Greta Thunberg si România

Ce ne arată reacțiile românilor după discursul Gretei Thunberg de la ONU?

 1. Că în România, cei care au tulburări psihice nu sunt considerați normali. Imediat ce s-a aflat că Greta Thunberg suferă de o tulburare psihică, au început postările compătimitor-înțelegătoare: ah, da, de aceea s-a purtat așa, că e bolnavă, sărăcuța. Deci nu ar trebui să o luăm în seamă sau să o acuzăm, că e bolnavă. Nu știe ce face. Nu e normală. Da, în România, dacă ai o tulburare psihică, nu mai ești normal. De aceea oamenii nu merg la psiholog sau psihiatru, pentru că dacă merg, nu mai sunt considerați normali. Și sunt pline străzile de oameni cu probleme psihice netratate (în alte țări, dacă ești anxios, de exemplu, ești trimis la psiholog, tot așa cum, dacă ai o mână ruptă, ești trimis la ortoped). În România, dacă ai o afecțiune psihică, nu mai ești normal. În alte țări ești normal și tratat ca atare. La noi nu și de același “tratament” beneficiază și persoanele cu dizabilități etc etc etc. Nu sunt normale, deci de clasă inferioară. De ce? Pentru că la noi mai funcționează încă o reminiscență a culturii rurale, în care copiii erau făcuți și crescuți, printre altele, ca să ajute la muncile câmpului și ale casei. Dacă erai sănătos și voinic erai “valabil”, capabil de producție. Dacă erai bolnav, inclusiv psihic, erai o povară. Nu puteai să strângi cartofii de pe câmp. Iar ”nebunul satului” era ținta bășcăliei comunității. Recunoașteți astfel de reacții în rețelele sociale față de Greta Thunberg? Clar, da. Deși este un om normal. Într-o societate civilizată. Statut spre care România aspiră.
 2. Că în România încă există patriarhat. De ce s-au enervat mai ales bărbații în rețelele sociale? Pentru că niciunul nu ar vrea să aibă parte de un astfel de comportament din partea nevestei sau a fiicei în casă. În fața bărbatului. Fata trebuie să învețe să coase, să țeasă, să facă curat prin casă și să nu dea drumul la gaze. Asta este o fată în imaginarul patriarhal românesc. Are propriile opinii? Îndrăznește să provoace bărbații (deși de multe ori provocările sunt bune)? Nu mai e fată. Așa cum am scris și aici, într-un articol citit de 2,5 milioane persoane, în alte țări, de exemplu, Franța, este un lucru comun ca femeia să fie mai în vârstă, chiar și cu 10-20 de ani față de partenerul ei. La noi, nu. Că la noi bărbatul e stâlpul, umbrela și alte simboluri falice, în timp ce femeia coase, țese, zâmbește, coase, țese, zâmbește (cu cosițe aurii). Imagine întreținută și de foarte multe reprezentante ale genului din România, care se complac în rolul de femeie-păpușă, se obiectifică, pentru că, la noi în sat, până la urmă așa e cel mai ușor să izbândești, nu?
 3. Că nu ne pasă deloc de ecologie. Cumpărăm bolizi 4X4 cu motoare menite să tragă mașina pe pante abrupte sau pe drumuri accidentate și le folosim pe drumurile plane, asfaltate, ale orașelor. Și lăsăm în urmă dâre mari de fum pline cu particule extrem de toxice, cum sunt cele emise de motoarele pe motorină. Pe care le inspiră bicicliștii și toți pietonii, pe lângă tonele de praf pline de substanțe toxice inspirate zilnic, pentru că la noi nu se spală străzile și trotuarele cu detergent bio, ca în orice țară civilizată, ci doar cu apă. Când plouă. Ceea ce, păstrând proporțiile, este ca și cum ne-am spăla pe corp doar cu apă de ploaie și doar când plouă. Ca în societățile rurale românești de început de secol. Să ne mai gândim că în alte țări oamenii opresc motoarele în ambuteiaje, ca să nu intoxice trecătorii cu  fum eliminat inutil (sau că Honda  a anunțat că va produce pentru Europa NUMAI mașini cu motoare electrice)? Ar fi prea mult. Sau să nu mai scrumăm pe geam? Cui îi pasă? Scrumul se duce în spate. La celălalt, nu la mine. Apoi apare Greta furioasă. De ce furioasă, ne întrebăm? Noi mai putem supraviețui 20 de ani fără să ne spălăm de praf și noxe. Nu așa supraviețuim de la 1900?
 4. Închei. Dacă nu aș fi scris acest articol, m-aș fi simțit extrem de vinovat. Că asist la bășcălizarea nebunului satului. Care nu e nebun. Și e al satului, adică al nostru. Și oricât de tentant ar fi fost să intru în gașca patriarhaților care se hlizesc, am preferat să nu o fac. Din respect pentru mine, din respect pentru Greta, din respect pentru femeie. Care nu este doar un obiect parfumat care țese și coase bine.
 5. O tornadă a răsturnat în această vară un autobuz și a rănit călătorii. Și ce dacă?

Bravo, Greta Thunberg!

 

3 Replies to “Greta Thunberg si România”

 1. Sindromul Asperger, dacă aceasta este afecțiunea; pentru oricine care are intenții cinstite, se poate documenta câtuși de puțin cum am procedat și eu!
  Autismul in general cât și în particular este puțin cunoscut ca origine! Însă cert este că persoana care are o formă de autism dintre atât de multe existente este însoțită de o inteligență superioară (puțin spus)!
  Greta Thunberg Știe cât de Unică este și forța, determinarea, și originalitatea pe care le aduce în Serviciul planetei prin acțiunile Sale sunt de aplaudat și susținut!
  Cât despre delatori, acestora le doresc numai de bine și să li se lumineze mintea, că nu știu ce fac!

 2. “Și oricât de tentant ar fi fost să intru în gașca patriarhaților care se hlizesc, am preferat să nu o fac.”
  De ce e tentant? In general, asa, oare de ce ne place bascalia si mistocareala? Suntem cica un popor care face haz de necaz, dar mai degraba face misto de necazul altuia in ultima vreme …

  Apreciez articolul. Face un pic de lumina si poate unii dintre noi ne vom vedea mai bine in oglinda. Asa, pe intuneric, toti ne credem superbitati.

  1. Stimata doamna, nu m-au tentat niciodata bascalia si mistocareala. Absolut niciodata. Nu sunt acel gen de persoana. Cand spuneam ca e “tentant”, ma refeream, cu ironie fina, la tentatia de a te conforma opiniei majoritare in retelele sociale. Exista aceasta tentatie de a te conforma opiniei majoritare, de a spune ceea ce spune majoritatea. De ce? Pentru ca este securizant (te fereste de atacuri) si te incadreaza in grup, cu toate avantajele sociale care decurg de aici, ceea ce este tentant pentru “animalele sociale”. Eu nu ma conformez opiniei grupului (desi asta aduce avantaje sociale descrise mai sus), ci imi spun foarte apasat si cu sinceritate parerile, asa cum am facut si acum. Ma bucur ca v-au placut randurile mele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *