Ouăle lui Vosganian și condiția noastră

Ouăle lui Vosganian și condiția noastră

Cine e Vosganian? Un individ acuzat de fapte grave de corupție și salvat de Parlament care a refuzat să-i ridice imunitatea. Ce a făcut Vosganian în ziua votului? A plâns, a dat cu tămâie, a făcut un întreg spectacol, specific unui om nu doar speriat, ci îngrozit de asumarea responsabilității.

Acesta este Vosganian.

Ce face el, spune ceva?

Ce facem noi? Unu: îl luăm în seamă. Doi: comentăm aprins.

Ce diferență este între noi și femeile în vârstă dintr-un sat care, cu basmalele la gură, urmăresc și comentează cu înflăcărare subiecte penibile, nedemne de atenție?

Niciuna.

Cine suntem noi? Produsul Facebook-ului. Facebook ne-a creat așa. Facebook ne-a orientat obiceiurile de comunicare și standardele, pentru a ajunge să prețuim astfel de informații și comentarea lor.

Facebook, Google etc sunt platforme care ar trebui să ne deschidă lumea. Să fie porți deschise spre lume. Ce fac ele de fapt? O închid prin coagularea extrem de rapidă a opiniilor în jurul unei teme dominante. Se coagulează atât de repede o opinie, încât întrece în viteză sprințarele știri vehiculate de gura satului originară, din sat. Și toată lumea e de acord. Ați văzut opinii divergente ale femeilor în vârstă care formează gura satului ? Foarte rar. Ar fi vorba atunci despre gurile satului :). Dar este numai una. Gura satului. Ale cărei efecte le vedem zilnic. Și ar trebui să ne pună pe gânduri. Să reflectăm la condiția noastră, la valorile care ne ghidează/interesează, la partea noastră de creativitate/independență/originalitate. La plăcerea de a simți căldura turmei și la nevoia înghesuirii. Care duce, bineînțeles, într-un țarc. Mai întâi mental, apoi fizic. Regresăm. Până vom ajunge la nivelul cognitiv al unui sugar. Iar platforma, atentă la nevoile noastre, ușor de decelat întrucât le manifestăm numai în grup, ne va da rațiune cu lingurița. Pe rețetă.

Închei: la mine pe stradă este un tip care spune vrute și nevrute. Nu l-am ascultat niciodată. De acum încolo îi voi spune Vosganian.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca