Menu Close

#deletefacebook, un fenomen care a ocolit România

După ce Cambridge Analytica a colectat date de la 50 de milioane de utilizatori Facebook, pentru a le folosi în campania electorală a lui Donald Trump, încrederea în Facebook, pe mapamond, este în cădere liberă. A devenit un trend global să renunți la Facebook, ca să-ți protejezi datele personale. Numele acestui trend: #deletefacebook postat pe Twitter sau în alte rețele de cei care își închid conturile de Facebook.

Marile ziare europene, dar și americane, au publicat, aproape zilnic, articole în care și-au sfătuit cititorii să închidă conturile din rețeaua lui Mark Zuckerberg. Ziarul britanic The Guardien, de exemplu, a publicat o serie amplă de articole care te sfătuiesc cum să închizi contul și să duci viața ’’după Facebook. Cum să duci o viață “zuck-free”.

Ziarul The Telegraph a publicat, de asemenea, un articol cu titlul : Cum să-ți ștergi definitiv contul de Facebook. Curentul #deletefacebook a primit o gură de oxigen după declarația unuia dintre co-fondatorii Watsapp : Este timpul să-ți închizi contul de Facebook.  Declarația omului care a primit 19 miliarde de dolari de la Facebook când a vândut Watsapp,  a inflamat trendul #deletefacebook. Influenta publicație americană Mashable a publicat un articol cu titlul : Cum să ștergi permanent Facebook din viața ta. Site-ul digitaltrends, care publică trendurile din online a titrat, de asemenea:  Cum să-ți ștergi contul de Facebook.

#deletefacebook a devenit un trend cool. Din ce în ce mai mulți oameni au început să anunțe că-și aruncă la coș conturile de Facebook. 10.000 in doua zile.

Și Wikileaks a pus o postare pe #deletefacebook:

Întrucât devine din ce în ce mai cool, mulți nu-și închid conturile ca să-și protejeze datele personale, ci ca să se laude cu asta:

Dar numărul lor crește din ce în ce mai mult. Ceea ce a determinat Newseek să se întrebe dacă nu cumva #deletefacebook înseamnă sfârșitul Facebook:  #deletefacebook devine un trend. Este sfârșitul rețelei sociale?

S-a trecut la următorul pas: sfaturile despre cum să scapi de Facebook chiar și după ce ai închis definitiv contul. Mashable scrie: ’’faptul că ai părăsit Facebook-ul nu înseamnă că ești liber. În cei 14 ani de existență, Facebook și-a croit loc în viețile noastre prezente și viitoare și nu pare dispus să renunțe la ele”. Citiți aici. 

BBC a inventariat ironic, pe Twitter, lucrurile pe care le pierzi după ce ai închis contul de Facebook:

Curentul #deletefacebook a ocolit România. Dar a ajuns în Republica Moldova. Publicațiile online moldovenești te învață cum să-ți salvezi fotografiile, clipurile, mesajele din cont și să-l închizi. 

La noi, românii, #deletefacebook nu a avut niciun ecou.

De ce oare?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support