Categories
Social Media

De ce este bine că există Dana Budeanu în spațiul public

Pentru că femeile încep să aibă o voce în spațiul public. Chiar dacă Dana Budeanu spune că este anti-feministă, chiar dacă susține patriarhatul (cu bărbatul care trebuie să gătească numai când are el chef etc), chiar dacă susține femeia – obiect, lucru cu care chiar nu sunt de acord (fiind ea însăși o femeie-obiect în toate aparițiile video), chiar dacă este o expozantă a conservatorismului….e bine că există chiar și această formă de feminism, specific românească, cu iz de provincie a Europei.

Este excelent că se ridică o voce feminină. Chiar dacă pare că scrie pentru bărbați (și aparent asta face, pentru că în societatea în care trăiește ea, banii se află la bărbat, iar ceea ce face prin discurs nu este altceva decât o strategie de monetizare a blogului – deschide portofelele potențialor sponsori, care sunt bărbați), de fapt, în substrat, sprijină femeile. Amețitele. Plăpândele. În spatele aparentelor conotații depreciative, se ascunde multă căldură, se ascunde mult sprijin. Pentru femei. Care sunt îndemnate să privească natalitatea ca cel mai frumos lucru de pe lume (ceea ce și este), să se vadă ca fiind cele mai minunate creaturi ale universului (ceea ce și sunt) și mă opresc aici. Pentru că ce le învață mai departe, sunt valori tradiționale specifice mai degrabă satului românesc, fără nicio legătură cu societatea modernă în care România speră că se află (de exemplu, faptul că bărbatul ar trebui să gătească rar, când are el chef – în Franța bărbații gătesc – sau că femeia trebuie să fie o păpușă gonflabilă care-și destinde bărbatul când vine de la serviciu – dar încă o dată acest gen de discurs este orientat spre felul de a gândi al celor care au bani în lumea din care face ea parte – lumea post-comunism românească, în care în continuare bărbatul este cu cardul, iar femeia cu consumul – deci ea măgulește acel tip de bărbat de grotă, ca să primească apreciere deci finanțare pentru blog). Dar nu-i nimic, e bine și așa. Atâta vreme cât asculți o femeie vorbind cu curaj. Și observ că Dana Budeanu învață din greșeli și se cizelează. I s-a spus că stă în poziții nepotrivite cu picioarele, nu mai stă. Nu mai face grimase, că-i pocnesc obrajii. Se limitează la mimica ochilor și la gesturi. Și mai e ceva: e o luptătoare. Deși a fost lovită din toate direcțiile, a mers mai departe și, așa cum a scris pe pagina de FB, succesul este cea mai bună răzbunare. Ah, încă ceva ce nu este în regulă: se vede clar partizanatul politic, dar, din păcate, ce influențator din România nu servește interese politice? Toți servesc interese politice. Și prefer un influențator care face asta deschis, fără ascunzișuri, unui influențator care joacă (destul de prost) cartea echidistanței și apoi intră în politică, cum a făcut Moise Guran.

Trebuie să scriu apăsat, mă gândesc să și subliniez cuvintele, deci le subliniez: nu sunt de acord cu multe lucruri pe care le spune Dana Budeanu. Mi se pare excelent că le-a spus minorilor să nu o urmărească (celor de 12 ani), dar apoi a fost îngrozitor că tot lor le-a spus că dacă sunt lăsați de părinți să o urmărească, înseamnă că părinții lor nu îi iubesc. Cum să-i spui unui copil că nu-l iubesc părinții? Îngrozitor..

Dar să privim situația cu optimism. Feminismul de România, chiar și în această formă tradițională, patriarhală, trebuie să meargă înainte. E un drum de parcurs. Spre emanciparea și întărirea puterii femeii în spațiul public. Este exact ca drumul de la sat la oraș. Sper că Dana Budeanu va continua să se cizeleze (inclusiv în limbaj, nu e ok nici că se scarpină tot timpul în cap în timp ce vorbește), că nu va mai juca cartea femeii-obiect în aparițiile video (este suficient de inteligentă prin discurs încât să nu fie nevoie să facă apel la instincte primare) și aștept cu interes mai multe voci feminine puternice, tăioase, verticale, în spațiul public online (dominat nepermis de mult până acum de bărbați, cu excepția, bineințeles, a prințeselor și a conteselor mute, fără opinii)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *