Despre toleranță

Astăzi nu aveam timp să scriu, sunt și foarte obosit, dar am simțit nevoia să o fac. E nevoie de acest cuvânt, de toleranță.
Mahatma Gandhi spune: “Toleranţa este celălalt nume al libertăţii
Vreau să fim liberi.
Prizonier este cel care lovește, care face pasul violent. Primărița Capitalei a dat prima lovitură, a făcut un gest violent: a vrut să împrăștie oamenii care se adunau în Piața Universității. Urât gest.
Cum au răspuns oamenii? Tot cu violență: au demontat scena pusă de Primărie. Am citit acele rânduri și nu mi-a venit să cred. Deci oamenii s-au dus pur și simplu și au încălcat mai multe legi, deci au făcut exact ce au vrut, în disprețul legalității. Deci dacă vor fi supărați pe mine, vor veni și-mi vor demonta mașina. Sau peste 2 ani, vor fi supărați pe altceva și vor demonta o clădire. Iar asta va fi în regulă. Dacă nu încălcau nicio lege, dacă nu lovea nimeni niciun bătrân, dacă răspundeau cu un protest decent, vina rămânea în continuare la Primărița Capitalei. Ea a făcut rău, a făcut un gest violent. Noi nu am răspuns, deci noi suntem cei buni. Ce faci dacă te înjură un bătrân de 71 de ani? Îl spargi arcada? Dacă da, răspunzi la violență cu violență și ești asemenea celui pe care îl acuzi. Dacă tu ieși la protest pentru corectitudine legislativă, pentru respectarea legilor și încalci cu seninătate legi, ești asemenea celor față de care protestezi. O jurnalistă din Constanța, pe care o respect foarte mult scria așa citez: “Nu îmi place ce văd în Piața Victoriei. Dacă cineva are opinii diferite față de ale mele (spre exemplu, iubește PSD), nu îi rup dinții din gură să îi demonstrez că eu am dreptate; dacă Firea e suficient de idioată încât să organizeze un târg doar pentru a împiedica protestele, nu am să merg să îi dărâm standurile de la târg. În schimb, aș putea merge pașnic, cu o pancartă în mână, cu mesaj anti-PSD, printre tarabe. Aş putea cumpăra și doi covrigi, un clopoțel, ghirlande sau mere coapte. Sună mai normal așa, nu credeți?” Are perfectă dreptate. Dacă protestatarii umpleau târgul cu pancarte și cu alte forme de protest inteligente, aveau toate aplauzele mele. Nu au răspuns la violență cu violență. Nu mi-au dat mie, ca cetățean, sentimentul de insecuritate pe care ți-l dă mulțimea care nu mai respectă nicio lege. În loc de asta, după ce au primit un pumn de la Primăria Capitalei, au dat și ei unul înapoi. Asta e Victorie?
Binele obținut prin violență nu este de durată. “Resping ideea de violenţă, pentru că binele obţinut prin mijlocirea acesteia nu este de durată; în schimb, răul provocat de violenţă este de durată” spune Mahatma Gandhi.
Ți-a făcut cineva rău? Te-a înjurat și lovit un bătrân de 71 de ani?
“Principiul non-violenţei este supus probei atunci când se confruntă cu violenţa” – spune tot Gandhi. Nu se vede dacă ești violent sau nu într-un mediu calm. Ci atunci când ești provocat. Atunci când se exercită violență asupra ta. Atunci știi cum ești cu adevărat.
Și închei: Primărița a făcut un gest violent. Protestatarii au făcut un gest violent. Primărița s-a retras.
Cine a câștigat? Mie Firea mi-e teribil de antipatică. Am și unele rezerve cu privire la capacitățile sale intelectuale. Dar gestul ei a fost unul frumos, s-a retras. Victorie, strigă cei care demontau scenele primăriei. Victorie? Binele obținut prin violență nu este de durată. Dacă e bine să demontezi scene adică să încalci legea, ce urmează? Când se va termina violența? Când va pleca PSD-ul? De ce, vor veni în locul lui îngeri? Dar dacă violența nu se mai termină? Dacă oamenii care învață că pot să încalce legea fără a fi pedepsiți continuă să facă asta? E ușor să ridici și să enervezi masele. Și observ că sunt mulți care fac asta. E mai greu să le oprești. Și istoria arată că se întorc împotriva celui care le-a ridicat la luptă. Masele vor sânge. Și nu se satură. Atenție deci dragi manipulatori ai realității, ce creșteți. Iar voi, cei ce vă bucurați că ați răspuns la violență cu violență, gândiți-vă tot la vorbele lui Mahatma Gandhi: “Cel care obţine ceva prin violenţă, poate păstra numai prin violenţăA învăţa că în viaţă, mai uşor se poate învinge ura cu dragostea, minciuna cu adevărul şi violenţa cu abnegaţia, ar trebui să fie un element fundamental în educaţia oricărui copil”.
Credeți că veți da jos PSD-ul și apoi va fi bine? Eu am trăit Revoluția. Cei care au luptat la Revoluție și-au dat seama că au fost păcăliți și manipulați și apoi, când și-au dat seama de asta, au fost măturați din Piața Universității cu mineri.
Aș fi vrut să văd manifestanți toleranți. Care merg la Târgul din Piața Victoriei cu pancarte. Care ironizează Târgul și pe cei care l-au făcut. Aș fi știut că asta va aduce schimbare. Binele obținut prin violență nu durează. Violența se oprește tot prin violență. Nu continua violența. Ea nu se va opri. Ci va crește. Niciodată nu ar fi trebuit să fie lovit acel bătrân. Ura a crescut. Bătălia s-a ascuțit. Nu va învinge cel care dă dovadă de intoleranță.
”Intoleranţa este o formă de violenţă şi un obstacol în dezvoltarea unui adevărat spirit democratic”.- Gandhi
Fiți buni. Dacă ei încalcă legea, nu o încălcați și voi. Dacă vă lovește un bătrânel, e greșeala lui. Altfel veți fi ca ei. Oamenii care demontează azi o scenă, mâine vor demonta o clădire, poimâine democrația. Deja s-a demontat. Pentru că dialogul a dispărut, legile nu mai există, statul nu mai există, pentru că s-a retras. Următorul pas este să fii linșat în stradă.
Este prima dată când nu mă mai simt bine în România. Prea multă ură, prea puțină empatie, prea puțină toleranță, mă uit la doi oameni care se bat. Cu cine pot să țin? Cu niciunul. Nu-mi plac oamenii care se bat. Deci voi ține cu cel mai slab, cu cel căzut la pământ. Voi ține cu acel bătrân pe care nimeni niciodată, indiferent de ce ar fi făcut, nu avea dreptul să-l lovească. Dacă lovești bătrâni, dacă încalci legi, dacă îți impui voința cu forța, nu ai cum să fii schimbarea în bine. ”Fii tu însăţi schimbarea pe care vrei să o vezi în lume’‘ (tot Gandhi). Tu cel care vrei o lume mai bună. Tu ești bun? Ești??

 

       Update: Citiți povestea scrisă echidistant de Cătălin Tolontan aici

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca