Menu Close

Ce este Inteligența Artificială (1). Despre fuziunea om-computer

Care este diferența între Inteligența Artificială și alte tipuri de Inteligență cu care erau dotați până acum roboți, softuri etc?

Simplu. Inteligența Artificială are capacitatea de a învăța singură. Sunt mai multe moduri în care învață: învățare non-supervizată (în care învață prin experiențe proprii, iar aici pot apărea surprize – citiți mai multe aici), învățarea prin recompense etc. Învață extrem de rapid. Așa s-a ajuns ca un soft dotat cu Inteligență Artificială să învețe absolut toate schemele de șah performate până acum și să depășească omul în doar 4 ore. Pentru că Inteligența Artificială învață altfel. Pe baza unei scheme proprii, mult mai eficiente. Iar această învățare se transmite de la “părinți”, la “copii”. Google a creat, încă de acum un an, Inteligența Artificială care dă naștere Inteligenței Artificiale (acum o perfecționează). Iar “copiii” își depășesc ”părinții”, pentru că știu deja CUM. Știu deja cum să învețe. Schema de învățare se transmite genetic. Ei nu mai învață sâ învețe, știu deja asta să facă și pornesc direct la lucru într-un mod foarte eficient și rapid. Care este scopul aceste învățări? Să ne fie nouă de folos. Mai exact, să ne îndeplinească dorințele înainte de a le exprima (citiți ce scriam în 2015 despre Web 3.0 în primul Manual de Jurnalism Online). Acum, când tastăm pe Google cuvântul Paris, platforma încearcă să vină în întâmpinarea dorințelor noastre înainte de a le exprima prin faptul că afișează în partea dreaptă, pe lângă obișnuitele linkuri la site-uri, starea vremii din Paris, numărul de locuitori ai capitalei Franței etc. Se “gândește” că aceste informații ne-ar putea interesa. Numai că noi am tastat, poate,  Paris – eroul din Troia sau Paris Hilton. Ca să vină în întâmpinarea exactă a dorințelor noastre înainte de le exprima, Inteligența Artificială trebuie să ne cunoască foarte bine. Și atunci ne urmărește tot timpul. Pentru a ne învăța. De curând, “cercetătorii de la universităţile Cambridge şi Stanford au dezvoltat un algoritm de calculator care poate determina personalitatea cuiva cu mai mare precizie decât prietenii şi familia acestuia, fără a utiliza nimic altceva decât activitatea pe Facebook a subiectului”.  Este un algoritm dotat cu Inteligența Artificială similar milioanelor de algoritmi care ne urmăresc fiecare pas pe Facebook, 24h/24h,  prin intermediul cookie-urilor implantate în calculatoarele și telefoanele noastre.  Acest nou algoritm te urmărește pentru a te învăța și a te cunoaște în final….mai bine decât soția ta. Pe baza a 300 de like-uri. Citat: “Facebook te cunoaşte mai bine decât soţia ta  […]  Acesta are nevoie de acces la doar 10 Like-uri pentru a fi mai bun la determinarea personalităţii ca un coleg de muncă, 70 de Like-uri pentru „a bate” un coleg de cameră, 150 pentru „a bate” un părinte sau frate şi 300 de Like-uri pentru a întrece un soţ / soţie”.

Inteligența Artificială te urmărește pentru a te învăța, pentru a te cunoaște foarte bine și a-ți putea îndeplini, astfel, dorințele înainte de a le exprima. Ceea ce așteptăm de la soție, prieten….etc. Vor fi depășiți de Inteligența Artificială care, încă din acest an, va lua forma Asistentului Personal, subiect despre care voi scrie în următorul articol – “Ce este Inteligența Artificială (2)”. Până atunci, vă invit să citiți “De ce ne vom căsători cu telefonul mobil partea întăi și partea a doua.

În drumul ei spre a deveni Asistentul nostru Personal perfect (care va fi alături de noi în orice moment, cu condiția să avem Wi-fi – deja Google a lansat în ultimul său telefon Asistentul Autonom, iar Facebook îl va lansa în acest an), Inteligența Artificială caută în permanență modalități pentru a fi cât mai aproape de noi. Fizic. Și a ne capta atenția. Acum trăim în Era Atenției, o perioadă în care fiecare încearcă să capteze atenția utilizatorilor, este o adevărată bătălie în acest scop pentru a câștiga trofeul – mintea noastră, pe care o are la dispoziție învingătorul. În acest context, telefonul este un instrument depășit deja pentru Inteligența Artificială. Telefonul îți captează atenția, dar nu  în totalitate, pentru că te-ar rupe complet de lumea exterioară (deja acest lucru se întâmplă deja – uitați-vă la cei care sunt absorbiți de telefon pe stradă etc, au o atitudine imersivă, care-i rupe de lumea înconjurătoare). Dar trebuie să fie, totuși, atenți, să nu cadă într-un canal deschis. Ca urmare, Inteligența Artificială va dori să fie mult mai aproape de tine, ca să-ți capteze total atenția. Să fie în creierul tău. Peste 10 ani, în Web 5.0, când telefoanele vor dispărea, telefonul va avea forma unui cip implantat în tâmplă, care-ți va oferi instantaneu toate informațiile, chiar înainte de le cere. Cât fac 153 ori 472? Vei afla asta exact în timp ce gândești întrebarea. Elon Musk, prin compania Neuralink, Amazon și Facebook lucrează deja la acest produs (așa cum se află în competiție și în cursa spre Marte). Comunicarea între creier și cipul introdus în tâmplă se va face prin intermediul undelor cerebrale. Vi se pare o idee SF? În aceste zile a fost lansat pe piață, la Association for Computing Machinery’s Intelligent User Interface Conference din Tokyo, primul dispozitiv care transformă gândurile în cuvinte. Eu acum când scriu, traduc foarte repede ceea ce gândesc în format text. Transcriu gândurile în cuvinte, este un procedeu lingvistic. Apoi le tastez. Tastez repede 🙂 Dar voi veți citi acest text peste aproximativ 30 de minute din momentul în care l-am gândit. Dispozitivul numit AlterEgo citește și transcrie în cuvinte, instantaneu, gândurile tale atunci când le “spui cu voce tare” în minte, mai exact, după cum spun creatorii săi, dispozitivul îți aude vocea interioară. Ceea ce îi permite, nu numai să traducă și să publice instantaneu gândurile tale pe contul de Facebook, de exemplu, ci să le și transmită altor dispozitive. De exemplu, vei intra în apartament și vei gândi: ”ce frig e”. Dispozitivul va auzi ceea ce ai gândit și îi va cere centralei termice să pornească. Aceste lucruri ni se par SF, dar în Statele Unite deja s-au cumpărat obiecte inteligente în valoare de 44 miliarde de dolari, iar Congresul American a votat o lege care protejează discuțiile între obiecte. Ca să nu intercepteze un hacker ce vorbesc despre tine canapeaua și televizorul. Poate sunt informații personale, nu ai vrea să le afle oricine 🙂

Deci AlterEgo care a apărut acum, în aprilie 2018, arată ca un handsfree (foto) și transcrie în cuvinte gândurile verbalizate intern, prin intermediul a 4 electrozi din spatele dispozitivului de plastic, atașați în piele, care preiau semnalele musculare interne activate atunci când cineva ”vorbește în gând”. După cum spune creatorul său, Arnav Kapur, cercetător la MIT’s Media Lab, când cineva gândește, Inteligența Artificială din dispozitiv găsește asemănări între respectivele semnale și anumite cuvinte, deci traduce semnalele în cuvintele care se potrivesc și le downloadează într-un calculator. Computerul trimite apoi cuvintele respective înapoi utilizatorului, prin intermediul aceluiasi dispozitiv, iar el le aude în timp ce urmărește ceea ce se întâmplă în jurul său, prin intermediul urechii rămase libere. AlterEgo este un interlocutor pe care numai utilizatorul dispozitivului îl poate auzi 🙂 ’’Nu ar fi extraordinar sa comunici prin intermediul vocii interioare intr-un mediu care nu ar permite altfel de comunicare?” se întreabă Thad Starner,  Computing Professor la Georgia Tech. “Imaginati-va situatii in care sunteti intr-un mediu cu mult zgomot, cum ar fi pe puntea unui portavion sau pe o platforma petroliera sau intr-o tipografie. Poți comunica cu ceilalti pur si simplu prin ceea ce gandesti in mintea ta cu voce tare ?” Deja AlterEgo poate fi folosit pentru selectarea conținutului, recunoașterea numerelor de telefon, jocul de sah. În viitorul apropiat, va interacționa cu alți asistenți personali dotați cu Inteligență Artificială, cum sunt Alexa, Google Assistent, Siri,  într-un mod intim, silențios, fără a fi observat de restul lumii.

De ce am ales să scriu despre acest subiect în primul articol dedicat Inteligenței Artificiale? Pentru că acesta este drumul spre care vom merge. Repede. Dependența față de telefon determină producătorii să-l transforme într-un dispozitiiv din ce în ce mai aproape de noi, fizic, pentru a ne permite să-l urmărim tot timpul, mai exact, în timp ce desfășurăm activitățile noastre zilnice. Să nu mai ieșim niciodată de pe Facebook (Instagram etc). Pentru asta, Facebook (Instagram etc) trebuie să nu ne incomodeze în mișcări, cum face acum telefonul, să ne ia toată atenția, dar să ne permită, în același timp, să observăm realitatea din jur și să ne fie foarte de folos, pentru că altfel nu l-am dori, totuși, atât de aproape și permanent cu noi. Iar Inteligența Artificială este cheia: învață mereu despre noi și ne oferă totul într-un mod care ne face viața mai ușoară. Înlocuiește traducerea gândurilor în cuvinte, pentru că le aude și le traduce singură. Învață cum gândim și, în acest fel, rata de succes a traducerii este incredibil de mare: Alter Ego traduce cu o acuratețe de 92% mesajele gândite. Este sub procentul de 95% atins de Google’s voice transcription service prin intermediul unui microfon tradițional, dar sistemul se va imbunătăți în scurt timp. Vi se pare un scenariu depărtat în timp? Eu am început să predau cursul de Social Media la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în 2009-2010. Și am scris această carte în 2011:

Le spuneam atunci studenților că în foarte scurt timp vom fi toți pe Facebook. Nimeni nu credea asta și nimeni nu voia să intre pe Facebook. Spuneau că nu vor să intre în rețea întrucât consumă prea mult timp. Corect, nu? 🙂 Iar eu spuneam ca vom intra pe Facebook de pe telefoanele mobile și în acest fel vom da mai mult timp rețelei, mai ușor (atunci se intra pe Facebook de pe calculatorul fi de acasă- mai aveți așa ceva?). Acum intrați în rețea de pe telefon. Iar cursurile le începeam cu aceste cuvinte: Revoluția Social Media. Ne va cuprinde pe toți, spuneam, vom fi toți  în rețea. Acum vă spun așa (și nu doar eu): Inteligența Artificială este noua Revoluție. Ne va cuprinde pe toți, vom fi toți legați de dispozitive dotate cu Inteligență Artificială. Nu vom mai putea trăi fără ea. Deci urmăriți cu atenție această serie de articole, pentru că, într-un timp mai scurt decât cel necesar pentru a le scrie, veți fi dependenți de Inteligența artificială. Așa cum acum sunteți (și suntem) dependenți de Instagram, Facebook etc. Acum 15 ani, telefonul era un dispozitiv fix care nu dădea dependență (era chiar enervant când suna). Acum nu se poate trăi fără el. Peste 10 ani nu veți mai putea trăi fără Inteligența Artificială. Dintr-un simplu motiv: cuvântul de trecere de la un web la altul este “facil”. Ne va face viața din ce în ce mai ușoară. Iar între calea grea și cea ușoară, oamenii o aleg mereu pe a doua. Deși Mașina știe cum să ne ia (știe slăbiciunile umane). 🙂

Pe curând, la Inteligența Artificială, episodul 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Comments

  1. Prcsina

    Foarte interesant, logic, previzibil, însă dramatic.
    Întradevăr, omul modern este complet diferit. Aceasta este frecvența care ne propulsează în viitor.
    Incă o dată, impresionant!

  2. Mihaela Teodoru

    Se spune ca “cel rau” nu ne cunoaste gandurile si astfel ne putem apara. Iata acesta este un mod diabolic de a ne cunoaste gandurile… pana la urma orice tehnologie noua poate fi folosita spre bine sau rau in functie de discernamantul celui care o foloseste…

  3. Pingback:Ce ne arată porcii-cipați ai lui Elon Musk ⋆ Horea Mihai Bădău

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support