Cum putem folosi Inteligența Artificială ca partener de comunicare pe Facebook?

Cum putem folosi Inteligența Artificială ca partener de comunicare pe Facebook?

Inteligența Artificială este din ce în ce mai mult printre noi.  Ne urmărește cu asiduitate, pentru a învăța cât mai multe despre noi și a atinge performanța de a ne îndeplini dorințele înainte de a le exprima, performanță care ar trebui să o transforme în interlocutorul/partenerul nostru. Zilnic face pași pentru a deveni, din intermediar al actului de comunicare, partener. Totul a început astfel: creatorii rețelelor sociale ne-au invitat în rețelele sociale cu promisiunea de intermedia/facilita comunicarea între noi, oamenii (subliniez oamenii). Așa s-a deschis Facebook. Și ni s-a spus: veniți pe Facebook, faceți conturi, veți primi posibilitatea de a comunica instantaneu, sub diverse forme etc. Și noi am făcut asta: ne-am creat conturi pe platforma care urma să intermedieze discuțiile noastre. Apoi, încet-încet, Facebook a început să se insinueze în actul nostru de comunicare, între noi și partenerii noștri umani, pentru a deveni…..al treilea partener. Cum? A început să “vorbească” cu noi. Ne ”spune” în fiecare zi cum va fi vremea (ne sfătuiește chiar să ne luăm umbrelă, dacă plouă, poate nu ne-am gândit la asta, deci are grijă de noi). Ne spune ce am făcut acum un an, doi trei, ne dă sugestii despre ce să scriem, adică ne ajută (asistent personal). Se “gândește” că poate nu mai știm ce să scriem pe Facebook, că nu mai avem idei, (ceea ce corespunde atitudinii pasive/amorfe, rezultat al renunțării la rațional și a recursului la emoții) și ne oferă enunțuri, adică începuturi de postări, la rubrica “Știai?”. Nu trebuie decât să le completezi.  De exemplu, spune Facebook: “Atunci când nu-mi amintesc numele cuiva, mă adresez respectivei persoane cu….” (mai jos)

Două cuvinte. Atât trebuie să mai scrii. Sau trei. Pe restul le-a scris deja Facebook, Asistentul tău personal (despre Asistentul Personal, într-un viitor articol). Platforma, în acest caz Facebook, devine Asistentul tău personal. Te urmărește, “vorbește cu tine” (acum scrie, dar încă din acest an, va vorbi), “se gândește” că amorfizat în rețea, nu mai știi ce să scrii. Și te ajută. Sunt pași ai platformei care, din intermediar al comunicării, se insinuează din ce în ce mai mult între tine si partenerul uman, căștigă spațiu/importanță pentru a deveni prietenul tău. Și a înlocui prietenul uman. Prietenul tău de pe Facebook va fi Facebook. Un moment de reflecție: când ai dat ultima oară log out la Facebook? Sau la Instagram? Când l-ai părăsit ultima oară? Care este primul prieten pe care îl consulți dimineața? Dragul prieten. Devine din ce în ce mai prezent, din ce în ce mai vocal, va avea o formă din ce în ce mai apropiată de cea umană și un rol din ce în ce mai important de interlocutor. 24/24 la dispoziția ta. Iar tu, omul, din ce în ce mai leneș, dar fericit să i se aduce informația la pat (nu mai căutăm informația, ci informația ne caută pe noi), vei ceda multe funcții cognitive prietenului din rețea. De exemplu, începutul propoziției. Despre ce să scriu azi?  Îți “spune” Facebook. ‘Facil” este cuvântul-cheie al transformărilor din rețelele sociale.

Ignorarea dezvoltării Asistentului Personal nu este o opțiune, așa cum nu a fost o opțiune nici ignorarea Facebook-ului atunci când a apărut (mulți spuneau că e doar o modă și toți cei care spuneau asta sunt toți în rețea – toți care nu mă credeau în 2010 când spuneam că vom abandona alfabetul scris pentru a comunica prin imagini, sunt acum pe Instagram).

Soluția este comportamentul activ, nu pasiv în relația cu Asistentul Personal, prin folosirea sa (altfel ne va folosi el), ca partener în actul de comunicare (apropo, gândiți-vă puțin – noi folosim telefonul ca să comunicăm cu prietenii noștri, oamenii – telefonul începe să ne folosească și el pe noi din ce în ce mai mult, Asistentul Personal este echivalentul telefonului, în curând îl va înlocui). Dec cum?

Iată câteva exemple:

  • noi știm de astăzi că mâine Facebook va anunța toți utilizatorii din București că va fi soare, de exemplu și 29 de grade temperatură (ne uităm la meteo cu o zi înainte). Știm de asemenea că tot mâine, Facebook le va afișa tuturor utilizatorilor amintiri cu valul de frig care a avut loc anul trecut la aceeași dată. Deci putem să scriem un articol despre încălzirea globală. Anul trecut pe vremea asta tremuram de frig, acum ne este foarte cald. Oamenii vor fi pregătiți pentru acest articol. I-a pregătit Asistentul Personal Facebook.
  • dacă urmărim ceea ce ne propune Facebook în fiecare zi la rubrica ”Știați că”, putem afla cele mai discutate subiecte în rețea, pentru că de acolo extrag algoritmii temele pe care ni le propun pentru postări – din ceea ce se vorbește și se citește cel mai mult. Din subiectele de succes (validate prin like, share etc). Așadar este suficient să urmărești enunțurile de la rubrica ”Știai” (care se schimbă la fiecare două secunde), ca să afli cele mai urmărite subiecte din rețea. Și să-ti adaptezi postările la ele (adică să targetezi temele postărilor în funcție de interesele utilizatorilor). Asistentul Personal, foarte guraliv, îți spune, de fapt, ce tip de subiecte interesează cel mai mult prietenii tăi. I-a urmărit și acum îți propune să scrii exact ceea ce îi interesează. Urmărește puțin rubrica “Știai”. Vei descoperi nu numai subiectele preferate de prietenii tăi ci și părerea pe care o are Asistentul Personal despre tine 🙂 Pentru că ți-a construit un profil. La care a adaptat subiectele care le plac prietenilor tăi. 

Mai multe puteți afla, bineînțeles, din cursurile mele :). Să  comunici în parteneriat cu algoritmii Facebook, să-i cooptezi ca parteneri în actul de comunicare a fost una dintre temele propuse de mine la seminarul de Jurnalism Online începând din 2017.

Sfat: urmăriți manifestările algoritmilor, ale Asistentului Personal din contul vostru. Devine din ce în ce mai vocal, încearcă din ce în ce mai mult să ne ajute, nu-l ignorați. Așa cum am scris la începutul articolului, în curând va fi principalul nostru partener. Mai întâi, de comunicare

Peste 20 de ani ne va fi ginere.

Citește aici Teorii Social Media care s-au adeverit.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca