A murit Andrei Gheorghe. Semnificația bocetelor

Da, a murit. Odihnească-se in pace. A fost un om cu bune și cu rele. Acum nu mai e. Să se odihnească în pace. Iar noi să păstrăm un moment de tăcere. Ca semn de respect față de moartea lui.

Sau să transformăm, a câta oară, Facebook-ul într-un imens cimitir populat de bocitoare extrem de vocale. Începe din nou competiția între cei care ridică în slăvi mortul. Dacă s-ar întâmpla asta într-un cimitir, ar fi o gălăgie atât de mare, că nici nu ar mai părea înmormântare, ci onomastică.

Mărețul, minunatul. A făcut, a dres. A trecut pe lângă mine și i-am atins hainele. Deci m-am contaminat cu măreția lui și acum îmi arăt palmele și strig: l-am atins, l-am atins! Și plâng: a murit, a murit! Ca și cum aș fi pierdut pe cineva drag. Dacă era atât de drag și de important pentru tine –  îl vizitai, te interesai ce mai face, deci nu treceau 12 ore până la descoperirea trupului neînsuflețit. 12 ore până la descoperirea corpului arată singurătate. Arată uitare. Deci toți cei care zbiară acum străfulgerați automat de iubire, sunt exact precum câinii care latră din spatele gardului. Vitejilor, v-a păsat până acum de Andrei Gheorghe? Starea sa s-a degradat accelerat în ultimul an. V-a păsat în ultimele 12 luni de el?

Ați bocit până v-ați scos plămânii când a murit Regele. Înainte să moară, v-a păsat de el?

Stela Popescu a urcat pe scenă cu simptome clare de atac cerebral. A fost filmată. Și trimisă acasă, să moară. Apoi Facebook-ul s-a cutremurat de plâns.

De oameni care își arată palmele și spun: l-am atins, l-am atins!!! Sunt și eu măreț ca el, acum că a murit. Oamenii în suferință, boală sau mizerie nu au măreție. Pentru ei nu vei vedea plânsete pe Facebook. Bocitoarele se activează numai după ce respectiva persoană moare. De ce? Pentru că moartea aduce, în România, măreție. Transformă oamenii în sfinți. Și pentru că din acel moment nu mai poți face nimic. Nu mai trebuie să faci nimic. Deci poți să urli de durere, nu-ți va cere nimeni să faci niciun gest față de persoana pe care o căinezi, nu-ți va cere nimeni să acționezi. Bocești liniștit, nu va avea consecințe. Doar va atrage în jurul tău oamenii atrași de bocet. Care se vor contamina și vor boci la rândul lor.

Mă întreb câți dintre cei care bocesc acum vor merge la mormântul lui Andrei Gheorghe. Nu acum. Peste un an. La Sâmbăta Morților. Oricând. Să pună o floare și să lase un gând bun.

Câți au mai mers la mormântul Regelui Mihai? Nu e în București, nu se organizează excursii. Iar bocitul, în România, este activitate socială.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *