Cum consumi Facebook?

Ca să-ți spun cine ești

Citești ceea ce îți apare în newsfeed sau cauți anumite persoane și le citești postările?

Adică citești ceea ce-ți afișează Facebook sau cauți tu postări și oameni, dai clic pe conturile unor persoane special ca să le citești postările?

În primul caz, te lași citit de Facebook, adică ai încredere în ceea ce-ți propune rețeaua pe baza datelor pe care le-a strâns despre tine (like-uri, share-uri etc), iar în al doilea caz citești rețeaua. În primul caz ai un comportament pasiv, așa cum își dorește Facebook, pentru că ar dori să faci cât mai puțină ‘mișcare’ cognitivă etc, iar în al doilea caz ai un comportament activ, ceea ce nu prea corespunde așteptărilor Facebook.

Dar dacă ai un comportament activ, setezi și Facebook-ul – îi arăți ce te interesează, ce fel de postări vrei să-ți afișeze în newsfeed. Altfel spus, dacă citești anumiți oameni, publicații, determini rețeaua să-ți facă un profil mult mai bun al preferințelor informaționale. Decât cel alcătuit pe baza simplelor share-uri, care pot să fie determinate de o emoție, de un impuls de moment, de un gest de reciprocitate etc.

Dacă citești Facebook-ul arăți rețelei că vrem să rămânem activi. Dacă te lași citit, grăbești rețeaua să-ți aducă asistentul personal. Care să-ți servească informația la pat.

Modul în care consumi Facebook spune multe și despre tine. Ești o persoană pasivă care se lasă construită de alții, de informațiile primite de la ceilalți sau ești o persoană care caută și selectează informațiile după propriile criterii?

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca