Ce a vrut să ne spună Elon Musk

Ce a vrut să ne spună Elon Musk

Ieri, cunoscutul miliardar ne-a invitat să privim în direct cum ”merge” prin spațiu prima sa mașină Tesla (pentru cei care nu știu a lansat în spațiu cea mai puternică rachetă, cun un unic pasager: mașina sa Tesla, cu un manechin la volan).

Elon Musk's Falcon Heavy rocket launches successfully

If all phases of the SpaceX Falcon Heavy flight are successful, the payload will be despatched into an elliptical orbit around the Sun that reaches out as far as the Planet Mars.http://bbc.in/2Er1KhW (via BBC Science News)

Publicată de BBC News pe Marţi, 6 februarie 2018

Practic, ne-a invitat să ne urcăm în mașină și să călătorim prin spațiu, să admirăm panorama Pământului, în drum spre Marte. Gestul său este foarte simbolic. Elon Musk este fondatorul și patronul companiei Neuralink, care lucrează intens la produsul care ne va conecta creierul direct la calculator/procesor (și Facebook lucrează la un produs asemănător, citiți aici – Web 5.0). Procesorul va fi conectat direct la creier și o mare parte a activitâților zilnice va avea loc exclusiv în interiorul minții. Cum este această călătorie cu mașina, pe care o degustăm acum în condiții destul de precare, proprii Web 2.0. Stăm acasă și călătorim cu o mașină decapotabilă printre planete, alături de un manechin (asistentul personal), prin intermediul vizionării unui live. Dar cea mai mare parte a minții noastre se focusează încă pe realitatea fizică.

În Web 5.0 vom face această călătorie cu mașina direct în creier. Care va fi  potențat de procesor. Gândiți-vă că acum ați urmărit video-ul în direct nu la televizor, care se află departe de noi ci pe telefon, care este un dispozitiv mult mai apropiat fizic. Îl ținem aproape de noi. În curând telefonul va fi cu mult mai aproape, adică în cutia craniană, sub forma unui cip (la care lucrează acum compania Neuralink a lui Elon Musk). Iar aceste imagini în direct vor fi trăite în interiorul minții noastre. O mare parte a activităților zilnice, din realitatea fizică se va muta în viața cerebrală om-computer. Deci vom trăi foarte mare parte din viață în……mintea noastră.

Elon Musk nu ne spune: am făcut o rachetă, vom călători toți în spațiu. Cel puțin pe durata vieții noastre călătoriile în spațiu vor fi foarte scumpe. Dar, în cel mult 10 ani, vom trăi aceste călătorii proiectiv. Așa cum am făcut și acum când ne-am uitat la video-ul cu mașina care caută loc de parcare printre stele. Acesta e visul lui Musk și ni l-a arătat azi: să călătorim oriunde vrem, cu ajutorul tehnologiei la care lucrează, să călătorim unde vrem – în interiorul minții noastre. Poți fii unde vrei, spune Elon Musk și te voi duce acolo. În 3 D, 4 D, nu numai că vom sta în mașină, lângă manechin, dar vom avea senzații tactile. Și alte senzații. Mă întreb cum se va simți vântul solar în decapotabilă 🙂

Elon Musk mai transmite un mesaj. Evoluția tehnologică va avea o traiectorie verticală. Spune el, creatorul mașinilor Tesla. Noi încă mai cumpărăm mașini cu benzină, motorină, credem că vom merge la benzinării toată viața și nu dăm atenție locurilor de parcare pentru alimentarea mașinilor electrice. Deși Franța, Marea Britanie și…..India, au anunțat că din 2030 vor interzice mașinile care funcționează cu motorină și benzină. Va fi permisă numai circulația mașinilor electrice. Evoluția tehnologică va avea o traiectorie verticală. Lucrurile se schimbă într-un ritm mult mai rapid decât cel cu care suntem obișnuiți, ne spune Elon Musk, atunci când trimite o mașină electrică în spațiu. El ne spune: mașina electrică este viitorul. Iar când voi toți veți avea mașini electrice, eu voi avea tehnologia necesară ca să vă trimit în spațiu. Cu mașină cu tot 🙂 Ferryboat spațial. Iar cei care nu vă veți permite încă asta, veți primi totul în creier, la prețuri mici și senzații asemănătoare, tot de la mine. Business integrat. Până atunci cumpărați aruncătoare de flăcări. Am vrut să vă atrag atenția cu ele. ȘI tot ce fac acum este să vă atrag atenția. Urmăriți-vă. În curând voi scoate produse revoluționare pe piață. Și obișnuiți-vă să priviți evoluția tehnologică cu capul pe spate Căci așa va fi.

Cam așa am decriptat mesajul lui Elon Musk.

P.S. Aruncătoarele de flăcări ale lui Elon Musk se vând ca pâine caldă:

Sprijină autorul blogului să scrie mai mult și mai des.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca