Am o intrebare pentru voi, cititorii ei. De ce nu sunt interesati românii de etică?De ce nu există preocupare pentru instaurarea unui climat etic, a dezbaterilor, a inițiativelor pe acest subiect?
Despre etică în comunicarea online, cu atât mai puțin. Online-ul este plin de știri și de titluri false, mulți influentatori păcălesc in continuare publicul cu publicitate mascată, adică scriu lungi articole pe un subiect anume, care pare că-i pasionează cu adevărat, iar la final descoperi, că de fapt promoveaza un produs. De ce acceptăm această stare de lucruri? Acceptare înseamnă perpetuare, așa cum tăcere înseamnă consimțire. Nu se pune litera (P) în fața titlurilor care preced articole publicitare, deci înșelătoria e în floare, pe spinarea cititorilor. Se folosesc in continuare cuvinte care fac buzz in titluri, ca să determine oamenii să dea un clic emoțional pe link (link bait) și sa plece dezamăgiți (pentru că informația din titlu nu reflectă informația din articol). Iar noi, cititorii acceptăm. Nimeni nu vrea sa schimbe asta. De ce ? Și exemplele pot continua: se fură fotografii, se fac conturi false cu ele etc.
Zilele acestea Codul Etic Social Media la care lucrez de mult timp a fost publicat in cea mai prestigioasa revistă în Științele Comunicării din Franța : Revue Francaise des Sciences de l’Information et de la Communication. Este o victorie imensă, in primul rand pentru că standardele științifice de publicare la un asemenea nivel sunt extrem de ridicate, iar eu am reușit sa le indeplinesc la finalul unei munci istovitoare, ceea ce a adus Codul în atenția publicului de elită european (profesorilor universitari și cercetătorilor europeni, legislatori etc), iar în al doilea rând pentru că primul Cod Etic Social Media publicat la cel mai înalt nivel științific în Franța este opera unui român….A cărui contribuție extrem de importantă la etica în comunicarea online este apreciată mai mult în străinătate decât în țară (prima variantă am publicat-o în 2015 în Manual de Jurnalism Online). Am primit foarte multe mesaje de felicitare din Franta, Codul a suscitat un interes enorm, va fi publicat si de o alta revista prestigioasa dintr-o altă țară (surpriză), in Romania postarea de pe blogul meu a avut 93 de cititori….
Dar voi continua bătălia. De aceea stau în România, ca să duc bătălia pentru bine, deși mi-este teribil de greu și mi-ar fi mult mai ușor în altă parte. Unde competența și valoarea sunt apreciate. Dar voi continua bătălia, aici printre românii mei, pe care îi iubesc atât de mult. Voi face o pagina de Facebook cu Codul Etic Social Media, voi încerca să îl promovez, să atrag atenția spre un mod selectiv de consumare a informațiilor: cele care respectă standarde etice. Ce ar trebui să faceți voi? Să începeți să le cereți celor pe care-i citiți respectarea unor standarde etice și să-i sancționați, adică să nu-i mai citiți, pe cei care nu le respectă. Dacă cei care scriu vor vedea că publicul cere standarde etice, vor incerca sa le ofere! Pentru că depind de public, de voi, cei care îi citiți. Dar dacă văd că fac trafic cu știri false, vor face în continuare! Pe ei îi interesează audiența, deci vor da ceea ce cere publicul ! Ce cereți voi, publicul? Dacă vă interesează etica, o veți primi. Iar cei care fac publicitate pe site-uri și pe bloguri își vor alinia și ei standardele, așa cum se întâmplă și în comerț – dacă nu există reglementări, vei găsi pe piață o mulțime de falsuri care vor aduce profit producătorului, pe spinarea consumatorului.
Iată principalele principii din primul Cod Etic Social Media:
1. Site-urile și blogurile nu ar trebui să folosească titluri false sau înșelătoare, nici pentru scopuri de marketing (atunci când încearcă să atragă publicul din rețelele sociale), nici pentru prefațarea articolelor de pe platformele –sursă (site-uri). Titlul ar trebui să reflecte informația din textul pe care îl prefațează, iar articolul să respecte întotdeauna principiul prezentării adevărului.
2. Jurnaliștii online și bloggerii ar trebui să urmeze interesul public, nu interesul publicului. Atunci când aleg subiectele și modul de redactare, criteriile raționale ar trebui să fie preferate celor emoționale.
3. Jurnaliștii online și bloggerii trebuie să acorde Drept la Replică persoanelor vizate în articole, dacă există cereri în acest sens. Comentariul postat la finalul unui articol nu este considerat Drept la Replică.
4. Comentariile care incită la ură și la violență trebuie să fie șterse, conform Deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului, din data de 16 iunie 2015, ca urmare a faptului că proprietarii site-urilor și ai blogurilor răspund în solidar cu cititorii care postează comentarii.
4. Este interzisă manipularea Google cu ajutorul diverselor tehnici de marketing, cea mai cunoscută, Google Bomb, fiind inclusă. Orice activitate de acest gen va fi raportată la Google.
5. Este interzisă copierea integral a unui articol, fără permisiunea scrisă a sursei. Articolele pot fi copiate în limita a 500 de caractere, cu spații, cu link la sursă.
6. Este interzisă publicarea fotografiilor sau a video-urilor, fără acordul sursei. Fotografiile nu pot fi copiate și publicate fără acordul autorului, chiar dacă au fost publicate de respectivul autor în rețelele sociale (Facebook, Twitter, etc). Este interzisă publicarea fotografiilor de profil de pe Facebook fără acordul proprietarilor. Fotografiile publicate în rețea sunt destinate strict cititorilor din rețeaua respectivă, nu celor de pe alte site-uri.
7.Articolele publicitare, cele care conțin plasare de produse, trebuie fie semnalate prin litera (P), amplasată în fața titlului.
8. Cadourile sau produsele care sunt date bloggerilor și jurnaliștilor, din motive publicitare, trebuie să fie specificate ca atare, pentru a ajuta cititorul să facă diferența între un produs pe care jurnalistul sau bloggerul îl apreciază cu adevărat și un alt produs care este utilizat și prezentat în articol, în scopuri publicitare.
9. Articolele nu vor folosi ca unică sursă, informațiile publicate în rețelele sociale (Facebook, Twitter, etc). În aceste cazuri, surse din viața reală vor fi contactate, pentru verificarea informațiilor.
10. Traducerile vor fi semnalate ca atare, cu menționarea sursei. Traducerile vor respecta dreptul la proprietate intelectuală al autorului.
11. Vor fi evitate, în titluri, cuvintele care incită emoții gratuite, de exemplu:
“Senzațional, Urgent, Pericol, Sex.” [..]
Autor: Lect. univ. dr. Horea Mihai Badau
@copyright 2017
Toate Drepturile apartin Autorului
Contează aceste principii pentru noi? Sau ne vom bălăci în continuare în mocirlă? Depinde numai de voi. În primul rând, de voi cititorii mei, ai autorului primului Cod Etic Social Media. Nu uitați că producătorii de mesaje vor pune mereu pe piață ceea ce vrea publicul.