Menu Close

Despre tăria blândeții

Oamenii cei mai tari sunt blânzi. Se tot spune că oamenii cei mai tari sunt cei duri, agresivi, puternici. Asta înseamnă să fii puternic. Să nu ierți, să mergi înainte, să nu privești înapoi, să lupți, să răspunzi la mânie, cu mânie.

Fals.

Marea putere este de a fi blând. E greu să fii blând. Când celălalt e mânios, dur, îți face o nedreptate. Îți vine să te lupți cu el, să demonstrezi, să învingi.

Pe tine trebuie să te învingi.

De aceea este cel mai greu să fii blând. Să reziști. Să iei râul învolburat care urcă în tine și să-l faci ceai de tei.

Întoarce și celălalt obraz. Cum așa? Pe mine nu mă lovește nimeni fără să reacționez. Ce simplu, nu? Greu este: oprește, lasă să treacă, respiră, iartă. Ce greu este. Greu. De aceea lumea e rea. Pentru că e simplu. Iar rezultatul este, bineînțeles, mereu negativ. Chiar dacă pe moment lucrurile par rezolvate și victoria asigurată. Sentimentele negative se cuibăresc undeva și așteaptă momentul potrivit ca să iasă la iveală. Memoria răului. Nu uităm răul.

Pentru că nu am pus blândețe. Eu pun blândețe. Ești mirific, răule. Eu pun blândețe. Deci asta o să țin minte. Tu o să fii fericit că ai câștigat, dar știi ceva? Răul făcut nu va aduce niciodată fericire. Te va turmenta, la un moment-dat, chinuit în memorie. Nu azi, nu mâine. Dar viața nu se termină nici azi, nici mâine. Momentele noastre nu sunt asemenea unui fel de mâncare. Îl hăpăim repede și zicem: ce bine am mâncat! Am învins! Ce bun a fost gustul. Dar apoi vine o altă zi, o altă mâncare, o altă zi, o altă zi. Nu e ultima mâncare, nici azi, nici mâine.

Nu e ultima zi, nici azi, nici mâine. Dar ceea ce mănânci spune multe despre calitatea vieții tale. Trăiește sănătos. Pune blândețe. Va fi o părticică de pozitiv într-o mare de negativ. Va fi o gură de oxigen, o poartă de lumină pentru alții. Un bine pe care ți-l faci ție. Și celuilalt.

Care va spune: uite, de un an de zile, eu îi fac mereu rău, iar el e mereu blând. Se va da înapoi. Ce e asta?

Asta e putere. Răul ostenește, ostoiește, înmoaie, slăbește.

Binele vindecă.

Fii blând.

1 Comment

  1. Mihaela Teodoru

    Da, asa e cel mai bine, dar cu cat esti mai bland incercarile sunt din ce in ce mai subtile si mai greu de trecut… dar chiar daca am cazut, important este sa ne ridicam spun sfintii parinti…. da, sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa putem ramane blanzi… pana la urma este un Dar de la Dumnezeu… la not este doar vointa de a face lucrul bun …. ale Tale dintru ale Tale…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support