Ce spune GOT despre noi

Ce spune GOT despre noi

Oamenii nu consumă produse care le schimbă percepțiile, atitudinile, valorile. Consumă produse care le întăresc propriile percepții. În oglindă.

Noi suntem GOT.

Ce spune despre noi faptul că suntem consumatorii acestui produs?

Că preferăm povești care nu au nici cea mai mică legătură cu realitatea. Ca în copilărie, când devoram Harap Alb. Sau ce mai devoram. GOT nu are nicio legătură cu realitatea. Nici măcar mitologică. Este o invenție cap-coadă, un basm. Citim pe furiș Scufița Roșie? Nu, dar ne uităm la GOT. E același lucru.

GOT este accesibil. NU trebuie să ai cunoștințe istorice, producătorii nu-și mai bat capul cu telespectatori inteligenți și cultivați care descoperă inadecvări la epocă, la adevărul istoric….Hollywood-ul a avut mereu problema aceasta – a îngroșării adevărului istoric pentru a potența emoțiile, deci audiența. În Cei Trei Mușchetari, indivizii respectivi zboară la un moment dat cu un dirijabil – mai este nevoie să spun ceva? Producătorii fimului, în căutarea unor senzații tari, i-ar fi urcat și pe Lună. În GOT au libertate deplină – pot să urce personajele și pe Lună. Și Harap Alb zbura, dacă nu mă înșel.

GOT ne prostește. Întărește stereotipurile la maximum. Când ne uităm la GOT învățăm să  îngroșăm, nu să nuanțăm. Acțiunea e simplificată, BINELE și RĂUL acționează stereotipal, fără surprize. Binele e frumos, răul e urăt. Binele e tânăr. Și nu are burtă. Emoțiile sunt primare, ușor de digerat, cu efect rapid. Informație utilă: zero. GOT e un burger.

Apetența pentru GOT este o consecință a influenței rețelelor sociale. Care ne-au învățat să consumăm emoții și ficțiune. Și să ne infantilizăm. Ne-au pregătit pentru GOT.

Ce ne mai arată GOT? Că așa ne dorim viața. Ce facem noi în fiecare zi? Suntem în căutarea unor experiențe care să ne facă viața frumoasă și interesantă. Ce înseamnă o viață interesantă? Vă invit la un minut de reflecție. GOT este cumva lumea în care am vrea să trăim? Nuuuu, cu siguranță, nu. Mda. Dar nu vi se pare că trăim o viață banală? Nu ar fi extraordinar să trăim emoții? Să avem o viață aventuroasă și tumultoasă? Să fim iubiți paradisiac, să omorâm Răul și să câștige Binele fără să ne gândim că poate am comis o eroare judiciară? Acesta e efectul GOT. E efectul gamingului. Cei care se uită la GOT experimentează senzații de tip gaming. Și, în curând, pentru că viața, în comparație cu GOT și cu alte jocuri, este prea tristă și banală, vom trăi din ce în ce mai mult virtual. În rețele sociale. Pentru că GOT întoarce telespectatorii săi în rețelele sociale (de unde i-a și primit). Nu în viața reală. Care, prin comparație, e tristă, searbădă. Deci efectul GOT este că ne împinge spre virtual, spre ficțiune, spre personaje, spre poveste. Ne împinge spre Platformă, ne împinge spre Web 3.0, 4.0…

În final: GOT suntem noi. Recitiți începutul: nu consumăm produse ca să ne schimbăm percepțiile și valorile (despre noi, în primul rând), ci ca să le întărim. GOT ești tu. Ești un personaj de acolo, nu știu care sau ești o situație de acolo, al cărei final îl urmărești. Este ok pentru tine să fii GOT? Oricum e prea târziu ca să te întrebi. Iar căile de întoarcere sunt din ce în ce mai puține și mai înguste…

Iar Dorința cu D mare de a consuma fiecare episod ar trebui să te pună pe gânduri. Dorința, nevoia, necesitatea, aproape obligația de a vedea fiecare episod. Ai putea să te oprești din GOT? Să IEȘI din GOT?

Peste ani de zile, când vom locui în Facebook, vom comunica în universuri virtuale 3 D și vom avea copii electronici, ne vom întreba cum am ajuns acolo. Eu vă arăt pașii pe care îi parcurgem zi de zi.

Când apare un nou episod din GOT?

 

Sprijină acest blog, printr-o donație: 

RO27INGB0000999901536129
ING Bank Bucuresti

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca