#deletefacebook, un fenomen care a ocolit România

#deletefacebook, un fenomen care a ocolit România

După ce Cambridge Analytica a colectat date de la 50 de milioane de utilizatori Facebook, pentru a le folosi în campania electorală a lui Donald Trump, încrederea în Facebook, pe mapamond, este în cădere liberă. A devenit un trend global să renunți la Facebook, ca să-ți protejezi datele personale. Numele acestui trend: #deletefacebook postat pe Twitter sau în alte rețele de cei care își închid conturile de Facebook.

Marile ziare europene, dar și americane, au publicat, aproape zilnic, articole în care și-au sfătuit cititorii să închidă conturile din rețeaua lui Mark Zuckerberg. Ziarul britanic The Guardien, de exemplu, a publicat o serie amplă de articole care te sfătuiesc cum să închizi contul și să duci viața ’’după Facebook. Cum să duci o viață “zuck-free”.

Ziarul The Telegraph a publicat, de asemenea, un articol cu titlul : Cum să-ți ștergi definitiv contul de Facebook. Curentul #deletefacebook a primit o gură de oxigen după declarația unuia dintre co-fondatorii Watsapp : Este timpul să-ți închizi contul de Facebook.  Declarația omului care a primit 19 miliarde de dolari de la Facebook când a vândut Watsapp,  a inflamat trendul #deletefacebook. Influenta publicație americană Mashable a publicat un articol cu titlul : Cum să ștergi permanent Facebook din viața ta. Site-ul digitaltrends, care publică trendurile din online a titrat, de asemenea:  Cum să-ți ștergi contul de Facebook.

#deletefacebook a devenit un trend cool. Din ce în ce mai mulți oameni au început să anunțe că-și aruncă la coș conturile de Facebook. 10.000 in doua zile.

Și Wikileaks a pus o postare pe #deletefacebook:

Întrucât devine din ce în ce mai cool, mulți nu-și închid conturile ca să-și protejeze datele personale, ci ca să se laude cu asta:

Dar numărul lor crește din ce în ce mai mult. Ceea ce a determinat Newseek să se întrebe dacă nu cumva #deletefacebook înseamnă sfârșitul Facebook:  #deletefacebook devine un trend. Este sfârșitul rețelei sociale?

S-a trecut la următorul pas: sfaturile despre cum să scapi de Facebook chiar și după ce ai închis definitiv contul. Mashable scrie: ’’faptul că ai părăsit Facebook-ul nu înseamnă că ești liber. În cei 14 ani de existență, Facebook și-a croit loc în viețile noastre prezente și viitoare și nu pare dispus să renunțe la ele”. Citiți aici. 

BBC a inventariat ironic, pe Twitter, lucrurile pe care le pierzi după ce ai închis contul de Facebook:

Curentul #deletefacebook a ocolit România. Dar a ajuns în Republica Moldova. Publicațiile online moldovenești te învață cum să-ți salvezi fotografiile, clipurile, mesajele din cont și să-l închizi. 

La noi, românii, #deletefacebook nu a avut niciun ecou.

De ce oare?

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca