Ce este Web 5.0

Ce este Web 5.0

În Web 5.0 vom intra peste 10 ani, adică exact atunci când vom abandona telefoanele mobile (fapt anunțat de Mark Zuckerberg și de companiile de telefonie mobilă în vara anului 2017).

Deci peste 10 ani va începe Web 5.0, perioada internetului în care creierul uman și ceea ce numim acum ordinator vor fuziona. Cum? Fizic, prin inserția unui cip în tâmplă, cel mai probabil, deși s-ar putea să devină un accesoriu la modă și în ureche, ca un cercel sau în limbă, ca un piercing, ceea ce totuși va îngreuna transmisia de date în timpul mesei și al altor activități. Dar va fi cool. Gândiți-vă că acum când avem nevoie de informații care depășesc capacitatea sau viteza de procesare a creierului, apelăm la dispozitive externe. Vrem să știm căt fac 156X148? Scoatem din buzunar telefonul mobil, un dispozitiv extern, îl deschidem, deschidem aplicația calculator și tastăm 1…5…6… blalabla. Ca niște dinozauri. În Web 5.0 procesorul din tâmplă va primi comanda sub forma undelor cerebrale. Ne vom gândi: cât fac 156X148? Această întrebare va ajunge la microprocesorul din ureche în milisecunde sau niciodată dacă ai procesor în limbă și mănânci în acel moment și vei primi răspunsul instantaneu:  chiar cât fac?

Mark Zuckerberg a anunțat deja că în Web 5.0 vom “tasta” pe Facebook cu ajutorul gândurilor. Adică ceea ce vom gândi se va transforma automat în postare. Facebook este deja în stadiu avansat cu proiectul IA care va transforma undele cerebrale în mesaje. Și acum transcriem ceea ce gândim în texte. Gândim, apoi transformăm în litere, în limbaj, în propoziții, tastăm, dăm enter. Adevărați dinozauri! În Web 5.0 vom gândi și ceea ce vom găndi se va posta automat. În Web 5.0 va fi foarte important să-ți controlezi găndurile, pentru că le vor vedea toți prietenii în rețea. Despre emoții, ce să mai vorbim? Nici acum nu se prea cenzurează și le vedem publicate în forma lor pură. În Web 5.0 ceea ce vom gândi se va publica instantaneu (amintiți-vă de “cultura sinceritatii” din China).

Tot în Web 5.0, datorită fuziunii dintre creier și procesor, vom trăi o experiență duală. Pe mai multe planuri. În primul rând, vom putea avea o relație cu noi. Și acum o avem. Ne uităm în oglindă și spunem: ce bine arăt! :)) Sau ce horror sunt. Eu, cel din oglindă.  Mintea ta va fuziona cu un procesor. Vor fi două entități în capul tău. Procesorul va vorbi cu mintea ta. Ți-e somn? Da, procesorule. Nu vrei să te întinzi? Ba da. Nu vrei niște vise frumoase, cu păsări albastre și aripi verzi? Ba da, vreau, dar nu poți, te rog, sa schimbi aripile verzi cu altă culoare? Parcă nu merg cu albastru. Bine, schimb, ce mai vrei? Ar merge și un pahar cu vin. Vinul e dăunător sănătății, dar pot crea eu în creierul tău efectul unui pahar cu vin și când vrei, zici stop și efectul dispare. Ah, ce drăguț ești procesorule, ar trebui să-ți dau un nume.

Și de aici începe totul. Nu vom mai fi singuri. În mintea noastră. Gândiți-vă cum vă simțiți acum pe Facebook: vă simțiți bine, sunteți printre oameni….Așa va fi în mintea voastră! Mintea voastră va fi un party fără sfârșit. Veți vrea să închideți ușa? O veți închide. Veți vrea să o deschideți? Iuhuuuu, party! Și toți prietenii se vor deversa în minte, exact ca în newsfeed-ul vostru de Facebook, cu mesaje etc, îi veți bloca etc. Totul se va petrece în minte, în cutia craniană. Vom trăi o viață duală, cu procesorul, o viață socială, cu prietenii, fără să mișcăm capul de pe pernă. Nu vi s-a întâmplat să vă fure Facebook și să petreceți câteva ore pe canapea? Și apoi să vă gândiți: hm, câte aveam de făcut, dar am stat pe Facebook. M-a furat. Erau discuții interesante. Așa o să vă fure mintea. Aveam atâtea de făcut, dar m-a furat mintea mea. Totul a început de la paharul de vin. Nu-l mai las pe Stephen să-mi toarne. Oare i-am spus că-l cheamă Stephen? Ar trebui, totuși, să ridic capul de pe pernă! Pernei i-am pus nume (perna va fi inteligentă încă din Web 3.0)?

Procesorul din tâmplă va fi o poartă. Spre viață socială, spre celălalt, spre tine, spre tot, spre magazine, mâncare etc. Realitatea în care vom trăi va fi augmentată – o parte va fi reală, o parte virtuală, iar cele două se vor întrepătrunde. Ați văzut noul magazin Amazon? Nu mai plătești nimic, nu mai există casiere, nimic. Activezi o aplicație când intri, iei ce vrei și ieși. Uitați-vă la video:

Amazon GO Grocery Store Opens Today in Seattle

Amazon’s revolutionary grab-and-go store finally opened today

Publicată de NowThis Money pe Luni, 22 ianuarie 2018

Așa va fi și în Web 5.0. Numai că aplicația o vom activa direct din cap, iar această aplicație ne va permite accesul în magazine, la cumpărături, acces pe site-uri, acces peste tot. De unde necesitatea dramatică de update. Acum poți să folosești un telefon mobil cumpărat acum 5 ani. În Web 5.0 nu vei putea să umbli cu un cip vechi în cap. Nu-ti va mai deschide nimic, nu va mai recunoaște codurile, vei fi izolat. Nu vei mai putea comunica. Mi-a trimis o studentă din Franța lucrarea finală la cursul de Social Media în aplicația Pages. N-am putut să o deschid, pentru că nu mi-am mai updatat aplicația. Exact asta se va întâmpla și cu cipul. Dacă nu-l vei updata, nu vei mai primi documente, nu vei mai înțelege limbaje, nu te vor mai primi în magazine. Că magazinele își fac update. Deci îți vei schimba cipul anual, așa cum acum ești invitat să-ți schimbi telefonul anual. Cu cât vei avea mai multe cipuri și implanturi, vei fi mai cool. Un om care are doar un cip va părea sărac și oarecum sălbatic (din epoca de piatră). Va fi depășit de persoane care au implanturi inteligente, cipuri, obiecte inteligente în ochelari, cameră, glezne inteligente :))) Bine, glezne nu, dar cu siguranță alte părți ale corpului vor avea implanturi dotate cu procesor și wi fi.

Găndiți-vă că Internetul Lucrurilor este un element de bază în Web 3.0. Obiectele comunică între ele, gândesc, îți anticipează dorințele. Așa vor face și implanturile. Vor vorbi între ele, implantul tău cu implantul prietenului, cu implantul doctorului, cu viitorul implant care stă în magazin și te va năuci cu o super-prezentare promoțională, pe care o vei primi în creier, împreună cu paharul de vin, deci nu te vei putea stăpâni și vei spune, o vreau, moment în care gândul tău se va transforma în comandă, iar produsul va fi livrat la ușă, cum se întâmplă și acum. Nu va trebui să te ridici din pat, pentru că produsul va fi recepționat de ușă, care poate să îndeplinească măcar o comandă atât de simplă, că de aceea ai luat ușă inteligentă, ca să nu te mai ridici din pat și să o deschizi.

Deocamdată atât: lumea își va implanta procesoare în cap deoarece vor mări aproape nelimitat capacitățile creierului, deci vei fi foarte deștept și informat fără să faci nimic – gândiți-vă cât de mult vă ajută acum un dispozitiv extern, cum sunt telefoanele sau laptopurile și cât de mult timp pierdeți ca să transmiteți informația între dispozitiv și creier. În Web 5.0 aceste bariere vor dispărea, întrucât toate informațile procesorului vor fi disponibile instantaneu creierului și invers. Asta e foarte important: și invers!

Visul de veacuri al leneșului, de a se culca pe perna cunoașterii și a se trezi învățat, va fi tangibil, real. Deci va merita 1.000 de euro sau cât va costa respectivul cip sau în ce monedă vom plăti atunci.

Până la următorul articol pe această temă, urmăriți cum fuzionăm din ce în ce mai mult cu procesorul, cum depindem din ce în ce mai multe  de el în sarcinile zilnice: cumpărăm online, vorbim online, pe watsapp (ce ne-am face fără watsapp, se va transforma în ce ne-am face fără procesor în cap?), cât de mult depindem de procesor și de conexiune online ca să ne informăm, să ne facem prieteni, să fim…..fericiți.

Profitați de faptul că mai avem contacte umane încă. Vor fi o amintire peste câțiva, nu foarte mulți ani.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca