Categories
Viata asa cum e

Cacao cu lapte și pâine cu unt

Toată copilăria mea, dacă voiai să-mi lățești un zâmbet mare pe figură trebuia să mă întrebi: ce vrei la micul dejun? Răspundeam imediat: cacao cu lapte și pâine cu unt. Cam asta e atitudinea multor români după ieșirea Marii Britanii din UE. Cacao cu lapte. S-a umplut Facebook-ul de litanii, pleacă UK, o să se destrame toată UE, rămânem singuri pe lume.

Să punem câteva lucruri la punct: englezii erau unul dintre cele mai snoabe popoare din Europa (că nu mai sunt în Europa). Unul dintre motivele pentru care pleacă din UE este că nu mai vor imigranți din Est. Adică nici români. Boris Johnson a declarat că după finalizarea Brexit-ului va deschide larg porțile pentru imigranții africani, în dauna est-europenilor. Deci preferă africanii, românilor, bulgarilor etc. Acum da, mulți dau cu cușma de pământ, pentru că visau să lucreze sau să studieze în UK. A plecat boierul, cine ne mai ia să muncim la grajduri? Spinarea dreaptă. Că și noi suntem boieri. Și noi gonim srilankezi. Și srilankezii vor goni la un moment dat pe cineva. Asta era o glumă tristă care prefațează un articol pe care vreau să-l scriu mâine.

Dar să revenim, doi la mână, buhuhuhuu, a plecat Marea Britanie. Da, a plecat Marea Britanie, dar se va întoarce Scoția, ca țară independentă. Și, cel mai probabil, se va întoarce și Țara Galilor. Iar Marea Britanie va rămâne Anglia. Sau mica Anglie. Mișcarea englezilor de acum, de a părăsi UE, este perdantă. Englezii vor să se întoarcă într-o lume care nu mai există. Lumea insulară a murit după război, dar ei încă nu știu. Acum companiile sunt multinaționale, Elon Musk va deschide colonii pe Marte, călătorim rapid dintr-un loc într-altul și fizic și virtual. Vorbim aceeași limbă și este una a imaginilor. Mișcarea lor este anacronică. S-au refugiat înapoi pe insulă într-un moment în care toți fug spre continente.

Și, în fine, noi suntem europeni. Franța și Germania se bucură. BBC a publicat interviuri luate parizienilor. Atitudinea lor plină de umor este: o să vă rugați să veniți înapoi. Atitudinea românilor este defetistă: fluturăm batistele și bocim. Acum o să se prăbușească tot. Să vezi tu. Rămânem singuri în UE-Galați-Făurei-Țăndărei. Ce locuri frumoase. Nu vom rămâne singuri, iar UE nu se va destrăma. Viitorul nu este insular. Soros finanțează o rețea de Universități, nu o Universitate. Și Universitatea din București face parte dintr-o rețea. Voi vă faceți concediile în mai multe locuri, nu într-unul singur (ca acum 50-40-30 de ani). Zidurile sunt de domeniul trecutului. S-a dărâmat unul în 1989. Cei care se întorc în timpul zidurilor vor pierde.

Deci, zâmbiți. Iar celor care caută de lucru pe la boieri: o să fie vize pentru UK, dar o să fie liberă circulație în Scoția și Țara Galilor. Și foarte curând, în SUA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *