Menu Close

Ce spune GOT despre noi

Oamenii nu consumă produse care le schimbă percepțiile, atitudinile, valorile. Consumă produse care le întăresc propriile percepții. În oglindă.

Noi suntem GOT.

Ce spune despre noi faptul că suntem consumatorii acestui produs?

Că preferăm povești care nu au nici cea mai mică legătură cu realitatea. Ca în copilărie, când devoram Harap Alb. Sau ce mai devoram. GOT nu are nicio legătură cu realitatea. Nici măcar mitologică. Este o invenție cap-coadă, un basm. Citim pe furiș Scufița Roșie? Nu, dar ne uităm la GOT. E același lucru.

GOT este accesibil. NU trebuie să ai cunoștințe istorice, producătorii nu-și mai bat capul cu telespectatori inteligenți și cultivați care descoperă inadecvări la epocă, la adevărul istoric….Hollywood-ul a avut mereu problema aceasta – a îngroșării adevărului istoric pentru a potența emoțiile, deci audiența. În Cei Trei Mușchetari, indivizii respectivi zboară la un moment dat cu un dirijabil – mai este nevoie să spun ceva? Producătorii fimului, în căutarea unor senzații tari, i-ar fi urcat și pe Lună. În GOT au libertate deplină – pot să urce personajele și pe Lună. Și Harap Alb zbura, dacă nu mă înșel.

GOT ne prostește. Întărește stereotipurile la maximum. Când ne uităm la GOT învățăm să  îngroșăm, nu să nuanțăm. Acțiunea e simplificată, BINELE și RĂUL acționează stereotipal, fără surprize. Binele e frumos, răul e urăt. Binele e tânăr. Și nu are burtă. Emoțiile sunt primare, ușor de digerat, cu efect rapid. Informație utilă: zero. GOT e un burger.

Apetența pentru GOT este o consecință a influenței rețelelor sociale. Care ne-au învățat să consumăm emoții și ficțiune. Și să ne infantilizăm. Ne-au pregătit pentru GOT.

Ce ne mai arată GOT? Că așa ne dorim viața. Ce facem noi în fiecare zi? Suntem în căutarea unor experiențe care să ne facă viața frumoasă și interesantă. Ce înseamnă o viață interesantă? Vă invit la un minut de reflecție. GOT este cumva lumea în care am vrea să trăim? Nuuuu, cu siguranță, nu. Mda. Dar nu vi se pare că trăim o viață banală? Nu ar fi extraordinar să trăim emoții? Să avem o viață aventuroasă și tumultoasă? Să fim iubiți paradisiac, să omorâm Răul și să câștige Binele fără să ne gândim că poate am comis o eroare judiciară? Acesta e efectul GOT. E efectul gamingului. Cei care se uită la GOT experimentează senzații de tip gaming. Și, în curând, pentru că viața, în comparație cu GOT și cu alte jocuri, este prea tristă și banală, vom trăi din ce în ce mai mult virtual. În rețele sociale. Pentru că GOT întoarce telespectatorii săi în rețelele sociale (de unde i-a și primit). Nu în viața reală. Care, prin comparație, e tristă, searbădă. Deci efectul GOT este că ne împinge spre virtual, spre ficțiune, spre personaje, spre poveste. Ne împinge spre Platformă, ne împinge spre Web 3.0, 4.0…

În final: GOT suntem noi. Recitiți începutul: nu consumăm produse ca să ne schimbăm percepțiile și valorile (despre noi, în primul rând), ci ca să le întărim. GOT ești tu. Ești un personaj de acolo, nu știu care sau ești o situație de acolo, al cărei final îl urmărești. Este ok pentru tine să fii GOT? Oricum e prea târziu ca să te întrebi. Iar căile de întoarcere sunt din ce în ce mai puține și mai înguste…

Iar Dorința cu D mare de a consuma fiecare episod ar trebui să te pună pe gânduri. Dorința, nevoia, necesitatea, aproape obligația de a vedea fiecare episod. Ai putea să te oprești din GOT? Să IEȘI din GOT?

Peste ani de zile, când vom locui în Facebook, vom comunica în universuri virtuale 3 D și vom avea copii electronici, ne vom întreba cum am ajuns acolo. Eu vă arăt pașii pe care îi parcurgem zi de zi.

Când apare un nou episod din GOT?

 

Sprijină acest blog, printr-o donație: 

RO27INGB0000999901536129
ING Bank Bucuresti

6 Comments

 1. Lucian D.

  Potentarea GOT prin social media este un efect pe care il intuiam, dar care s-a devoalat abia cand l-ai formulat explicit “Pentru că GOT întoarce telespectatorii săi în rețelele sociale”. Reciprocitatea mi se pare insa surprinzatoare “(de unde i-a și primit)”. Poate ca functionarea bidirectionala a acestui mecanism ar merita o analiza mai detaliata, inclusiv despre FOMA – “Când apare un nou episod din GOT?”.

  • horea

   @Lucian D: Multumesc pentru comentariu. Da, GOT a primit telespectatori din retelele sociale, intrucat retelele sociale au pregatit public specific pentru GOT, prin efectul permanent de infantilizare, despre care am scris aici: https://horeabadau.ro/2017/06/09/infantilizarea-social-media/

   Retelele sociale infantilizeaza publicul, deci il pregatesc pentru povesti, exact de tipul GOT, care seamana cu basmele din copilarie. Din copilarie, unde ne-au adus retelele sociale

 2. gheorghe ionela

  Horea m-ai ingrozit cumplit! Eu sunt una din tampitii aia care nu consuma tv. Deloc. Si e bine. In alta ordine de idei am cont de fb (am copii, rude, prieteni… daca nu ai cont de fb, nu existi) dar consum moderat.. Si totusi nu stiu ce e aia GOT.
  Sincer, imi fac probleme pentru viata ta.
  Sfantul Antonie cel Mare a spus: “Va veni vremea ca oamenii sa innebuneasca si cand vor vedea pe cineva ca nu innebuneste se vor scula asupra lui, zicandu-i ca el este nebun, pentru ca nu este asemenea lor”
  Asadar ai grija…

 3. Aldus

  Dar de ce ar trebui ca filmele să emuleze perfect realitatea? Oare și literatura tot pe formatul de manual școlar ar trebui să se facă? Sufletul, spiritul, conștiința – numiți-le cum doriți -, ele nu au lumile lor? Și de ce se trasează semnul egal între aceste lumi imaginare, proprii sufletului, și infantilism?

  Harap Alb este o poveste a inițierii. Un film nu poate fi o metaforă?

  Și sunt false afirmațiile că GOT ar întări stereotipurile, ar simplifica lucrurile și ar trasa o linie clară între bine și rău. În realitate, personajele din acest serial sunt unele dintre cele mai complexe puse vreodată pe ecran. Cu părți bune și rele. Cu lucruri pe care le admiri și lucruri pe care le detești la același personaj. GOT e unul dintre cele mai complexe și imprevizibile seriale din acest punct de vedere.

  • horea

   @Aldus: va multumesc pentru comentariu. Observatia mea a fost ca GOT s-a putea sa stearga granitele dintre realitate si fictiune, iar acest lucru se intampla – o cititoare mi-a spus ca GOT o invata sa lupte cu monstrii interiori si exteriori desi acesti monstri nu exista. Ei pot fi copilul din noi, asa cum am scris aici https://horeabadau.ro/2017/10/13/despre-copilul-din-tine/ sau pot fi experiente cu finalitate buna deci in niciun caz monstri 🙂

   Asadar, precizarea mea era ca acest serial s-ar putea sa ne faca sa traim in realitate ca in fictiune.

   Respect punctul dvs de vedere, il mentin pe al meu. Doresc sa va scriu un singur lucru: daca personajele GOT care sunt de basm vi se par imprevizibile, ar trebui sa va ganditi cat de imprevizibila si de diversa este viata pe care o traiti. Tot timpul fictiunea este imprevizibila in raport cu realitatea. Poate fi un semn ca ar trebui, poate, sa traiti o viata mai interesanta. Atunci personajele din GOT si actiunile lor ar deveni banale, tot asa cum si experienta Scufitei Rosii in padure este banala pentru un o care merge de multe ori prin padure. Dar este plina de intamplari imprevizibile pentru cineva care sta inchis in casa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support