Vom locui în Facebook

Vom locui în Facebook

Asta se întâmplă deja. Unde locuiești? Acolo unde petreci cel mai mult timp. Petreci mult timp pe Facebook, deci deja ai început să locuiești acolo.

Ce-ți mai lipsește? Un acoperiș fizic deasupra capului. Va veni în curând. Casa inteligentă, parte a Obiectelor Conectate (Internet of Things), parte la rândul lor din Web 3.0. Casa inteligentă care comunică cu tine și cu celelalte obiecte din casă, prin Wi fi. Ți se pare un concept futurist? Am intrat deja în Web 3.0, iar aceste dispozitive sunt lângă tine. În Franța, adolescenții au început să le cumpere deja și le au în case (am avut ocazia să văd asta cu ochii mei). Procesul seamănă cu adoptarea telefoanelor inteligente (smartphones). Printre adolescenții din Franța ești considerat un dinozaur dacă nu ai Google Home , dispozitivul inteligent care vorbește prin Wi fi cu becurile din casă, și ele inteligente, cu toate obiectele care încep să aibă dispozitive Wi fi, să comunice între ele și cu tine, pentru a-ți îndeplini dorințele. Google Home vorbește cu becurile din casă și le transmite dorințele tale – ce tip de lumină dorești, dacă vrei să ai un efect disco, dacă vrei lumină ca să adormi etc. Casa devine inteligentă, conectată permanent la internet, cu obiecte care vorbesc cu tine și lucrează pentru tine. Deocamdată așteaptă comenzi. În curând îți vor ghici dorințele înainte de a le exprima, pentru a le îndeplini.

Citește acest fragment despre Web 3.0 publicat în primul Manual de Jurnalism Online.

Îți poți face propria ta casă inteligentă acum. E foarte ieftin, iar produsele le poți cumpăra online. Iată un FOARTE BUN ghid:

Încă nu ești convins că vei locui în Facebook? Mark Zuckerberg a anunțat că telefoanele mobile vor dispărea peste cel mult 10 ani și vor fi înlocuite de aplicații Facebook care vor proiecta ecrane luminoase oriunde ne aflăm. Laptopurile vor dispărea bineînțeles și vom proiecta aplicații, cu ajutorul unor dispozitive minuscule, pe care le vom purta la tâmplă, la ceas, unde dorim. Casa noastră inteligentă va fi “scăldată” în astfel de aplicații care vor fi, bineînțeles, 3 D, deci vom trăi în Facebook. Vom face parte din el, fizic. Va fi peste tot împrejurul nostru. Mark Zuckerberg a anunțat că Messengerul de pe Facebook va îngloba 90% din activitățile noastre zilnice. Nu ne vom mai deplasa. Totul ne va fi oferit pe Messenger. Iar peste câteva luni, Messengerul va fi în 3 D. Ce rost are să mai mergi la Mall, când Mall-ul va fi la tine în casă? Mult mai frumos, mai atrăgător și vei putea să-l personalizezi – să-ți faci un Mall GOT. NU degeaba te învață GOT să evadezi în ficțiune. Te pregătește pentru Web 3.0. Nu ai vrea să mergi la Mall și să vorbești cu vânzătoare care să fie personaje din GOT? Acest lucru va fi posibil în Messengerul 3 D, în care îți vei crea propria realitate virtuală, foarte asemănătoare cu cea reală.

Vrei să vezi cum fură deja Facebook telefonul tău? Cât la sută mai scrii sms-uri și cât la sută scrii mesaje pe Messenger? Cât la sută mai scrii sms-uri și cât la sută vorbești video pe Messenger? Ne mutăm pe Facebook. Încet-încet, dar ne mutăm.

Singurul lucru care lipsește pentru mutarea totală în acest univers al obiectelor conectate este accesul la wi fi peste tot. Este asta o problemă? Deja wi fi-ul este peste tot. Și suntem abia la început.

Gândește-te așa. Accesul la internet, gratuit sau ieftin peste tot este singura condiție ca acest univers virtual să ia proporții și să-l înlocuiască pe cel real. Ai observat că avem din ce în ce mai mult internet gratuit, pe telefon, oriunde și din ce în ce mai mult wi fi gratuit oriunde? Lumea se schimbă.

Dacă dorești să susții acest blog, donează aici: 

RO27INGB0000999901536129
ING Bank Bucuresti

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca