Categories
Viata asa cum e

Despre Valentine’s Day

Ani de zile am luptat cu Valentine’s Day. Acum spun doar atât: poate că nu strică o zi în plus în care să iubești. Adică de ce să reziști unei zile care te îndeamnă să iubești? Au venit romanii și am rezistat. Și apoi s-a format poporul român. Nu a fost așa de rău. Deci un nou îndemn să iubești, pe lângă Dragobete, nu poate să facă rău. Cu mențiunea că nu trebuie să cazi în capcana consumeristă. Să iubești nu înseamnă numai shopping.

Bineînțeles că înseamnă și asta când îi cumperi un cadou persoanei iubite. Sau îl faci cu mâinile tale. Sau când îi aduci două bilete de avion pentru un city brak la Praga, de exemplu, care e orașul îndrîgostiților. Sau Paris. Bilete pe care le-ai cumpărat demult, cu gândul la ea și i le arăți acum. Ce ai facut astă-vară pe 11 iulie, la ora 18? Am cumpărat două bilete de avion la Paris, pentru noi doi, să plecăm pe 14 februarie. Ce frumooos. Nu? Am făcut mențiunea asta pentru cei care vor spune că biletele de avion ar fi fost prea scumpe. Dacă le-ai luat din iulie pentru februarie anul viitor costă cât un buchet de flori. Și e tot un buchet de flori, dar mai frumos. Pentru că l-ai construit în gând, cu câteva luni în urmă, ceea ce înseamnă că ea a fost în gândul tău de atunci și iubirea ta pentru ea, la fel. Iubirea cea mai importantă  și bogată este în gândul de lungă durată.

Da, nicio ocazie nu e în plus ca să-i cumperi flori. Mi se pare că femeile nu primesc destule flori de-a lungul anului. Poate e impresia mea, poate greșesc. Dar cred că femeile ar trebui să primească flori mai des.

Și închei: este o nouă ocazie de a iubi. De ce am scris azi, nu ieri? Pentru că Valentine’s Day nu este o ușă care se trântește în nas. Ai iubit ieri? Iubește și azi. Ieri a fost un început după un ianuarie mohorât. Iubește și azi. Continuă. Și, cel mai important, nu te iubi pe tine, așa cum te învață toate citatele psihologiei pozitive în rețelele sociale. Iubirea de sine este un tunel plin de lămpașe la început și din ce în ce mai întunecat la final. Iar finalul este o pivniță. Iubește-l pe ceilălalt, pe ceilalți. Dăruiește. Marea bucurie este de a dărui, nu de primi. Cu aceste cuvinte te las pe tine Valentinule sau Valentino. Până la Dragobete nu pune hainele iubirii în dulap. Lasă-le pe pat și îmbracă-le în fiecare zi. Sunt cele mai frumoase, colorate, luminoase și cochete haine. Îți stă bine în ele, devii mai frumos. Sau mai frumoasă 🙂 Îți stă bine în ele, îmbracă-le! 🙂

2 replies on “Despre Valentine’s Day”

Foarte frumos scris, din nou. Minunat îndemnul de a ne bucura de fiecare zi, nu doar de cele trecute în diferite calendare 🙂 Doar că pentru a putea să dăruiești fără să aștepți ceva în schimb, fără să contabilizezi ce primești după ce dai, cred că e nevoie să fii tu plin mai întâi și apoi dai din preaplinul tău. Nu poți să dai din golul tău decât o bucată de gol cosmetizat cu o floare…sau o vacanță unde o fi. Și iubirea de sine nu înseamnă un bla bla, înseamnă și să știi cine ești, să îți cunoști, accepți și apreciezi ființa ta minunată, pentru a putea apoi să fii suficient de curios și de deschis să cunoști, să accepți si să apreciezi și ființa minunată de lângă tine, pe care se presupune că ai ales-o acceptându-i micile imperfecțiuni așa cum ți le accepți și tie, cu iubire. Recunoștința și bucuria celui care primește poate susține umplerea golului interior și a da înainte de a te iubi pe tine poate fi o cale de a ajunge la iubirea de sine, dar această cale necesită conștiență și nu exclude căutarea iubirii de sine. Din contră, când dai cuiva tot ție îți dai bucuria din ochii primitorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *