Ce nu se știe despre cazul Ditrău

Ce nu se știe despre cazul Ditrău

Sunt lucruri pe care cei care nu au locuit în Ardeal nu le vor înțelege despre cazul Ditrău. Eu m-am născut la Cluj, am trăit acolo până la 17 ani, deci pot să spun niște lucruri pe care ardelenii le știu.

Maghiarii sunt foarte atenți la puritatea sângelui. Niciodată un maghiar nu se va căsători cu o româncă pentru că strică sângele (cu excepții, desigur), dar o unguroaică se va căsători cu un român, pentru că ei consideră că apartenența la o nație se face prin mamă (deci copilul va fi maghiar, un român maghiarizat 🙂 ). În Ardeal românii dau nume copiilor care nu pot fi maghiarizate. Pe mine mă cheamă Horea și asta nu le plăcea ungurilor din Cluj deloc. Pe vremea când eram adolescent, frizerii, asistentele medicale și încă câteva categorii profesionale erau ocupate aproape integral de maghiari. Și mie îmi spuneau Florea. Eu ziceam: nununu, mă cheamă Horea. Se strâmbau și răspundeau: da, Florea. Deci primul lucru: nu-și strică sângele, nu se amestecă cu alte nații, considerate inferioare (le asimilează numai prin uniunea în care mama trebuie să fie maghiară). Și românii sunt considerați o nație inferioară. Maghiarii din Transilvania (nu toți, bineințeles, mai ales cei în vârstă) consideră românii niște urmași ai iobagilor de pe pământurile lor, care s-au înmulțit iepurește, i-au depășit numeric, au scos grofii din palate și au început să-i conducă. Sau să-i stăpânească, cum spun ei. Românii sunt tolerați și asimilați, dar numai în condițiile de mai sus. Țin minte că la noi în cartier, când jucam orice joc care presupunea competiție, de la fotbal, la bătaie cu bulgări de zăpadă, se făceau mereu echipe România-Ungaria. Nu noi le făceam, că nouă nu păsa de asta, ci ei. Se strângeau, dacă era nevoie din trei cartiere, ca să fie numeric cât noi, românii. Amestec, niciodată. Despre lucrurile de mai sus nu se prea știe nimic în sudul României, nici in Moldova, nici in Banat. Dar în Ardeal se știe 🙂

În aceste condiții cum să accepte srilankezi? Poate să le curețe în grajduri, dar nu să le frământe pâinea. Cu mâini negre, așa cum s-au exprimat. Pâinea frământată cu mâini negre le poate strica sângele. Apoi srilankezii își aduc familiile, se înmulțesc (își impun cultura, așa cum spuneau xenofobii din Ditrău) și le iau Harghita. Cum au făcut românii cu Ardealul.

Cam asta este filosofia.

Doi: să nu uităm că Ungaria este prima țară europeană care a ridicat garduri în fața imigranților,

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca

3 comments

  1. Lia says:

    Ungurii sunt mult mai uniti decât românii. Peste tot in lume ei ştiu să-şi apere interesele. Ei ştiu că au venit în Europa in secolul al X-lea şi luptă să îşi mențină privilegiie obținute atunci. Românii tac atunci când li se falsifică istoria, iar ungurii pot fi uniți şi în jurul unei minciuni necesare. Românii au rezistat în Ardeal prin smerenie. Nu le-a păsat cum sunt considerați. Au avut şi încă mai au mulți dintre ei o noblețe ascunsă. ,,Capul plecat sabia nu-l taie.” – spune un proverb ardelenesc. Puțini ştiu că locuitorii Ditrăului sunt în mare parte români maghiarizati cu forța. Pretențiile ungurilor de noblețe se datorează avantajului de a face parte din Imperiul austro-ungar. Au avut o mentalitate de stăpâni în Ardeal pe care şi-au sustinut-o cât mai zgomotos, deoarece ştiau că nu este întemeiată pe adevăr. Unii români, în schimb, oprimați secole de-a rândul, au mai făcut şi pact cu stăpânirea acceptând greco-catolicismul de dragul unor avantaje materiale! Trist! Alții au păstrat peste veacuri credința ortodoxă mântuitoare, nu L-au vândut pe Hristos pentru nimic în lume. Acestia sunt ardelenii adevărați, nu cei ce se închină Papei! Din păcate, aceştia sunt din ce în ce mai puțini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *