30-40 de minute pe drum, să mergi la școală și să stai în clasă unde nu ai voie cu telefon? NU răspunde acum. Ești la începutul perioadei de izolare. Recitește peste 50 de zile.

Datorită sau din cauza faptului că oamenii se vor obișnui să mănânce acasă, să lucreze de acasă, să învețe de acasă, multe business-uri se vor schimba radical. Clădirile de birouri care se ridică acum în București, se ridică pe degeaba. Mai are rost să chemi lumea la birou? De ce, ca să stea în fața unui calculator, așa cum stă și acasă, ca să faci un meeting într-o sală, după ce în ultimele 2 luni, ai făcut meeting pe Skype, Google Meet sau Zoom? Vei mai putea să aduci lumea la restaurant (coronavirusul va face ravagii și în noiembrie)? Vei mai putea să ții studenții 8 ore la școală sau vor vrea înapoi, la cursurile și seminarele online? Vom vedea.

Viitorul ne va da răspunsurile.

Eu cred că vor câștiga cei care vor rămâne solidari, cei care vor rămâne umani, cei care vor continua să iubească partenerul bolnav. Într-o lume în care oamenii vor semăna din ce în ce mai mult cu telefoanele. Și telefoanele cu oamenii. O lume în care telefoanele nu se îmbolnăvesc. 

6 replies on “Ce va urma”

Nu va fi asa.Nu toti vor lucra de acasa,numai o minoritate.Majoritatea muncilor se executa de oameni,multi in picioare,si care produc bunurile pe care la consumam si fara de care nu putem trai.
Cei care au iesit din lagarele mortii germane,pana la urma si-au gasit locul in societatea umana.Adevarat,au avut pe ce sa se sprijine,dar trauma pe care au suferit-o a fost imensa.
Omul este un animal curajos. Ganditi-va la cei debarcati pe plaja Omaha,la 6 iunie 44.Pana la urma s-au ridicat si au invins.
Si noi vom invinge,pentru ca suntem oameni.

Nu exista nicio legatura intre cei din lagarele mortii si cei din carantina. Eu am spus ca celor care sunt in carantina s-ar putea sa le placa sa munceasca de acasa si dupa ce va trece primul val. Apoi va veni al doilea val. Adica vom trece din nou, in toamna, prin ce trecem acum. Primul vaccin va fi disponibil primavara viitoare. Cred ca veti invinge. De aceea acum imi scrieti de pe telefonul mobil sau de pe laptop si nu mi-ati trimis o scrisoare prin posta. De ce nu mai scrieti scrisori? Posta inca functioneaza. Sper ca ati inteles ce am vrut sa zic.

Se pare ca ( din pacate) trauma generatiei noastre, generatia ” coronei” va persista mult timp , lumea noastra va fi( este) alta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *