Menu Close

Cum consumi Facebook?

Ca să-ți spun cine ești

Citești ceea ce îți apare în newsfeed sau cauți anumite persoane și le citești postările?

Adică citești ceea ce-ți afișează Facebook sau cauți tu postări și oameni, dai clic pe conturile unor persoane special ca să le citești postările?

În primul caz, te lași citit de Facebook, adică ai încredere în ceea ce-ți propune rețeaua pe baza datelor pe care le-a strâns despre tine (like-uri, share-uri etc), iar în al doilea caz citești rețeaua. În primul caz ai un comportament pasiv, așa cum își dorește Facebook, pentru că ar dori să faci cât mai puțină ‘mișcare’ cognitivă etc, iar în al doilea caz ai un comportament activ, ceea ce nu prea corespunde așteptărilor Facebook.

Dar dacă ai un comportament activ, setezi și Facebook-ul – îi arăți ce te interesează, ce fel de postări vrei să-ți afișeze în newsfeed. Altfel spus, dacă citești anumiți oameni, publicații, determini rețeaua să-ți facă un profil mult mai bun al preferințelor informaționale. Decât cel alcătuit pe baza simplelor share-uri, care pot să fie determinate de o emoție, de un impuls de moment, de un gest de reciprocitate etc.

Dacă citești Facebook-ul arăți rețelei că vrem să rămânem activi. Dacă te lași citit, grăbești rețeaua să-ți aducă asistentul personal. Care să-ți servească informația la pat.

Modul în care consumi Facebook spune multe și despre tine. Ești o persoană pasivă care se lasă construită de alții, de informațiile primite de la ceilalți sau ești o persoană care caută și selectează informațiile după propriile criterii?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support