Categories
Viata asa cum e

Cei care sunt căsătoriți cu frica

Sunt căsătoriți. Nu vor să renunțe la ea. O țin în brațe, așa este suportabilă viața lor, în frică continuă. Ei chiar se bucură când găsesc un motiv de frică, existența lor capătă sens, încep să trăiască o combinație de film polițist și de acțiune: umblă cu masca pe figură cu ochii în patru pe stradă, pe sub ploaia de viruși, ajung acasă teferi, după o aventură terifiantă, plină de primejdii, golesc buzunarele de conserve și le îndeasă în frigider. Apocalipsa 1. Happy end.

Ah, apă! Am uitat să iau 10 baxuri de apă! Le iau mâine! Mâine începe un nou film: Apocalipsa 2. Întoarcerea virusului. Dacă nu este niciun virus, el va fi inventat. Ieri site-ul money.ro a făcut valuri cu o știre falsă al cărei titlu spune totul:

Deci oamenii ăștia se plictisesc zdravăn (și ar trebui să treacă printr-un consult psihiatric pentru un astfel de titlu): a trecut Valentine’s Day, a trecut si Dragobetele, ce mai facem acum, la ce film ne mai uităm? Uite, a început mega-producția chinezească: Virusul Ucigaș! La ăsta mergem! Culmea este că oamenii nu doar se uită la film, ci îl și trăiesc. E ca și cum ai merge în sala de cinematograf cu apa la tine și sandvișuri, ca să te uiți la un film despre Apocalipsă. Dacă chiar începe Apocalipsa și rămâi fără mâncare și apă? Lasă, că le ai îndesate sub scaun, în cinematograf, te apleci și le iei, nu mori de foame și de sete. Chiar dacă autoritățile neagă și spun că nu este niciun caz, ei își trăiesc, în continuare filmul, în care reacția autorităților nu este decât un nou episod: Viclenia și Minciuna Autorităților! Încep Teoriile Conspirației! Statul ne ascunde ceva, este un bolnav de coronavirus închis pe undeva, într-un beci, la Matei Balș, îl țin ascuns, ca să nu creeze panică. O să-l scoată mai târziu, când mai apar cazuri, îl amestecă printre ele și nu ne mai prindem că s-a îmbolnăvit acum trei zile. Teorie vehiculată de o avocată, într-o discuție cu un speaker Tedx (cu referire la cazul anunțat ieri de Money.ro și dezmințit de Matei Balș). Dacă o citești, ți se pare părul măciucă. Autoritățile spun că nu este niciun caz, dar sigur este, ascund ei ceva!

Și money.ro merge în continuare pe Teoria Conspirației (deși ar trebui să fie un site serios, de business, nu?

Autoritățile neagă, dar virusul există în România! Merg înainte, ca oamenii bolnavi. Iar dacă încerci să-i trezești din film, devin agresivi. Dacă vrei să le iei frica din brațe, ei o vor apăra. Își vor apăra frica!

Hello, nu este niciun spectacol, altul decât în mințile voastre, oameni buni! Dar bolnavi. Mintal.

Nu este un virus ucigaș. E o gripă. Este foarte foarte contagioasă, de aceea se închid orașe și. Dar omoară în special oameni peste 70 de ani sau cu afecțiuni cronice. Pentru cei sub 50 de ani, simptomele sunt ușoare. Voi, cei care ați umplut frigiderele cu mâncare, gândiți-vă să frecventați un terapeut. Anxietatea de asemenea nivel, netratată, duce la manifestări mai grave. La fel și cei care v-ați umplut, tot frigiderele, cu Tamiflu. Am citit asta, mi se pare incredibil: multă lume și-a umplut frigiderul cu Tamiflu. Pentru ce, oare? Că infecția cu coronavirus nu se tratează acasă, din frigider, ci la spital, sub carantină.

În încheiere, două observații:

  • această presiune enormă, din spațiul public, acutizează afecțiunile psihice. Adică acum îți dai seama cine are afecțiuni psihice netratate și cine nu
  • comunitățile mici au reacționat cel mai urât în fața situației. Locuitorii din Borș au golit magazinele, locuitorii din Bechet au amenințat că blochează șoselele dacă se face la ei centru de carantină…Ceea ce arată că în continuare, comunitățile mici sunt foarte închise, foarte conservatoare, foarte sperioase în fața alterității și cu capacitate mică de reziliență, de adaptare. Și în Italia se golesc magazinele. De ieri. La multe zile după ce s-au anunțat primele cazuri de coronavirus. În România nu s-a anunțat încă niciun caz. Acum golesc magazinele nebunii. Care înghesuie pe sub scaune, în cinematograf, sandvișuri și apă, când merg să vadă un film despre Apocalipsă. Că nu se știe…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *