Termenul cyborg, despre care veți auzi din ce în ce mai des, desemnează o persoană ale cărei abilități sunt augmentate tehnologic.
Tu, cel care mă citești, ești un cyborg. Puterile tale sunt augmentate de telefonul mobil. Crezi că telefonul mobil nu face parte din tine, că poți trăi fără el. Nu mai poți. Chiar dacă nu-l ții tot timpul în mână sau nu îți este implantat (peste 10 ani va fi un cip), telefonul mobil face parte integrantă din tine. Ca să ai o reprezentare directă și rapidă a locului pe care-l ocupă telefonul mobil în organismul tău, poți să faci un exercițiu simplu: să te lipsești de el și să monitorizezi reacțiile. Dacă sunt acute și asemănătoare unui sevraj, vei avea imaginea locului pe care-l ocupă telefonul mobil în psihicul tău.
Ocupă un mare loc. Și îți augmentează puterile: cu ajutorul lui poți vorbi la distanțe lungi, te poți orienta în spațiu (Google Maps etc). Acesta este doar începutul. Iar dispozitivele care vor augmenta puterile umane vor da, până la urmă, valoarea celui care le posedă. Spune-mi cât de cyborg ești, ca să-ți spun cine ești. Ai doar un cip și o pereche de ochelari 3 D? Ești un cyborg slab. Nu ai niciun dispozitiv dotat cu Inteligență Artificială? Ești un cyborg necompetitiv. Alți cyborgi vor zbura (și zburda) pe lângă tine, la propriu și tu vei rămâne în urmă, încercând să încarci dispozitivul, să primești răspunsul la o comandă etc… Dispozitivele vor deveni părți constitutive ale organismului nostru, așa cum sunt ficatul, rinichii etc. Și aici apare întrebarea: noi suntem dependenți de aceste dispozitive sau ele de noi (în calitate de clienți)?
Cum ar arăta ziua voastră fără telefon cu conexiune la internet? Cum ați chema Uber? Cum ați comanda mâncare? Cum ați lua porția zilnică de terapie din rețelele sociale? Nu putem trăi fără ficat. Ficatul poate trăi fără noi, în alt organism. Ia telefonul meu mobil. Ia cipul meu, ia orice alt tip de implant. Și folosește-l tu. Noi suntem dependenți de dispozitive, nu ele de noi. Iar dispozitivele devin autonome, încep să gândească, dotate cu Inteligență Artificială, devin independente. Noi suntem dependenți de ele, nu ele de noi. Iar în Web 3.0, Web 4.0, Web 5.0, în care viața fără dispozitiv va fi imposibilă, (așa cum este imposibilă viața fără ficat), iar dispozitivele vor avea caracteristici umanoide, autonomie și independență, va conduce cel care poate trăi fără celălalt. Adică dispozitivul.
Așa că, dragi prieteni, nu uitați să verificați cât mai des telefonul. De fiecare dată când faceți asta, îi dați putere. Producătorul vă înregistrează acțiunea, mai pune o liniuță în graficul personalității voastre, pregătește următorul produs. Din ce în ce mai scump, din ce în ce mai sofisticat. Merită. Pentru că are atenția voastră. Numai că dispozitivul va fi independent. Iar cel care-l folosește, dependent.