Inteligența artificială pro sau contra

Inteligența artificială pro sau contra

Zilele acestea s-a vorbit mult despre Sophia iar inteligența artificială nu este un subiect îndepărtat în timp. În curând, așa cum am mai scris, ne vom căsători cu telefonul mobil, vom abandona efortul cognitiv pentru a-l lăsa în seama platformei și a duce o viață din ce în ce mai ușoară, pe “umerii” lui Sophie sau a lui Vasile, a Maricicăi și a cum se va mai numi partenerul nostru de viață.

Iată două puncte de vedere diferite ale unor oameni care au investit miliarde de dolari în Inteligența Artificială:

Elon Musk, creatorul Tesla spune că “inteligența artificialâ  este cea mai mare amenințare la adresa civilizației noastre, iar oamenii ar trebui să fie foarte îngrijorați”. Miliardarul din Silicon Valley a cerut să fie introdusă o “legislație preventivă” cu privire la inteligența artificială pentru a preveni incidente extrem de grave în care, citez “roboții vor ucide oameni pe stradă” sau vor “declanșa războaie prin manipularea informației”.

Mark Zuckerberg a reacționat imediat. El a scris că “aceste cuvinte sunt iresponsabile”, întrucăt, după cum afirmă, “în următorii 5-10 ani (atenție, în următorii 5-10 ani! n.m.) inteligența artificială ne va ameliora viața mai ales în domeniul sanitar și al condusului fără șofer. Nu-i înțeleg pe cei care fac scenarii catastrofice”, a mai spus Zuckerberg.

In numai 24 de ore, Elon Musk i-a dat lui Zuckerberg un răspuns catalogat de presa franceză ca usturător: “Mark Zuckerberg are o perspectivă limitată asupra subiectului”.

În acest moment, atât Elon Musk, cât și Mark Zuckerberg investesc masiv în inteligența artificială. Facebook folosește inteligența artificială pentru eliminarea conturilor care sunt reclamate în rețea (dragi prieteni, atunci când vă închide Facebook conturile, acționează inteligență artificială, nu umană, deci încercarea de a dialoga cu Facebook, inclusiv prin hashtaguri sau postări războinice este similară încercării de impresiona un robot telefonic). De asemenea, Mark Zuckerberg investește enorm în inteligența artificială pentru noua tehnologie de comunicare pe care o va lansa peste 10 ani, când ne vom exprima pe Facebook cu ajutorul gândurilor.

Elon Musk, de asemenea, investește enorm în inteligența artificială. În luna martie, anul trecut, a creat o nouă societate, Neuralink, care construiește o interfață de comunicare creier-calculator. Care va înlocui, de asemenea, telefonul mobil.

Sursa

 

 

 

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca