Ce se va întâmpla în continuare cu coronavirusul

Ce se va întâmpla în continuare cu coronavirusul

Ne vom obișnui cu el. Va fi ca un virus gripal, care revine din an în an, tu ce ai? Coronavirus. Tu? Eu, virus gripal. Tu? Nimic? Ia și tu :))

Ne vom obișnui, mereu ne obișnuim cu răul. După șocul anunțării primului caz, acum urmează obișnuirea și adaptarea. Următoarele șocuri vor urma când se vor atinge, dacă se vor atinge, praguri psihologice de îmbolnăviri (primii 20, primii 100? vom vedea). Marele șoc va fi dacă se va intra în carantină, de fapt acesta este șocul care a determinat toate manifestările paranoid-anxioase de până acum: imaginea străzilor pustii din Italia, imaginea străzilor pustii din Wuhan, unii au citit despre oamenii care se află în carantină la domiciliu și și-au imaginat că dacă va urma carantina, nu vor mai avea voie să iasă din case…Cu toții și-au imaginat, însă, că vor muri de foame. Că vor bântui, prin orașe-fantomă, ca bolnavii de lepră, ciocănind la uși pentru a cere de mâncare, uși care nu se deschid, pentru că sunt baricadate de oameni înfricoșați. Ce imagine, nu?

Ce va însemna, însă carantina unui oraș sau a unei zone, dacă se va ajunge la ea? Va înseamna că nu ai voie să pleci din zona respectivă, că se vor închide toate ocaziile de a întâlni alți oameni cu viruși, adică restaurante, cinematografe, chiar și magazine. Dar nu toate magazinele. Nicăieri nu s-au închis toate magazinele. S-au închis unele. Peste tot se livrează mâncare la domiciliu (și în China și în Italia). Faptul că orașul este în carantină nu înseamnă că se transformă într-un fel de Auschwitz, unde oamenii sunt izolați cu sârmă ghimpată și lasați la voia sorții, să se mănânce între ei (dacă nu au conserve). Nu. Orașele în carantină vor fi în continuare aprovizionate, nu înseamnă că dacă nu mai ieși, nu mai intră nimeni, produsele de la hypermarket vor fi livrate acasă de curieri cu echipament de protecție…Gândiți-vă totuși că suntem în 2020 și nu mai suntem oi. Dacă oamenii ar fi carantinați și privați de alimente, apă, căldură etc, s-ar revolta și ar face prăpăd. Ar fi revolta leproșilor. Ar mătura guvern, președinție, autorități, tot. Dacă sunt bolnavi, nu înseamnă că sunt morți. Dacă sunt bolnavi, nu înseamnă că trebuie să moară. Treziți-vă la realitate și conștientizați-vă puterea. În România fiecare gândește individual, iar asta înseamnă mai multă slăbiciune, decât putere. Însemnă putere, pentru că, da, îți faci castelul de conserve și celălalt moare de foame din cauza asta, dar apoi, dacă totuși ți se termină conservele și nu mai găsești, ești singur, nu te bagă nimeni în seamă. Asta e slăbiciunea. Aici nu mai ai putere. Dacă te ridici la luptă pentru drepturile tale singur, e greu, dacă nu, imposibil. În Franța, de aceea se poartă autoritățile cu mânuși: dacă-i supără cu ceva pe oameni, imediat se ridică și blochează șoselele. Se strâng imediat la luptă. Sunt solidari. Și atunci preferă să nu-i supere.

Deci. Ai putere. Ai uitat că o ai, pentru că ești obișnuit să te descurci mereu singur. Dar dacă 2 milioane de bucureșteni se supără pentru că au rămas fără mâncare, s-a terminat. Deci o să aibă grijă toți să nu-i supere. Așa cum au grijă acum să nu supere diaspora și-i permit să intre în țară, cu viruși, cu tot.

Nu-ți face griji. NU vei fi părăsit, cu singura șansă conservele, decât dacă te porți ca un om a cărui singură șansă sunt conservele. Dacă îți cunoști drepturile și acționezi solidar, ești mai puternic decât cei care controlează dreptul tău de a primi alimente. De fapt cei care controlează dreptul tău de a primi alimente sunt aleși de tine, te reprezintă, practic, sunt oamenii tăi. Nu uita asta 🙂 Sunt oamenii tăi. Trebuie să facă totul pentru binele tău. Dacă nu, găsești alți oameni, e simplu. Nu îți faci hypermarket acasă. Că asta nu durează, epidemia de SARS a durat până în iulie (inclusiv în România, dar eram in 2003 și nu era Facebook), te vulnerabilizează, pentru că oamenii singuri sunt vulnerabili și te va roade psihic, pentru că vei trăi sub o permanentă amenințare. Și, cel mai important este să nu devii propria ta amenințare. Tu, propria ta amenințare, pentru tine.

Cu drag, Horea 🙂

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca