După ce Cambridge Analytica a colectat date de la 50 de milioane de utilizatori Facebook, pentru a le folosi în campania electorală a lui Donald Trump, încrederea în Facebook, pe mapamond, este în cădere liberă. A devenit un trend global să renunți la Facebook, ca să-ți protejezi datele personale. Numele acestui trend: #deletefacebook postat pe Twitter sau în alte rețele de cei care își închid conturile de Facebook.
Marile ziare europene, dar și americane, au publicat, aproape zilnic, articole în care și-au sfătuit cititorii să închidă conturile din rețeaua lui Mark Zuckerberg. Ziarul britanic The Guardien, de exemplu, a publicat o serie amplă de articole care te sfătuiesc cum să închizi contul și să duci viața ’’după Facebook. Cum să duci o viață “zuck-free”.
Ziarul The Telegraph a publicat, de asemenea, un articol cu titlul : Cum să-ți ștergi definitiv contul de Facebook. Curentul #deletefacebook a primit o gură de oxigen după declarația unuia dintre co-fondatorii Watsapp : Este timpul să-ți închizi contul de Facebook. Declarația omului care a primit 19 miliarde de dolari de la Facebook când a vândut Watsapp, a inflamat trendul #deletefacebook. Influenta publicație americană Mashable a publicat un articol cu titlul : Cum să ștergi permanent Facebook din viața ta. Site-ul digitaltrends, care publică trendurile din online a titrat, de asemenea: Cum să-ți ștergi contul de Facebook.
#deletefacebook a devenit un trend cool. Din ce în ce mai mulți oameni au început să anunțe că-și aruncă la coș conturile de Facebook. 10.000 in doua zile.
Și Wikileaks a pus o postare pe #deletefacebook:
Întrucât devine din ce în ce mai cool, mulți nu-și închid conturile ca să-și protejeze datele personale, ci ca să se laude cu asta:
Dar numărul lor crește din ce în ce mai mult. Ceea ce a determinat Newseek să se întrebe dacă nu cumva #deletefacebook înseamnă sfârșitul Facebook: #deletefacebook devine un trend. Este sfârșitul rețelei sociale?
S-a trecut la următorul pas: sfaturile despre cum să scapi de Facebook chiar și după ce ai închis definitiv contul. Mashable scrie: ’’faptul că ai părăsit Facebook-ul nu înseamnă că ești liber. În cei 14 ani de existență, Facebook și-a croit loc în viețile noastre prezente și viitoare și nu pare dispus să renunțe la ele”. Citiți aici.
BBC a inventariat ironic, pe Twitter, lucrurile pe care le pierzi după ce ai închis contul de Facebook:
Curentul #deletefacebook a ocolit România. Dar a ajuns în Republica Moldova. Publicațiile online moldovenești te învață cum să-ți salvezi fotografiile, clipurile, mesajele din cont și să-l închizi.
La noi, românii, #deletefacebook nu a avut niciun ecou.
De ce oare?