Predare la Nisa (retrospectivă)

După ce am enunțat Teoria mea, că vom abandona alfabetul scris și vom comunica prin imagini, am fost invitat să predau în Franța. Mai întâi am fost invitat să susțin un singur curs, la Master 2 DISTIC, Master de Cercetare, la Universitatea Sophia-Antipolis, din Nisa.

Apoi, pentru că am primit cele mai bune evaluări din partea studenților (cel mai înalt calificativ, ceea ce este foarte rar din partea studenților francezi, care sunt foarte exigenți), am fost invitat să susțin din ce în ce mai multe cursuri. De la an, la an, pentru că după fiecare nou curs primeam cele mai bune evaluări. Așa încât am ajuns să susțin cursuri (care au devenit ale mele) de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, MASTER 2 DISTIC și MASTER 2 EMIC. Iar în invitațiile trimise în fiecare an de Universitatea Sophia Antipolis au început să fie menționate evaluările excelente primite din partea studenților “ses cours ont donne toute satisfaction aux etudiants en L3, M1, M2 DISTIC et M2 EMIC”.

Una dintre cele mai mari satisfacții profesionale: studenților de la Master 1 INFOCOM le-a plăcut atât de mult cursul  cu mine, încât au făcut o cerere semnată de 60 de persoane, în care au cerut să revin și să susțin un nou curs cu ei și în semestrul doi (după cursul susținut în semestrul întâi):

Așa că am revenit, m-au așteptat și primit cu entuziasm, iar momentele frumoase vor rămâne mereu în memoria mea: cursurile începeau la ora 8 dimineața și se terminau la ora 17 dar, cu toate acestea, nimeni nu părăsea sala, deși nu puneam absențe. Rămâneau toți alături de mine și lucram împreună într-o atmosferă incredibil de frumoasă, cu pasiune și cu drag de cunoaștere. A fost foarte fain și impresionant.  Cuvintele lor scrise și în evaluări, mi-au rămas în suflet. Nu le voi uita niciodată: “C’etait simplement un moment magique et inoubliable avec vous, merci pour tout”

Un alt curs pe care l-am susținut cu drag este cel de Numerique et Ecriture, la anul III Licență, Departamentul Informație-Comunicare, Universitatea Sophia-Antipolis, din Nisa. La acest curs am anunțat în premieră, acum 4 ani, că vom comunica prin intermediul a ceea ce atunci numeam videostorytelling (story-ul video) și invitam studenții să facă ceea ce acum numim Instastory-uri, Snapchat stories și Facebook stories. Mi-au scris anul trecut: ”Domnule, ați avut dreptate cînd ați spus că vom comunica prin story-uri video. Vă mulțumim!” La fiecare curs le-am prezentat cele mai noi Teorii și cercetări de graniță, care îmi aparțin – în 2013 le-am prezentat cercetarea mea în care anunțam, în premieră, că vor apărea știrile false (fake news), în domeniile social, politic economic. Părea un lucru de neconceput atunci. Acum este trendy să vorbești despre fake news.  Eu am fost mereu cu un pas înaintea trendului 🙂

Și așa cum obișnuiesc, la finalul primului curs (la toate materiile) în care îmi expun, în rezumat, Teoriile, invit studenții să exprime, printr-un gest, opinia despre ceea ce am predat. Iată reacțiile lor 🙂 M-am bucurat să primesc astfel de feed-back în fiecare an.

 

Această poză a fost pusă în cover-ul grupului de Facebook al anului;

Cursurile au fost mereu interactive, cu implicarea studenților în exerciții. Aici, finalul exercițiului de identificare al cuvintelor care fac buzz

Aici, ultimul curs. Printre ei, cu drag 🙂

Dar cursul meu favorit rămâne cel de Comunicare Culturală în Rețelele Sociale, pe care îl susțin, de 4 ani,  la Master 2 EMIC: (Événementiel, Médiation et Ingénierie de la Culture : Muséologie, Arts Actuels et Patrimoine). Este un Master de Comunicare Culturală, în care studenții învață să promoveze evenimente culturale (e păcat că în România nu există așa ceva), ceea ce îmi oferă prilejul abordării Comunicării în Rețelele Sociale dintr-o perspectivă despre care se vorbește foarte puțin: a promovării informațiilor culturale. Iar ei sunt cei mai entuziaști studenți ai cursului meu. Iată-le reacțiile după primul curs (mă bucură și mă onorează cu atât mai mult cu cât studenții de la Master2 EMIC trec printr-un examen extrem de dificil de selecție, întrucăt vor fi, după absolvire, promotorii culturii franceze (aici EMIC 2016):

Aici, EMIC 2017:

Este un curs pe care îl susțin la cele mai înalte standarde academice, cu cel mai mult drag. iar reacțiile lor extraordinare sunt cea mai bună recompensă. Nu există recompensă mai mare. 🙂 

Finalul cursului, 2016

Finalul cursului, 2017:

Un alt Master unde mi-am prezentat în premieră Teoriile Social Media este Master 2 DISTIC (Master de Cercetare). Aici studenții sunt extrem de interesați de metode de cercetare și de Teorii de graniță ale domeniului. Multe dintre Teoriile mele au ajuns mai întâi la ei, viitorii cercetători Social Media 🙂

Și în final, dragii mei studenți din anul II, pe care îi învăț în fiecare an Personal Branding Online. Opinia lor după prima întâlnire 🙂

Și închei cu un nou curs, care mi-a fost propus pentru prima oară în 2017: Psihosociologia Organizațiilor, la anul I Licență. A fost o provocare pentru mine, întrucât nu este exact pe domeniul meu. Dar așa cum primesc fiecare provocare, am muncit mult pentru acest curs, iar rezultatul a fost: “On l’a adore”. Evaluare maximă. Au fost momente extraordinare cu studenții anului întâi, cu întâlniri de la care nu mai voia nimeni să plece, mai ales la ultimele două cursuri, cu telefoane atât de faine primite în România….Mă așteaptă să ne revedem în anul III, la cursul Numerique et Ecriture.

Urmare a bunelor rezultate obținute la Nisa, am fost invitat să predau la Montbelliard, la un Master clasa A+, unde studenții lucrează în 3 D și în aplicații pe telefon (există numai două astfel de Mastere în Franța)

Retrospectiva anului 2017 la Universitatea din Nisa și la Universitatea din Montbelliard. 

Retrospectiva anului 2018 la Universitatea din Nisa

 

3 Replies to “Predare la Nisa (retrospectivă)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *