Românii vor un Putin

Românii vor un Putin

Tot ceea ce se întâmplă are un vinovat exterior, tot ce nu merge bine poate fi îndreptat de către un singur om: Conducătorul. Tătuca. Țarul. Regele. România s-a tăvălit într-un bocet fără de sfârșit la moartea Regelui, am văzut diverse postări de tipul “am rămas orfani” !!!????, “ne-a lăsat singuri” (!!???), “numai el putea să ne scape de comunism”. Toate, proiecții îndreptate spre Conducător. Si la alegerile pentru președinție funcționează foarte bine Mitul Salvatorului. El, cel aflat în fruntea țării, ne va salva. De cine ne va salva? De noi, probabil. Aspect mai puțin important. Important este că el, Conducătorul, nu noi, poate să ne salveze. Ceea ce înseamnă că românii duc dorul unei dictaturi, cum este cea din Rusia, a lui Putin. Doresc o mână forte, un dictator, care să măture cu corupții, oricum în România nu există prezumția de nevinovăție, iar acuzat=condamnat și să ne readucă respectul+demnitatea. El. Dictatorul. Pentru că numai un dictator ar avea puteri așa de mari. Într-o democrație funcționează principiul reprezentativității. Noi suntem puterea. Și o dăm unor oameni care ne reprezintă. Nu suntem un popor bolnav de lepră care trebuie salvat de cineva adus dinafară. Apropo, mai există și mitul Principelui Străin. Vrem un german la președinție, Rege străin, că Duda e român, nu l-am fi acceptat nici dacă era inventator – vă dați seama ce părere proastă avem despre noi? Vă dați seama ce părere proastă au despre ele toate bocitoarele care se torsionau plângând că au fost lăsate singure în caracatița….Care caracatiță? A propriului popor? Adică a lor? Deci Conducătorul ar trebui să fie un fel de psihanalist care să ne scape de noi-înșine. Ne-ar salva un Conducător?

Să le luăm pe rând.

 • Suntem un popor praf și pulbere. E nevoie de cineva din exterior să ne salveze, noi nu ne putem salva singuri. Nu suntem în stare de nimic. Dar știm bine să stăm în genunchi și să așteptăm să fim salvați. Deci Regele ar fi guvernat țara după 1990. Ca să ne salveze. Ce s-ar fi întâmplat? Ați văzut cine îl apăra vehement la scara avionului pe Rege când urma să fie dat afară din țară? Dinu Patriciu. Dinu Patriciu era avocatul regelui. Cine a fost acest individ? Unul dintre cei mai veroși afaceriști post-decembriști care a spoliat statul român de sute de milioane de euro – 600 numai în dosarul Rompetrol. Dacă Regele ar fi venit în țară, ar fi fost înconjurat de astfel de oameni. Ar fi reușit să se impună în fața lor sau ar fi căzut pradă șmecherului român și Sistemului? Mai țineți minte ce a spus Emil Constantinescu când a anunțat că nu mai candidează a doua oară? A spus: m-au învins foștii securiști din sistem. I-ar fi învins Regele pe acești oameni? Cum? L-ați văzut vreodată în istorie pe Regele Mihai luptând cu arma în mână, sacrificându-se pentru poporul său? Un popor prea șmecher pentru a fi salvat. Niciun partid monarhist nu a câștigat suficiente voturi ca să ajungă la putere și să aducă Regele. Dar a fost bocit zdravăn după moarte. Când nu mai putea face nimic, dar bocetul e eliberator.
 • Ok, am bocit. Am făcut jurăminte că ne vom schimba. A plecat Regele, iar experiența morții sale ne-a schimbat. Am văzut sicriul și am devenit mai buni, corecți, demni, onești. S-a schimbat ceva? Cei care stau în chirie și fură lunar statul român pentru că nu au contract de închiriere, s-au dus să-și facă contract? Au început oamenii să ceară și să dea bon, ca să fie corecți? Nu mai circulă lumea fără bilet la RATB, ca să aibă bani și să ofere condiții mai bune de transport? Uitați-vă în jurul vostru: s-a schimbat ceva? Nu era vorba că se va schimba ceva? Sau ne-a plăcut să bocim și atât? Sau suntem copii mici care trebuie duși de mânuță de tătuca ca să se schimbe?
 • Cine ne poate ajuta? Nimeni. Dar mulți pot profita de proasta impresie pe care o avem despre noi, de complexele noastre, de faptul că ne credem leproși și că ne căutăm un stăpân pentru a ne ….stăpâni. Rusia e foarte aproape. Putin e dictator de dreapta. Tătuca, Salvatorul, Dreptul și Sfântul. Dacă mai bocim mult și ne mai căinăm și ne mai dăm cu capul de pereți că nu putem fără Tătuca Conducătorul, vom primi unul. Abia am scăpat de unul, dar asta nu înseamnă că nu urmează. Pentru că ne vede slabi, complexați și bocitori. Și zice: poporul acesta are nevoie de Salvator. Și se creează partide cu nume de Salvare, personaje providențiale, se împarte totul în Alb și Negru, în Bun și Rău, pentru că așa se manipulează cel mai bine un popor atât de emoționat că nu mai știe unde să se ascundă. De el însuși.
 • Soluția: SĂ AVEM O DATĂ PENTRU TOTDEAUNA ÎNCREDERE ÎN NOI. Noi ne hotărâm soarta. Nu suntem nici copii, nici leproși, nici contaminați cu comunism. Gândim cu propriile noastre capete și nu acceptăm jumătăți de măsură. Iar Conducătorul țării sunt în primul rând eu. În mica mea țară, care înseamnă oamenii cu care mă întâlnesc, copiii mei, iubirea mea etc. În mica mea țară unde arunc hârtiile la coșul pentru hârtii, sunt respectuos, fac bine, iert, gândesc, raționez și mă emoționez mai puțin. Apoi merg, votez și cer aceleași lucruri și de la cei care mă REPREZINTĂ. Iar dacă nu are cine să mă reprezinte, merg eu și le spun oamenilor – votați-mă, îmi suflec eu mâinile și mă apuc de treabă. Altfel, dacă doar stau în genunchi, bocesc, spun ce prost sunt și fără scăpare, cineva mă va vedea în starea asta și va încerca să PROFITE. Exact ceea ce se întâmplă acum. Unii încearcă să manipuleze poporul stresat și complexat, alții încearcă să-l abuzeze și să-l fure – uitați-vă numai la cuvinte. Denumesc acțiuni îndreptate împotriva cuiva care stă în genunchi, bocind, cu o părere proastă despre el. Tu, tu ești cel care decide. Nu Conducătorul. Conducătorul e ales de tine. Ești tu. Ai conducătorii pe care îi meriți, care te reprezintă. Nu te va salva nimeni. Cel mult te va încuia și va încerca să profite de pe urma ta. Ridică-te în picioare, uită-te la tine ce deștept și frumos ești, șterge-te de praf și întinde brațul când vor încerca să te abuzeze, așa cum sunt obișnuiți. Întinde brațul și spune: STOP. Așa nu se mai poate. Eu m-am schimbat. Calm, liniștit, dar perseverent. Și se vor nărui. Ei au putere pentru că tu nu ai putere. Le-ai dat-o toată lor. Ia-o. E a ta.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca

6 comments

 1. Cristian-Ionel Enculescu says:

  Domnule Horea Mihai Babau, in opinia mea ”mitul coducatorului salvator” a fost valabil nu numai in istoria noastra si este reiventat cu orice prilej, nu este singular in lumea noastra; ”acoperamantul” sau poate fi simpla persoana ”X” ori dupa cum cer interesele globale o adunare ”democratica” a carei functionare este prea complicat, nu este interesat, ori oprit sa o explice chiar si un politolog.
  Revenind la Romania este usor de observat ca din ”89 pana in prezent de cate ori o problema (nascuta de regula artificial, ca sa țina poporul divizat si sa ii abata atentia de la problemele reale, iese din actualitate si in sfarsit citez din Dvs. adoptam SOLUTIA CONSTRUCTIVA SI SANATOASA ”SĂ AVEM O DATĂ PENTRU TOTDEAUNA ÎNCREDERE ÎN NOI. Noi ne hotărâm soarta. Nu suntem nici copii, nici leproși, nici contaminați cu comunism. Gândim cu propriile noastre capete și nu acceptăm jumătăți de măsură. Iar Conducătorul țării sunt în primul rând eu.”
  Votul nostru nu mai conteaza pentru cei din varf, de ce ? pentru ca istoria se repeta si inaintea votului se creeaza zeci de intrigi, divizari intre partide, intre oameni, cunoscuti, si ce este mai rau dintre toate uit ce ne indemnati si prin acest articol (pentru care va multumesc frumos) ” tu, tu ești cel care decide. Nu Conducătorul. Conducătorul e ales de tine. Ești tu. Ai conducătorii pe care îi meriți, care te reprezintă. Nu te va salva nimeni. Cel mult te va încuia și va încerca să profite de pe urma ta. Ridică-te în picioare, uită-te la tine ce deștept și frumos ești, șterge-te de praf și întinde brațul când vor încerca să te abuzeze, așa cum sunt obișnuiți. Întinde brațul și spune: STOP. Așa nu se mai poate.” Eu insa inca nu sunt in starea care sa imi perimta sa afirm ce dvs afirmati ” Eu m-am schimbat. Calm, liniștit, dar perseverent. Și se vor nărui. Ei au putere pentru că tu nu ai putere. Le-ai dat-o toată lor. Ia-o. E a ta.” Inca o data multumirile mele pentru articolul Dvs. DECEMBER 22, 2017 BY HOREA
  Românii vor un Putin
  Doamne IIsuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ne pe noi! Sarbatori fericite ! La multi ani fericiti alaturi de cei dragi!

  • horea says:

   Va multumesc si eu pentru comentariu. Asa este, Mitul Salvatorului functioneaza in toate societatile. A fost descris foarte bine de Raoul Girardet in cartea Mituri si Mitologii Politice. Functioneaza bine in societatile emotionale sau aduse in stare de emotie: Bush l-a folosit de exemplu, ca sa determine americanii sa accepte atacarea Irakului dupa atentatele de la World Trade Center. Irakul trebuia atacat, pentru a salva SUA de atentate teroriste. Fals, bineinteles 🙂 Iar ca sa functioneze Mitul Salvatorului, a speriat mai intai populatia: luni de zile americanii era stresati cu alerte antiteroriste pe culori, galben, rosu, portoclaiu etc. Erau adusi in stare de emotie, pentru a fi manipulati. Romania, din pacate si s-a vazut asta mai ales in ultimele zile, este o societate emotionala. Deci Mitul Salvatorului functioneaza perfect. Nu trebuie sa uitam niciodata ca este un mit, iar adevarata salvare vine de la mine, cel care nu trebuie sa astept sa fiu salvat, ci sa ma salvez pe mine si pe cei din jur.

 2. Sorina says:

  La vidéo que vous avez postée est très suggestive… Il faut être embrassé par l’Amour pour avoir la force de dire “Stop!”.

  Joyeux Noël!

  • horea says:

   Oui, c’est exactement ca!!! Je vous remercie pour votre commentaire, je suis heureux de voir que mon message a été bien compris. Joyeux Noel a vous aussi! 🙂

 3. gabi says:

  Nu toti romanii vor un Putin, deci titlul ar trebui scris “Destui romani vor un Putin”. Nu de alta dar generalizarile fortate fac mai mult rau decat bine – si nici nu-s corecte.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *