Ouăle lui Vosganian și condiția noastră

Cine e Vosganian? Un individ acuzat de fapte grave de corupție și salvat de Parlament care a refuzat să-i ridice imunitatea. Ce a făcut Vosganian în ziua votului? A plâns, a dat cu tămâie, a făcut un întreg spectacol, specific unui om nu doar speriat, ci îngrozit de asumarea responsabilității.

Acesta este Vosganian.

Ce face el, spune ceva?

Ce facem noi? Unu: îl luăm în seamă. Doi: comentăm aprins.

Ce diferență este între noi și femeile în vârstă dintr-un sat care, cu basmalele la gură, urmăresc și comentează cu înflăcărare subiecte penibile, nedemne de atenție?

Niciuna.

Cine suntem noi? Produsul Facebook-ului. Facebook ne-a creat așa. Facebook ne-a orientat obiceiurile de comunicare și standardele, pentru a ajunge să prețuim astfel de informații și comentarea lor.

Facebook, Google etc sunt platforme care ar trebui să ne deschidă lumea. Să fie porți deschise spre lume. Ce fac ele de fapt? O închid prin coagularea extrem de rapidă a opiniilor în jurul unei teme dominante. Se coagulează atât de repede o opinie, încât întrece în viteză sprințarele știri vehiculate de gura satului originară, din sat. Și toată lumea e de acord. Ați văzut opinii divergente ale femeilor în vârstă care formează gura satului ? Foarte rar. Ar fi vorba atunci despre gurile satului :). Dar este numai una. Gura satului. Ale cărei efecte le vedem zilnic. Și ar trebui să ne pună pe gânduri. Să reflectăm la condiția noastră, la valorile care ne ghidează/interesează, la partea noastră de creativitate/independență/originalitate. La plăcerea de a simți căldura turmei și la nevoia înghesuirii. Care duce, bineînțeles, într-un țarc. Mai întâi mental, apoi fizic. Regresăm. Până vom ajunge la nivelul cognitiv al unui sugar. Iar platforma, atentă la nevoile noastre, ușor de decelat întrucât le manifestăm numai în grup, ne va da rațiune cu lingurița. Pe rețetă.

Închei: la mine pe stradă este un tip care spune vrute și nevrute. Nu l-am ascultat niciodată. De acum încolo îi voi spune Vosganian.

One Reply to “Ouăle lui Vosganian și condiția noastră”

  1. pai, nu poti sa-l ignori, pentru ca ei n-au bun simt! Ei, cred ca daca nu-i bagam in seama, ar trage concluzia ca am fi de acord cu ei! Si uite asa , vorba proverbului: un nebun arunca o piatra in apa si 20 de sanatosi sa vor casni s-o scoata!!!!!! Nu va bazati pe bun simt, nu vedeti ca au devalizat Romania si nici nu le pasa, vin in fatza dvs. sa-i alegeti iar!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *