Despre tăria blândeții

Oamenii cei mai tari sunt blânzi. Se tot spune că oamenii cei mai tari sunt cei duri, agresivi, puternici. Asta înseamnă să fii puternic. Să nu ierți, să mergi înainte, să nu privești înapoi, să lupți, să răspunzi la mânie, cu mânie.

Fals.

Marea putere este de a fi blând. E greu să fii blând. Când celălalt e mânios, dur, îți face o nedreptate. Îți vine să te lupți cu el, să demonstrezi, să învingi.

Pe tine trebuie să te învingi.

De aceea este cel mai greu să fii blând. Să reziști. Să iei râul învolburat care urcă în tine și să-l faci ceai de tei.

Întoarce și celălalt obraz. Cum așa? Pe mine nu mă lovește nimeni fără să reacționez. Ce simplu, nu? Greu este: oprește, lasă să treacă, respiră, iartă. Ce greu este. Greu. De aceea lumea e rea. Pentru că e simplu. Iar rezultatul este, bineînțeles, mereu negativ. Chiar dacă pe moment lucrurile par rezolvate și victoria asigurată. Sentimentele negative se cuibăresc undeva și așteaptă momentul potrivit ca să iasă la iveală. Memoria răului. Nu uităm răul.

Pentru că nu am pus blândețe. Eu pun blândețe. Ești mirific, răule. Eu pun blândețe. Deci asta o să țin minte. Tu o să fii fericit că ai câștigat, dar știi ceva? Răul făcut nu va aduce niciodată fericire. Te va turmenta, la un moment-dat, chinuit în memorie. Nu azi, nu mâine. Dar viața nu se termină nici azi, nici mâine. Momentele noastre nu sunt asemenea unui fel de mâncare. Îl hăpăim repede și zicem: ce bine am mâncat! Am învins! Ce bun a fost gustul. Dar apoi vine o altă zi, o altă mâncare, o altă zi, o altă zi. Nu e ultima mâncare, nici azi, nici mâine.

Nu e ultima zi, nici azi, nici mâine. Dar ceea ce mănânci spune multe despre calitatea vieții tale. Trăiește sănătos. Pune blândețe. Va fi o părticică de pozitiv într-o mare de negativ. Va fi o gură de oxigen, o poartă de lumină pentru alții. Un bine pe care ți-l faci ție. Și celuilalt.

Care va spune: uite, de un an de zile, eu îi fac mereu rău, iar el e mereu blând. Se va da înapoi. Ce e asta?

Asta e putere. Răul ostenește, ostoiește, înmoaie, slăbește.

Binele vindecă.

Fii blând.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca