8 thoughts on “Întrebare pentru cititorii mei”

 1. Studiu de caz
  http://www.gorj24.com este un site neasumat. Toată activitatea se desfășoară în subteran. Conținut este neasumat, iar unul sau cele doua nume care semnează sunt false. În 90% din ,,materiale,, una se spune în titlu și alta în conținutul materialului. Ne aflam în fata unui fake de la cap la coadă. Mai mult au apărut conturi de Facebook false care distribuie în anumite grupuri și chiar au dobândit calitate de moderatori în unele grupuri. ex Aurel Lesu. Am studiat traiectoria conținutului în mediul online. Materialele false sunt distribuite în anumite grupuri care se adresează minerilor și energeticienilor(13.300) conținutul este manipulator și laudativ în unele cazuri. Cum este posibil în spațiul public cineva să manipuleze într-un mod atât de flagrant și nimeni nu se sesizează. Pe site nu poți identifica nici o persoana fizica sau juridica. Din păcate nu este singurul site fake în Târgu Jiu. Acest fenomen a explodat în 2017. Cel puțin trei astfel de site-uri au apărut în ultimul timp.
  Cum putem vorbi de etică într-un astfel de ecosistem media?
  Cum poate cineva care este afectat de o astfel de știre falsa să se apere? Cui se adresează? Începând cu modelul de afacere( la negru) și continuând cu politica editoriala fake.
  Cei de la gorj24.com încalcă toate principiile din Codul Etic Social Media

  1. Ma gandesc sa fac o pagina de Facebook, unde sa fie semnalate toate incalcarile Codului Etic Social Media. Daca e cont de .com poate fi identificat cel care l-a cumparat. Si hostingul poate oferi informatii. Conturile false ar trebui reclamate la Facebook – eu fac asta. Cred ca un pas inainte ar fi semnalarea unor astfel de incalcari grave ale eticii in online, adica avertizarea cititorilor. Cititori avertizati inseamna cititori mai putin permeabili la manipulare. Ma gandesc din ce in ce mai mult la pagina de Facebook Cod Etic Social Media care ar putea demasca asemenea practici. Cred ca ar fi o idee buna. Ce ziceti?

 2. Românii nu sunt interesați de etică, în primul rând pt.că unei categorii din rândul cetățenilor îi lipsește minima educație… altui segment îi lipsește minima cultură generală (analfabetismul funcțional de care se tot vorbește), altora ne lipsește conștiința civică ș.a.m.d. – motive sunt destule… nu-i mai puțin adevărat că formatorii de opinie din țara noastră nu se ocupă de ”educația” specifică a populației în ceea ce privește înțelegerea corectă a informației care abundă piața…
  Pentru dumneavoastră, am toată aprecierea și considerația, întrucât vă preocupați de-această problemă. Mulțumiri din suflet pt. acest gest, pt.această atitudine!
  Felicitări!

 3. Offff…greu cu etica in tarisoara noastra draga trasa “pas cu pas” intr-un con de umbră de politicienii nostri curupti si in scurf timp in bezna daca nu ne trezim odata si “dam cu ei de pamant”. E laudabila încăpățânarea ta de s reuși in tara si, mai mult, de a încerca sa aduci etica in comunicarea si informarea online…însă înoti împotriva curentului si va fi f greu…..personal cred ti-ar fi mai usor sa generezi schimbarea la nivel de UE si indirect in tara prin transpunerea legislatiei europene (ceva similar cu ce incearca Monica Macovei in zona legislatiei europene anticorupție si pt recuperarea prejudiciilor)…..Etica in online-ul romanesc e f slab reprezentată …e suficient sa te uiti la siteul celei mai luminate televiziuni de stiri si-ti va sari in ochi asemanarea cu siteul clonei sale ce a incercat sa-i fure identitatea si audienta (o asemanare izbitoare intre modul in care prezinta stirile false si manipulatoare si intre advertiserii ce platesc reclame pe cele 2 siteuri, oarecum justificata de lupta pt supraviețuire si de halul in care arata audienta online pe segmentul de stiri…..altfel nu-explic aceasta situatie…..adica din ce alt motiv sa fii rezobabil pe sticla si sa te cobori la un asemenea nivel pe online? …oricum, mult succes!

 4. Romanii nu sint interesati de etica pentru ca sint obositi ca popor si anarhici ca generatie.
  Obositi ca popor pentru ca de o prea lunga perioada de timp nu mai stiu sigur ce e adevarat si ce nu, ce e bine si ce nu. Valorile se inverseaza, pina si gramatica evolueaza spre a legifera greselile din cauza ca s-au generalizat.
  Anarhici ca generatie pentru ca vad ca legile nu se aplica, vad ca se emit legi aberante, se comporta ca niste copii care isi dau seama ca parintii fie sint prea ocupati ca sa ii stapineasca, fie sint un exemplu prost si atunci nu se pot astepta la ceva bun de la ei …
  Etica in online este deja o utopie, avind in vedere ca in viata de zi cu zi ea este din ce in ce mai estompata si mai ignorata.
  Va doresc sa reusiti ceea ce v-ati propus … Pina si simplul cuvint “etica” e o gura de aer proaspat in timpurile astea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *