Predare la Universitatea din Nisa, decembrie 2019

Predare la Universitatea din Nisa, decembrie 2019

În decembrie 2019, am fost invitat să-mi reiau cursurile de Comunicare în Rețelele Sociale, pe care susțin de șase ani la Universitatea din Nisa (care, din acest an, și-a schimbat numele în Universite Cote d’Azur), la anul II Master Comunicare Culturală (EMIC), care pregătește comunicatorii industriei culturale franceze (instituții culturale, muzee etc) și la anul II Master Media Digitală (ICCD), care pregătește profesioniștii în comunicare în online. Sunt două cursuri pe care le suțin cu mare drag – primul îmi permite lansarea unor discuții foarte interesante despre comunicarea produselor culturale în rețelele sociale, iar la al doilea este cel mai înalt nivel la care aș putea preda cursul, pentru că studenții sunt profesioniști în digital din toată lumea (anul acesta eam avut o studentă din Statele Unite și o hackeriță din Rusia). Anul II Master este cel mai dorit și mai greu de obținut nivel (BAC+5 ani) pentru că oferă acces la joburi bine plătite, respectiv la funcții de conducere (În Franța, dacă nu ai BAC+5, adică trei ani de licență și doi ani de Master, nu ai acces la funcții de conducere). Nu e ca la noi, unde poți să ai acces la joburi bine plătite, doar cu licență (sau și fără). În Franța accesul la piața muncii este foarte bine reglementat, iar accesul la anul II de Master este foarte greu. După ce se face primul an de Master, se dă examen de final, scris și disertatie (ca la noi, după doi ani de Master). Apoi dacă vrei să ajungi în anul II de Master, trebuie să dai un noi examen de admitere, mai greu decât cel pentru anul I de Master, iar exigențele sunt mult mai mari. Deci la anul II Master sunt cei mai buni studenți, la creme de la creme 🙂 Iar eu am primit din partea lor în fiecare an cele mai bune evaluări – de aceea sunt invitat în fiecare an să=mi reiau cursurile, pentru că primesc cele mai bune evaluări pe Universitate. Sunt unul dintre puținii profesori din România care are are cursuri permanente la o Universitate din străinătate. Ca să ai cursuri permanente trebuie să ai evaluări foarte bune. Altfel nu mai ești chemat în anul următor 🙂 Iar eu sunt chemat în fiecare an, de 6 ani, la nivel de anul II Master. Pentru că am cele mai bune evaluări pe Universitate și, așa cum spun ei, nu au un specialist atât de bun în Franța, deci aduc unul de la 2.000 de kilometri. Cursurile mele sunt originale 100%, sunt rezultatul propriilor mele cercetări (ceea ce mi-a adus, acum 4 ani, invitație de a deveni membru al prestigiosului Laborator de Cercetare în Științele Comunicării, SIC.Lab Mediterrannnee, din Nisa). La finalul cursului din 2019, șefa de an, de la Masterul de Media Digitală a scris un mesaj extrem de frumos public, pe contul Linkedin despre curs, ceea ce este foarte rar la ei, ei nu sunt așa de deschiși și de expansivi ca românii. Din contră, sunt foarte zgârciți cu aprecierile. De aceea, mesajul mi-a mers la inimă:

Imagini cu dragii mei studenți de la anul II Master Media Digitală (decembrie 2019):

Si dragii mei studenti de la Masterul de Comunicare Culturală (decembrie 2019). Printre ei, o româncă. Născută și crescută în Vest. După Master a plecat la Londra.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca